Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Mladý méďa se toulá Beskydami: Vyhnal děti z tábora, byl od něj 300 metrů!

Autor: chm - 
14. července 2019
16:05

Další potvrzený huňáč se potuluje v Beskydech. Je to mladý osmdesátikilový samec. Navštívil turistickou oblast Horečky poblíž Frenštátu pod Radhoštěm. Z dětského tábora kvůli němu evakuovali děti.

Medvěda spatřil myslivec poblíž dětského tábora Horečky Ranč. Ten táborníky upozornil, že se medvěd pase na borůvkách jen 300 metrů do tábora. Vedoucí pro jistotu tábor vyklidili a děti odvedli.

Nechtěli riskovat 

„Chováme tady domácí zvířata, nechtěli jsme riskovat, že by medvěd dostal chuť na jejich maso a chtěl nás navštívit. Raději jsme z ranče stáhli všech 14 dětí,“ vylíčil správce ranče Luděk Böhm.

„Vzal jsem je ke mně domů, kde zůstali na jednu noc. Děti to trochu vystrašilo, na večer jsme pro ně měli totiž nachystánu stezku odvahy. Ještěže jsme dostali echo,“ oddechl si Böhm.

Medvědí mládenec

Huňáč je velmi mladý samec, už dříve byl spatřený několika svědky u Krhové na Valašsku. „Ano, víme o něm, monitorujeme jeho pohyb. Je ještě mladý a poměrně malý, má asi 80 kilo, žádná obluda,“ řekl František Šulgan z CHKO Beskydy.

„Už delší dobu se pohybuje po Beskydech, nejvíce svědectví nám bylo hlášeno z okolí hory Radhošť,“ upřesnil ochranář. Dodal, že je možné, že v současné době Beskydami putují až tři různí medvědi.

Ema prchla na Slovensko

Letos vyvolala haló už medvědice, která procestovala skoro celé Beskydy. Nosí monitorovací obojek, takže je její pohyb pečlivě sledován. Podle jména v kalendáři v den odchytu dostala jméno Ema.

Zavítala například do obory pod hradem Hukvaldy a dokázala přeplavat přehradu Šance. Tenhle drobek váží 106 kilo, v kohoutku má výšku 87 cm. „Podle posledních dat aktuálně na území ČR už není, odešla na Slovensko,“ řekl ochranář František Šulgan.

 

 

 

 

 

 

petr366 ( 17. července 2019 21:00 )

Zase se nám tu roztahuje nějaký chlupatý emigrantů že Slovenska? Denně tudy jezdím na kole, ale méďu jsem ještě nezahlíd. Kdysi vlka. Ovšem to je už patnáct let.

jarda304 ( 14. července 2019 17:10 )

Takže tahle zeme přestává byt pro lidi

Zobrazit celou diskusi