Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Antimonopolní úřad v kauze mýtného rozporuje soud. „Je to destrukce právního státu,” tvrdí Kapsch

Mýtná brána, ilustrační. FOTO: ČTK
Mýtná brána, ilustrační. FOTO: ČTK

Tahanice kolem toho, kdo bude na českých dálnicích vybírat mýto, nekončí. Krajský soud v Brně dal za pravdu společnosti Kapsch, když uložil antimonopolnímu úřadu (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže – ÚOHS) zneplatnit smlouvu mezi ministerstvem a novým dodavatelem mýtného systému, konsorciem CzechToll a SkyToll. Kapsch se přitom bojí obstrukcí a poukazuje na to, že ÚOHS nebere ohled ani na další rozhodnutí krajského soudu.

Rakouský výběrčí mýta Kapsch, který ve výběrovém řízení neuspěl, se brání na mnoha frontách. Už v květnu krajský soud rozhodl, že se antimonopolní úřad musí znovu zabývat námitkami Kapsche v dalším řízení. ÚOHS proti tomu podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a zároveň ho požádal o odložení vykonatelnosti. To mu ale soudci zamítli.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj podle pravomocného rozsudku řízení na začátku července otevřel. Ale následně opět přerušil do doby, než Nejvyšší správní soud ve věci vynese rozsudek. „Promiňte mi ten výraz, ale ÚOHS si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější