Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans

Pokud byste si mysleli, že muže, který devětkrát vyhrál Le Mans a seděl v nespočtu superrychlých aut, už nemůže ohromit nic na čtyřech kolech, mýlíte se. Stačí, aby osedlal jedno z nejrychlejších aut světa... roku 1930.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Fascinace a historie

Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans

14.7.2019 | Mirek Mazal

Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

Pokud byste si mysleli, že muže, který devětkrát vyhrál Le Mans a seděl v nespočtu superrychlých aut, už nemůže ohromit nic na čtyřech kolech, mýlíte se. Stačí, aby osedlal jedno z nejrychlejších aut světa... roku 1930.

Nejúspěšnější závodník historie Le Mans jménem Tom Kristensen má emoce z řízení z podstaty věci potlačeny až na samé dno lidského entuziasmu. Při jeho automobilových zkušenostech je těžké najít stroj, který by v něm probudil pocity, které nezná, i po devíti triumfech ve nejslavnější čtyřiadvacetihodinovce světa se ale takový stroj najde.

Bývalý automobilový závodník původem z Dánska usedl za volat svého času supersilného Bentley Blower z roku 1930 a byl ohromen. Klasický stroj vznikl jen v 55 kusech a vyniká pořádnou výbavou pod kapotou, kde trůní 4,5litrový agregát. Velkoobjemový pohon byl odvozen od třílitrového předchůdce a naladěn na 179 kW (243 koní) díky přeplňování kompresorem napojeném na klikovou hřídel.

Blower mohl dosahovat rychlosti až 225 km/h a Ettore Bugatti jej svého času překřtil na nejrychlejší dodávku světa. Bez plnohodnotného čelního skla je dosahování vysokého tempa výzvou i pro hodně otrlého řidiče. Do sedla za dřevěný volant se tentokrát nominoval právě Kristensen, aby připomněl nádheru britského strojírenství s registrační značkou UW 7771. Sám říká, že auto moc nebrzdí, ale to jistě emoce z jízdy jen jitří.

Tiše závidíme možnost prohnat monstrum na tenkých gumách po závodním okruhu Silverstone, na videu níže jej můžete zažít alespoň zprostředkovaně. Kristensen musel řadit každý ze čtyř stupňů pomocí dvojitého vyšlápnutí spojky, ale takové postupy patří k základní výbavě dříve narozených soutěžáků první kategorie, kterým dánský pilot je.


Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 1 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 01Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 2 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 02Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 3 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 03Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 4 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 04Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 5 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 05Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 6 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 06Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 7 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 07Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 8 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 08Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 9 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 09Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 10 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 10Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 11 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 11Existuje auto, které dokáže ohromit i nejúspěšnějšího pilota historie Le Mans - 12 - Bentley Blower 1930 Silverstone foto 12
Bentley Blower z roku 1930 stále jezdí jako nové, na Toma Kristensena udělalo dojem

Zdroj: Motor Sport@Youtube

Mirek Mazal

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše