Národní plemena psů: Pražský krysařík malý vzrůstem, velký srdcem

Jde zřejmě o vůbec nejstarší plemeno psa, vyšlechtěné na území dnešního Česka. Pražský krysařík nebo také libeňský ratlík se těšil už ve středověku přízni panovníků v celé Evropě, kdy byl šlechtou dáván darem jako projev úcty a pozornosti. Dnes je to oblíbený mazlíček, vhodný jako společník i do malého bytu, dříve jak už jeho jméno napovídá, […]

Jde zřejmě o vůbec nejstarší plemeno psa, vyšlechtěné na území dnešního Česka. Pražský krysařík nebo také libeňský ratlík se těšil už ve středověku přízni panovníků v celé Evropě, kdy byl šlechtou dáván darem jako projev úcty a pozornosti.

Dnes je to oblíbený mazlíček, vhodný jako společník i do malého bytu, dříve jak už jeho jméno napovídá, měl ale jiný úkol. Díky svému malému vzrůstu se dostal do každého koutku v domě, kde lovil krysy a další obtížné hlodavce.

Známý byl už v 8. století

Na území střední Evropy se tento malý psík choval už v 8. století. Pobýval nejenom v obydlích chudých, oblíbený byl i na dvorech vysoké šlechty. Jeho vlastnictvím se mohli pochlubit například císař Karel I. Veliký, polský král Boleslav II., francouzský král Karel V., nebo také císař Rudolf II.
S příchodem německého trpasličího pinče však zájem o krysaříky začal upadat. Na konci 19. století dokonce hrozil tomuto plemeni zánik. Ve 20. století se ho ale ujali čeští kynologové a z ratlíka se stal znovu oblíbený domácí mazlíček. Chová se především v Česku a na Slovensku, v cizině se s ním setkáte ale zřídkakdy.
Přes svou dlouhou historii nebylo toto plemeno mezinárodními organizacemi dlouho uznáváno. Stalo se tak až v dubnu roku 2018.

Přívětivý a hravý mazlíček

Pražský krysařík jako by byl zrozen pro bydlení i v garsonce. Sousedé v paneláku jistě ocení, že na rozdíl od jiných malých plemen není zbytečně uštěkaný. Jeho majitelé zase to, že je velmi inteligentní, hravý a mazlivý.
Má přívětivou povahu, velmi přilne i k ostatním členům domácnosti. Dobře se snáší také s dalšími zvířaty. Jen k cizím lidem je ostražitý a nedůvěřivý.
Pejsek je také velmi hravý a miluje procházky v přírodě. Tady je třeba dávat pozor na jeho přece jen lovecké pudy, aby nezačal chytat ptáky nebo veverky. Díky své chytrosti se snadno učí nejrůznější triky, kterými se dobře baví (viz video). Tento na chov nenáročný „kabelkový“ psík je ideálním partnerem pro osamělé seniory stejně jako pro rodiny s dětmi.

1 názor na “Národní plemena psů: Pražský krysařík malý vzrůstem, velký srdcem”

  1. Máme doma pražskeho krysařika, který bude mít v červnu 3 roky. Neumí být doma sám. Sotva zavřeme dveře, začne štěkat. Nevíme co máme dělat, aby neštěkal.Prosim o radu.

Diskuse uzavřena.