abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Půlnoční probuzení : požár serverovny

    15.7.2019 00:51 | Přečteno: 3999× | plky | poslední úprava: 27.7.2019 08:47

    Požár v serverovně je asi ta úplně nejhorší věc, která se může stát.

    Půlnoční telefonát

    Bylo nebylo, spím si tak příjemně na balkóně, bezstarostně, je kolem půlnoci a najednou mně probudí volání na telefon. Rozespalý ho poslepu přijmu a tam se ozve "Alarm, požár v serverovně 1, Alarm, požár v serverovně 1".

    Zenový tep se mi najednou změnil v něco, co už moc "zenový" nepřipomínalo. Řitní půlky se mi stáhly k sobě a po všech deseti jsem se doškrábal k PC. Během startu PC jsem se snažil dovolat ostraze, marně. To mně znejisťovalo ještě více.

    Mezitím jsem na telefonu zkontroloval Centreon a jiné teplotní čidlo hlásilo 45 stupňů. Oddechl jsem si a řekl si, že to musí být vysazená klima, tak nízká teplota při požáru bude nepravděpodobná. Navíc všechny služby běžely, takže kdyby hořelo, asi by už pár serverů neběželo.

    Počítač naběhl, rychle jsem se podíval na kameru v serverovně a oddechl jsem si. Žádný kouř, žádný plamen, jen blikající diody na serverech. Potvrdilo se mi tedy to, co jsem si myslel, jen vypadla klimatizace.

    Poté mi to konečně týpek z ostrahy vzal. Předtím už mluvil s mým šéfem, kterému notifikace také přišla a byl trochu rychlejší, než já. Navíc byl v tu dobu shodou okolností kousek od práce, takže když se mu půlky stahovali, byl v autě pár minut od serverovny.


    Proč hned požár?

    Zřejmě je v rámci alarmu teplotní čidlo částečně spojené s požárním, takže alarm hlásí požár, i když je jen zvýšená teplota.


    Proč se to stalo?

    A to je problém. Člověk spoléhá na řídící jednotky lepších klimatizací (no, lepších, jsou to vlastně klasické "malé" klimy s venkovní jednotkou a chladícím výkonem asi 8kW). Každý den probíhá kontrola serverovny, dělám jí osobně při příchodu do práce. Zkouknu servery, teploty a klimatizace. Doteď jsme jeli stylem, že dvě klimy, dva okruhy, obě nastavené na stejnou teplotu. Problém byl, že jedna klima chcípla bůh ví kdy, vyhořela jí řídící karta venkovní jednotky, takže foukala, tvářila se ok, ale ve skutečnosti nechladila. Mno a jednoho krásného večera zemřela klima číslo dva a nastalo to, co nastalo.


    Řešení?

    Řešením v případě používání takto malých klimatizací je nemít je nastavené na stejnou teplotu. Jednu mít na 18, druhou třeba na 22. Teploty na nich pak měnit třeba jednou za týden (nebo častěji, třeba každý den při kontrole), aby se v zátěži prostřídaly a když jedna chcípne, pozná se to tak, že v serverovně nebude 18, ale 22.

    Prodávají se i rozšíření, kdy toto malé klimy umí sami. Lze je propojit a oni si umí teploty střídat. Nebo se umí navzájem kontrolovat, případně v sobě mají zabudované kontroly s notifikacemi. Obě klimy byly kompletně vyměněny, běžely už přes 5 let a kromě pravidelných servisů a údržby se nějak u klimatizací lifecycle neřešil. Každopádně ač bylo slíbeno, že nové budou propojený a budou si teplotu střídat, nakonec se ani toto rozšíření nezakoupilo, protože prý bylo moc drahé.


    Závěr

    Byla to nepěkná zkušenost, která upozornila na chybu v kontrole a stala se už před delší dobou. Každopádně záložní serverovnu máme ve vzdálené lokalitě, na jiné lajně i jiné trafostanici, takže nějaká ztráta by se konala jen velmi okrajově.

    A co vy, nějaké podobné pěkné zkušenosti? :)
    Zdar Max

    UPDATE: Jen dodám, že událost není úplně čerstvá a stala se před delší dobou (možná rok). Jen jsem chtěl poukázat na jednu z mnoha chyb při kontrole a nastavení malých klimatizací.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.7.2019 01:46 ABCD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    No nazdar.. Aspoň, že to dopadlo takhle...
    Oceňuju, že máte druhou serverovnu někde jinde. Pro spoustu lidí je to zbytečný náklad, a pak jen hloupě koukaj, a nejsou schopní pochopit, že ty data už prostě neuvidí nikdy.
    Jinak, co by se dalo dělat, kdyby v té serverovně skutečně hořelo?
    15.7.2019 08:40 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ked hori, tak hasit. Najlepsie hned po vzniku poziaru. Hasiace zariadenia som v niekolkych velkych serverovniach videl - pouziva sa nejaky plyn.
    17.7.2019 21:20 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ten plyn se jmenuje heptafluoropropan (CF3CHFCF3) a prodava se to treba pod marketingovym oznacenim FM200 a dalsima.
    28.7.2019 08:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Tech plynu se pouziva vic, ale FM200 je nejrozsirenejsi.
    Max avatar 15.7.2019 08:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ostraha sedí 5m od serverovny, takže kdyby hořelo, zaregistruje to požární čidlo (= notifikace ostraze i nám) i ostraha (pokud není na obhlídce). A Ostraha se následně musí chovat podle instrukcí.
    Pokud myslíš technické hledisko, tak by následoval switch služeb do záložní serverovny.

    Samozřejmě také nezáleží jen na záložní serverovně, ale i na dalších věcech, tzn. síťový failover (routery active/pasive, switche ve stackách, separátní konektivity atd.). Pokud máš dvě serverovny, ale obě připojení k netu v jednom místě, je jasné, že failover ti končí na úrovni těch serveroven a dál smolík. Aplikace ti poběží, o data nepřijdeš, ale nebudeš moci poskytovat služby klientům.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.7.2019 18:09 AA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Právě mě zajímalo to druhý.
    Jestli mělo vůbec smysl je budit, nebo jim tu zprávu stačí říct až ráno...
    15.7.2019 10:53 Jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Fyzici tvrdí, že informace je nezničitelná, takže to "neuvidí nikdy" rozhodně není jistota. Jen to zatím technicky neumíme.
    15.7.2019 18:06 A
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Uff. Pokud vím, že něco na 75% byla jednička, a na 25% nula, tak vím pořád kulový, protože z toho ten dvoumegovej soubor prostě nezrekonstruuju. Pokud vím na 99%, že to byla jednička a na 1%, že to byla nula, tak celej bajt zrekonstruuju na 92%. To už možná stačí na rekonstrukci ASCII textu... Ale komprimovanej soubor s tím nejspíš nedáš (moc malá reduncance), a že bys byl schopen udělat prior distribuci bitů CADovského dokumentu, a pak z toho dokázal vytáhnout nejpravděpodobnější možnou posloupnost ve vstahu k "zachráněným datům" taky dost pochybuju.
    Takže neuvidí nikdy fakt znamená neuvidí nikdy.
    28.7.2019 08:45 Jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nezničitelná znamená 100% obnovitelnost. Jediný problém je, že to zatím neumíme. Ale ta možnost tu je. Před 200 lety jsme taky neuměli létat.
    15.7.2019 09:23 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    To akoze nemonitorujete teplotu v serverovni ako taku? To bolo prve, co sme urobili po zriadeni "serverovne" (maly kumbalok, nic ine nebolo mozne). Blby teplomer napojeny na seriovy port, ale fungovalo to. Alarm bol nastaveny na uz o par stupnov vyssiu teplotu, aka tam bola pozadovana. Tebe prislo az hlasenie "Poziar".

    BTW, ked ti prislo uz hlasenie poziaru, nenastartovalo samohasenie? Alebo sa to nepouziva? Alebo sa kontroluje viacej hodnot (dym, obsah specifickych latok, ktore vznikaju pri horeni...)?
    15.7.2019 09:47 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    No, asi tech serveru maji prave tolik, aby misto hasiciho systemu a poradne udelane klimy, bylo levnejsi mit ten samy setup jeste nekde jinde ;-)

    Kolik je to HW, Maxi? Probehla tam nejaka takova uvaha, nebo to proste jen tak vyslo a tu zalozni lokaci se povedlo na vedeni vydrzkovat nejakym zazrakem? :)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    Max avatar 15.7.2019 10:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Když se to sečte včetně nějakých hw boxů na ústřednu apod., tak se dá fyzicky vejít do jednoho racku/42U.
    Virtuálů je pak samozřejmě mnohem více...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 15.7.2019 15:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A to jako němá žádnou cenu že se vyplatí neinvestovat do automatického požárního systému? Jestli se to do jednoho racku vleze, jednoduše to tam nacpi, kup nějaký inertní plyn (CO2, halon? Nevím co se používá na hašení citlivé elektroniky), zavři dvířka, ucpi díry a napoj to na nějaký elektronický ventil. Když ten rack v případě požáru vyplníš, jednoduše to nebude mít jak chytnou a pokud se ta bedna vlivem tepla nerozteče, můžete uklízet po požáru servrovnu, ale z racku jednoduše vytaháš nepoškozenou elektroniku a vzhůru do obnovy dat…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 15.7.2019 19:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Existuje něco, čemu se říká risk management. Dále existuje něco, čemu se říká pojištění. To je ostatně i ten důvod, proč nemáme diesel agregátor. Jednoduše máme spočítáno, že jsme si vždy vystačili s bateriemi i s tím nejdelším výpadkem proudu a měli jsme ještě značné rezervy. Je levnější tedy pořídit UPS, na kterou nemusí člověk 7 let sáhnout, než koupit podobně, nebo ještě dražší diesel a ten pravidelně protáčet a servisovat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 15.7.2019 19:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A co se mi snažíš říct? Je ti jasné že tyhlety kapitalistické kupecké počty mi nic neříkají a nikdy nebudou…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 15.7.2019 21:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    To se stává... :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 15.7.2019 22:53 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Aspoň tam prosimtě kup ruční hasičák i kdyby si to měl platit ze svého. Není smutnější pohled než ten na hořící servery, které nemáš čím uhasit (protože risk managmentem ani dobrým slovem je neuhasíš určitě).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Max avatar 15.7.2019 22:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Proč myslíš, že nemáme v každé serverovně a před ní velký hasičák? Samozřejmě máme a děláme pravidelné revize.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 15.7.2019 22:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ještě nějakého „dobrovolného“ hasiče co se vrhne „dobrovolně“ (do výše svého platu) do hořící servrovny s ručím hasičákem a půjde zachraňovat dobrovolně cizí majetky a data. Já to myslel dobře, ale koneckonců moje servrovna to není.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.7.2019 11:07 Alf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Pokud si ten člověk z hašení odnese trvalé následky, znamená to, že mu bude ta firma platit doživotní rentu? Asi těžko, takže nasrat.
    Josef Kufner avatar 16.7.2019 12:35 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Zas nikdo nechce abys hasil velké požáry. Hasicí přístroje jsou pro případy, kdy požár začíná a je na úrovni běžného táboráku. Na to stačí ze dvou/tří metrů fouknout a je po požáru. Bez hasicího přístroje s tím ale nic nenaděláš a než přijedou hasiči je půl baráku pryč.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.7.2019 18:17 Alf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Mám v popisu práce hasit požáry? Nemám. Takže když se při tom byť jen nadýchám kouře nebo si spálím ruku, tak to není pracovní úraz, ale moje hloupost. Pokud při snaze uhasit požár způsobím větší škodu než by jinak vznikla, opět to jde za mnou.
    16.7.2019 22:39 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Proc lzes?
    § 251

    (1) Na zaměstnanci, který vědomě neupozornil nadřízeného vedoucího zaměstnance na škodu hrozící zaměstnavateli nebo nezakročil proti hrozící škodě, ačkoliv by tím bylo zabráněno bezprostřednímu vzniku škody, může zaměstnavatel požadovat, aby se podílel na náhradě škody, která byla zaměstnavateli způsobena, a to v rozsahu přiměřeném okolnostem případu, pokud ji není možné nahradit jinak.

    (2) Zaměstnanec není povinen nahradit škodu, kterou způsobil při odvracení škody hrozící zaměstnavateli nebo nebezpečí přímo hrozícího životu nebo zdraví, jestliže tento stav sám úmyslně nevyvolal a počínal si přitom způsobem přiměřeným okolnostem.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    17.7.2019 17:05 Alf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Především se odkazuji na tohle: § 106
    Práva a povinnosti zaměstnance
    (2) Zaměstnanec je oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.


    § 251 (1) Ano. To znamená, že stačí stisknout požární hlásič nebo to nahlásit dole až budu odtamtud zdrhat.

    § 251 (2) Ďábel je skryt v detailu. Co je způsob přiměřený okolnostem? Počítá se sem i to, že ve stresu použiju špatný typ hasícího přístroje a zlikviduju tak půl serverovny? Potom na mě někdo vytáhne, že jsem přece v BOZP podepsal, že to budu hasit nějak speciálně, a bude to chtít zacvakat... To známe. To je jako když po komsi chtěli přestěhovat server a pak ho žalovali za to, že s tím serverem křápnul o zem...
    17.7.2019 17:13 Alf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Fakt bych se nechtěl v uzavřený místnosti přiotrávit zplodinama po spalování plastů, a zůstat tam ležet. Nehledě na to, že to co tam hoří bude typicky karcinogenní. Nicméně chápu, že někdo to má jinak.
    PepaSFI avatar 17.7.2019 19:43 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    to po tobě samozřejmě nikdo nemůže chtít, zrovna tak ti nikdo nemůže mít za zlé že nezachráníš tonoucího když sám uplaveš leda deset metrů s rukávkama. Ale každé pracoviště má mít vypracovaný požární řád a odpovídající vybavení. Čili by na místě měl být správný hasící přístroj, případně další věci jako požární hlásič, hasící systém a podobně a cedule s návodem co dělat, komu volat a kudy a kam kvičet a zdrhat. Že se na to zhusta kašle, to je jiná věc. Přesný paragrafy teď nevím, to by šlo dohledat. Každý je povinen v rámci možností odvrátit škodu nebo ohrožení zdraví a života. Když bude hořet odpadkový koš s papírama, vyřeší to skoro každý. Hořící elektrorozvodna nebo sklad chemikálií už není pro laika, tam to "v rámci možností" znamená volat hasiče a dělat všechno pro to aby se nestalo něco dalšího, vyhnat čumily, uvolnit cestu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    17.7.2019 20:42 Alf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A co takhle vrátit se do kontextu ze kterýho celá ta debata vznikla?

    "Aspoň tam prosimtě kup ruční hasičák i kdyby si to měl platit ze svého. Není smutnější pohled než ten na hořící servery, které nemáš čím uhasit"

    "Ještě nějakého „dobrovolného“ hasiče co se vrhne „dobrovolně“ (do výše svého platu) do hořící servrovny s ručím hasičákem a půjde zachraňovat dobrovolně cizí majetky a data. Já to myslel dobře, ale koneckonců moje servrovna to není."
    Max avatar 17.7.2019 19:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nevyjadřuji se k předchozím věcem, jen mně udivilo, že hašení požáru bereš jako práci. To je dost ujetá logika a ten tvůj citát ze zákona s tím opravdu nemá co dělat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 17.7.2019 20:18 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Přesně tak. Je to první věc co se probírá v BZOP (kde jsou umístěné hasičáky a jak se používají) což je myslím v každé práci. Nikdo tě ovšem nemůže jako zaměstnance nutit (resp. nevím co má ve smlouvě ten bezpečák, toho třeba zaměstnavatel může) ho použít. Je to hodně podobné první pomoci.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.7.2019 11:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Prave ze ty ses ze zakona povinen (nejen jako zamestnanec, ale jako libovolny zucastneny) ten hasicak pouzit, pochopitelne za predpokladu, ze to neohrozi tebe.

    A dokazovat, ze ten plapolajici zdroj s 10cm plaminkem by te moh stat zivot, takze si radsi nechal vyhoret cely mestsky blok ... to by mohlo byt docela zajimavy.

    S prvni pomoci je to uplne stejne, ses povinen ji poskytnout v ramci svych schopnosti, a to nejmensi co udelat musis je privolat pomoc (v pripade toho ohne hasice). Pokud to neudelas, muzes za to dostat v extremnim pripade i basu natvrdo.

    Jinak bozp stejne vetsinou vypada tak, ze dostanes papir "tady to podepis" a tim je to "vyreseny", ze by nekdo nekde realne resil, kde sou hasicaky, kde hydranty, kde jistice, uzaver plynu, .... to sem jeste vzivote nezazil. Zato sem osobne uz nekolikrat ten plyn/vodu/elektrinu zaviral, dokonce sem i pouzil ten hydrant. Ne ze by to realne bylo k necemu, protoze jediny co tak zvladnes, je hodit strikajici hadici kamsi. Na vic ti nevyjde dech.
    24.7.2019 16:33 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    co jineho to v zamestnani je, nez prace?
    28.7.2019 08:54 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Pokud si ten člověk z hašení odnese trvalé následky, znamená to, že mu bude ta firma platit doživotní rentu?
    Ne, bude mu to platit Kooperativa, vuci ktere je kazdy zamestnavatel v CR automaticky smluvni stranou pri vzniku pracovne-pravniho vztahu.
    PepaSFI avatar 15.7.2019 19:35 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    na to existuje takovej šlaušek
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 15.7.2019 19:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Dobře. Šlaušek jsem neznal.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    18.7.2019 11:09 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    to je tak zajimave slovo - šlaušek, že si snad nějakej koupim.
    Max avatar 15.7.2019 10:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Monitorujeme teplotu dvěma různými způsoby. Jednou vlastním čidlem napojeným na nagios/centreon, podruhý přes řešení alarmu, kde je napojené i požární čidlo.
    Jinak ve všech serverovnách na všech pobočkách monitorujeme teplotu, i když je tam třeba jen NAS+switch.

    Nejdříve přišly nějaké sms, to mně neprobudilo (vzhledem k tomu, že šéf byl vzhůru, tak zaregistroval sms a o to byl rychlejší než já), až pak přišlo volání alarmu.
    Instalace a údržba samohasícího systému v našem případě nedává moc smysl.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.7.2019 17:49 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jedna klima odisla uz skor - nezaznamenali ste ziadny vykyv teploty?

    Len tak zo zvedavosti - za aky cas a z kolkych stupnov na kolko stupla teplota po vypadku druhej klimy?

    BTW ten nazov je cisty clickbait :)
    Max avatar 15.7.2019 19:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Každý rok jsou i plánované odstávky trafostanice (okno bývá stanoveno na 4h), takže servery jedou na baterie a klimy nejedou vůbec. Statistik, jak tedy v průběhu stoupá teplota je dost a ještě jsme se nedostali do stavu, kdy by teplota byla tak kritická, že by se komponenty v serverech neuchladily. Samozřejmě při všech plánovaných odstávkách pozoruji jak teploty, tak stavy baterií, abych v případě nějakých blížících se problémů zasáhl včas. Chladíme na 18 a za 3h se to myslím dostane k těm cca 38.
    Pokud se otevře okno a dveře a postaví se tam stolní větrák, tak se serverovna uchladí bez klimy. Samozřejmě nesmí být venku 30 stupňů :).
    Zdar Max
    PS:to řekni i tomu alarmu :)
    Měl jsem sen ... :(
    15.7.2019 21:38 Aa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Takže už jste stihli vypracovat i krizový plán. :))
    Max avatar 15.7.2019 21:40 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Krizový plán je samozřejmě vypracován a s přesným postupem visí zalaminátovaný v serverovnách.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.7.2019 07:04 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Tam mu je, v případě požáru, dobře :-D
    Max avatar 16.7.2019 08:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Vždy by měl viset v záložní serverovně, kdyby odešly systémy a neměl jsi po ruce z nějakého důvodu dokumentaci. A toto je vyžadováno auditory, aspoň u nás.
    Pokud máš serverovnu jednu, tak bude asi dokument umístěn jinde.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.7.2019 09:00 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A toto je vyžadováno auditory, aspoň u nás.
    Doplnim ze pokud je BCP klasifikovan na vyssi uroven utajeni nez internal only podle ISO 270001, pak takto volne lezet muze jen informace jak se k takove informaci dostat a jaky je eskalacni proces.
    30.7.2019 11:53 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Typicky to ale vypada spis tak, ze krizovy plan sestavuje negramotnej managor v okamziku kdy pruser probiha ;D. A naprosto klasicky vsichni delaji vsechno mozny proto, aby skody byly jeste vetsi.

    A pokud nekdo zacne blabolit neco o pidifirme s jednou skladackou nekde pod stolem, tak viz casablanca a jejich voda mezi bezicima serverama.
    30.7.2019 12:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A Casablanca snad neni pidifirma s jednim DCckem? S tim toho z pophledu BCP a DR moc nevymyslis... 26 zamestnancu, obrat 110M CZK za 2018.
    15.7.2019 09:43 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Hezký. No i testovat požadované chování a krajní meze se hodí. Tak dvakrát do roka.
    Plus třeba ještě zdokumentovat, co se přesně stalo, kdo co požadoval jako náhradu a kdo mu to zamítl. Ale to už ne veřejně.
    Mimochodem geografická redundance se týká nejen konektivity a technologie, ale i konzistentní aplikace a třeba licencí, i proto na to skoro všichni prdí.
    Max avatar 15.7.2019 10:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Konzistence aplikací dnes není problém, dnes je problém jen s tou cenou a možnostmi (vzdálené prostory + vlastní optika mezi serverovnami ve dvou různých trasách).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.7.2019 10:02 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Garantuji ti, že existuje celé široké spektrum situací, které jsou o několik řádů horší, než požár serverovny.
    15.7.2019 10:21 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Leda hovno.
    Max avatar 15.7.2019 10:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    To je pravda, když člověk půl hodiny tlačí a ono nic, je to peklo :D.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.7.2019 10:27 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jo jo. Ženský tvrdí, že porod je nejhorší věc na světě. Ještě jim nespad server ...
    15.7.2019 10:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    ZKus třeba ožár auta, ze kterého se nemůžeš dostat. A pak popřemýšlejk, zda bys raději nezapálil serverovnu,.
    Grunt avatar 15.7.2019 16:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Příloha:
    Staré diesly jsou svině. Bacha na to. I když je ta mrcha z plechu, většinou zůstane jen ohořelá kostra se kterou tě vyhodí i z kovošrotu. Proto jsem si zakoupil ten nejmenší hasičák.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 15.7.2019 19:28 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    diesel je požárně poměrně trvanlivý, nafta se k hoření musí dost nutit. Obvykle se to musí zapálit od něčeho jiného, třeba zkrat baterie. Ale když už, tak to pak hoří dlouho a důkladně. Diesel prý taky hezky zahoří když se do něj omylem nalije benzin. Je tam takový paradox, beznin je sice hořlavější ale v motoru to funguje jinak. Benzin je ošetřený proti detonačnímu spalování ve vysokém přetlaku, takže v dieselu nechce hořet. Dohořívá až ve výfuku, rozžhaví ho až do katastrofálna. Taky efekt zvaný runaway diesel je príma, doporučuju najít si nějaký video. To zas diesel začne spalovat olej co teče z opotřebeného turba.

    Ten malý hasičák, ten půlkilový sprej je dobrá věc, mám ho taky, kdysi jsem ho dostal darem. Nedělal jsem si iluze, je to taková hračka ale byl jsem překvapený. Kdysi jsem dělal spojaře na rally a tak jsem hasičák ukázal záchranářům, jestli to jako k něčemu je. A jeden z nich sáhl do auta a vytáhl stejný. Prý že padesát litrů benzinu tím neuhasíš, ale to ani šestikilem. Ale když ti něco bafne pod rukama a najednou stojíš v kaluži co hezky hřeje, tohle pšíkadlo ti může ušetřit moc nepříjemný zážitky. Dokonce se to dá nastříkat jako ochrana, třeba na oblečení, na ruce, kdybys musel třeba někoho tahat z ohně. Dají se najít videa jak s tím zacházet a co to dokáže. Hasí to skoro cokoliv, jen u tuku je potřeba opatrnost, je to vodní roztok a v tuku může prskat.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 15.7.2019 19:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Taky efekt zvaný runaway diesel je príma, doporučuju najít si nějaký video.
    Jo, jo. Znam. Však proto mám taky z dieslu strach jak čert z kříže. Je to mrcha nevypočitatelná.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 15.7.2019 15:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Garantuji ti, že existuje celé široké spektrum situací, které jsou o několik řádů horší, než požár serverovny.
    A co je jako pointa sdělované informace? Tohle by se dalo napsat úplně všude. Garantuji ti že existuje celé široké spektrum situací, kterou jsou o několik řádů horší než co si představuješ za situace o několik řádů horší, než Maxův falešný požár.

    Co za smysl má tohle někam psát? Jsi chtěl ukázat že si dokážeš představit něco horšího než Maxův zážitek? Nebo tě pobouřilo, že píše blogy když ve skutečnosti o hovno jde?
    15.7.2019 15:19 xben01
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Požár v serverovně je asi ta úplně nejhorší věc, která se může stát
    Nauč se číst truhlíku a až potom poučuj.
    Bystroushaak avatar 16.7.2019 03:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nauč se chápat věty v kontextu, pak mě možná bude zajímat tvůj názor.
    16.7.2019 09:51 xben01
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Zrzavý narcis něco přehlídnul, tak kolem sebe kope a dělá se důležitým.
    Bystroushaak avatar 16.7.2019 12:42 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Tak určitě. Jak kolovrátek, narcis, blah blah, narcis. Podívej se na sebe ty vole.
    16.7.2019 13:04 xben01
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Kouknul, nejsem. Kouknul jsem na tebe, jsi. Q.E.D.
    Gilhad avatar 17.7.2019 17:14 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A to je opravdu filosoficky zajímavá otázka, zda a jak na sebe, či jiné, může koukat někdo, kdo není :)
    17.7.2019 17:34 xben01
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nemyslím, že je neexistence překážkou, takový Boltzmannův mozek hravě zvládne hodnotit sám sebe i ostatní bez ohledu na realitu :-)
    17.7.2019 10:23 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Bystrousko prestan prosim spamovat diskuse temi svymi sebestrednymi kecy, diky.
    Bystroushaak avatar 17.7.2019 14:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Naser si. Nevidím jediný důvod se nějak podřizovat tvojí vůli, nebo vůli toho druhého dementa, co tu zasírá diskuze svým autistickým hejtem, když někdo někde použije formulaci která se mu vytržená z kontextu svojí formulací nezdá.

    Vy dva jste součástí příčiny úpadku abclinuxu. Netvoříte žádný originální obsah, blejete toxické sračky do každé druhé diskuze a odrazujete odsud uživatele. Několik abclinuxáků, které znám mi osobně do očí řeklo, že sem kvůli toxickým diskuzím poslední dobou přestalo chodit. Někteří dokonce specificky ukázali na komentátory jako podtržítko, které si tu přisvojuješ. Když se podíváš na čísla přečtení všech blogů, tak jsou na úplném historickém minimu všech dob. Schválně se zamysli kam to asi bude pokračovat.

    Upřímně? Plivu na vás. Pokud ti to přijde sebestředné, tak to jen ukazuje na naprostý nedostatek seberflexe na straně tvojí a originálního podtržítka.
    17.7.2019 14:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A přitom nejtoxičtější a nejvulgárnější příspěvek je ten nademnou
    Bystroushaak avatar 17.7.2019 15:11 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A přitom nejtoxičtější a nejvulgárnější příspěvek je ten nademnou
    Zábavné.
    Garantuji ti, že existuje celé široké spektrum toxičtějších a vulgárnějších příspěvků. Stačí se jen podívat do historie portálu.
    Jak je ti to příjemné, když ti někdo omlacuje o hlavu absolutní tvrzení vytržené z kontextu?

    Jinak vulgární? Určitě. Myslím že to bylo na místě. Toxický? To si jen poprvé všímáš když někdo hejtuje tvým směrem, místo aby to probíhalo obráceně jak je zvykem. A sám se zamysli nakolik je ten můj hejt jen zrcadlo toho co tu předvádíš. Podívej se co kam píšeš a co tu předvádějí anonymové vystupující pod tvým nickem. Nemyslím to obrazně, skutečně se na to podívej. Jdi a prolez si místní diskuze. Pokud pak budeš mít pořád pocit, že to není toxické, rád si o tom ještě pokecám, klidně i osobně.
    17.7.2019 19:30 citanus | skóre: 12 | Cork (Ireland)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    +1

    18.7.2019 03:57 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Já za tebou do Kohoutovic nepojedu
    24.7.2019 12:04 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Zábavné je, jak někdo, kdo o sobě tvrdí, že umí napsat pár řádků v Pythonu, nechápe, že podtržítko není jedna osoba, ale odhadem tak 50 různých lidí.
    24.7.2019 12:39 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A proc by to mel chapat? V Pythonu je podtrzitko validni identifikator, a ten odkazuje na stale jednu a tutez hodnotu, na jakou jsi ji predtim navazal.

    Kdybys mluvil o Scale nebo Haskellu, to byla pak jina..
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    24.7.2019 13:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ovsem neustale se recykluje v ruznych kontextech, coz presne odpovida tomu, jak se pouziva tady.
    Bystroushaak avatar 27.7.2019 00:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    To mimochodem funguje jen v interaktivním režimu.
    28.7.2019 08:59 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ale prd lamo, funguje to všude, protože to je konvence, nic víc.

    Pleteš si:
    The python interpreter stores the last expression value to the special variable called ‘_’. This feature has been used in standard CPython interpreter first and you could use it in other Python interpreters too.
    což s diskusí nemá nic společného (opravdu o sobě právě teď netvrdím, že jsem tatáž osoba, co psala přede mnou)

    s
    The underscore is also used for ignoring the specific values. If you don’t need the specific values or the values are not used, just assign the values to underscore.
    (což je přesně to, co tím tady sdělujeme - je jedno kdo jsem, podstatné je jen, co píšu).
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 12:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jo, to je pravda, podtržítko je skutečně jen konvence pojmenování proměnné, proto naprosto netuším co mělo znamenat to „recykluje v různých kontextech“. O nějaké recyklaci se dá mluvit jen v tom interaktivním režimu. Ale možná jsem tě skutečně jen špatně pochopil.

    Jinak mimochodem začínat větu „ale prd lamo“ je přesně znak toxické diskuze. Děkuji za trvalou praktickou demonstraci neustále potvrzující mojí pointu.
    28.7.2019 12:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    1) Nic jsem o recyklaci nepsal

    2) Ale ano, dá se říci, že recykluje, to slovo neznamená nic jiného, než použít znova.

    3) Problém s tebou je v tom, že máločemu rozumíš ale máš přebujelé sebevědomí spojené s grafománií. To způsobuje toxické diskuse.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 13:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    1) Ano, to ukazuje nesmyslnost diskuze s tebou obecně.

    2) Jenže pokud je programátor ten, kdo to používá znova a tedy recykluje, tak celá diskuze o recyklaci nemá smysl, neboť to platí pro všechny proměnné a je to tedy konstatování obecného chování proměnných bez vztahu k podtržítku.

    3) Tak určitě. Čeho přesně se snažíš dosáhnout mimochodem? Chtěl bys abych sem přestal chodit? Abych ti přestal oporovat a ty a tobě podobná podtržítka si tu otvíraly držku na každého autora jak se ti zachce? Když se podíváš na analýzu blogů a vidíš, že abíčko je na naprostém historickém minimu jak co se týče počtu komentářů (registrovaných i neregistrovaných komentátorů), blogů, i počtu přečtení blogů (15 tisíc přečtení úplně všech dohromady za minulý měsíc? To dřív mívaly samostatné blogy, mimo jiné například ty moje), tak co tě napadá? Že je velká sranda tu otrávit diskuze jak jen to jde, dokud to tu provozovatel nezavře, protože se to nezaplatí? Když jsem před půl rokem upozorňoval, že to tady umírá, tak se tu měsíčně zapojovalo něco přes sto registrovaných lidí. Minulý měsíc to padlo pod osmdesát a rozhodně to nebylo poprvé, ten klesající trend je jasně patrný.

    Já ti můžu jmenovat například Bherzeta, který sem přestal chodit zcela v reakci na anonymní dementy a neochotu cokoliv moderovat. Dřív sem psal blogy, kde člověk může samozřejmě řešit kvalitu, nicméně generovaly zisk jak pro komunitu (ve formě informací v nich obsažených a diskuzích pod nimi vedenými), tak pro provozovatele (zobrazení / prokliky reklamy). A to je jen jeden z mnoha. Velmi podobné věci mi z očí do očí řekl třeba Okias, Masožravá palma, nebo Ghormoon. Všechno aktivní uživatelé, kteří měli přibližně podobné stížnosti (parafrázuji); „já tam už moc nechodím, protože diskuze začaly být o ničem“. Podobně můžu jmenovat další lidi, některé ukazující přímo na tvojí osobu podtržítka.

    Jaký z toho máš pocit? Jak si připadáš, co si konkrétně myslíš o sobě, když používáš tenhle nick a osočuješ tu různé autory blogů? Myslíš si že jsi v právu, že je fajn jim omlacovat o hlavu jejich chyby? Upřímně by mě fakt zajímala sonda do tvého uvažování. Ty nevidíš reakce na tvojí osobu, které jsou vesměs negativní? Nevidíš co ti píšu, kdy ti to říkám doslova černé na bílém? Samozřejmě to píšu jako kdybych mluvil s konkrétní osobou, ale můžete odpovídat všichni, fakt mě to zajímá. Co konkrétně vás vede k zapojení se tímhle toxickým stylem? Proč si myslíte, že je to v pořádku, i když vám lidi dávají najevo a říkají že není?
    28.7.2019 13:21 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    „já tam už moc nechodím, protože diskuze začaly být o ničem“.
    Pod to se ale můžu podepsat. A tvrdím, že jedním z hlavních viníků jsi ty.

    Ty nevidíš reakce na tvojí osobu, které jsou vesměs negativní?
    To imho nejsou. To je zase statistika, kterou sis vycucal z prstu.
    Samozřejmě to píšu jako kdybych mluvil s konkrétní osobou
    Zvláštní psychická porucha. Náhodné kolemjdoucí také považuješ za jednu osobu? Jak na to reagují?
    i když vám lidi dávají najevo a říkají že není?
    Kteří lidé? Nikdo mi nic takového najevo nedal.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 13:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Pod to se ale můžu podepsat. A tvrdím, že jedním z hlavních viníků jsi ty.
    Všiml sis třeba že poslední cca dva měsíce sem chodím jen úplně minimálně a když jo, tak se skoro nezapojuji? Nebo se ti to jen hodí jako omluva svého chování?
    To imho nejsou. To je zase statistika, kterou sis vycucal z prstu.
    Tak si to grepni.
    Zvláštní psychická porucha. Náhodné kolemjdoucí také považuješ za jednu osobu? Jak na to reagují?
    Viz Turingův diskutér. Pokud by náhodní kolemjdoucí dobrovolně brali na sebe masku Fantomase, tak se můžou jen těžko divit, že je s nimi jednáno jako s Fantomasem. Definice identity na základě sdílených traitů je jako heuristika good enough.
    Kteří lidé? Nikdo mi nic takového najevo nedal.
    Hele, když se skrýváš za pláštíkem kolektivního nicku, tak se o tohle připravuješ. Sorry jako. Těžko si můžeš stěžovat že nevidíš negativní reakce, když se nedíváš na celou svojí pseudoidentitu.
    28.7.2019 13:42 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nemám žádnou pseudoidentitu.
    28.7.2019 13:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A ty si neuvědomuješ, co jsi rozpoutal za toxickou diskuzi z jedoho blbýho komentáře pod blogem, který jsi mohl krásně ignorovat? Myslíš, že tohle vlákno čtenáře a diskutující neodradí, když tu řešíš taková nerelevantní hovna vzhledem k obsahu zápisku? Sám jsi si na nerelevantní diskuze pod blogy stěžoval a dožadoval se (neúspěšně) jejich smazání, ale potom po delší době přijdeš do diskuze a vysereš se tu na rohožku. Myslíš, že máš nějakou imunitu, pokud jde o tvorbu diskuzí o ničem? Že neneseš zodpovědnost za úpadek kvality diskuze? Nepřijde ti, že by diskuze vypadala lépe, kdyby ses do ní tímhle způsobem nemontoval?
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 14:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    V tomhle s tebou docela souhlasím, ale mám pocit, že to muselo být řečeno, proto jsem si vybral tuhle diskuzi. Její úpadek mě mrzí, na druhou stranu to tu řešíme týden potom co jí četla většina lidí, takže reálný dopad je doufám malý. V dalších diskuzích už to řešit nebudu. Ono obecně, poslední dobou jsem si založil blog na vlastní doméně a sem chodím jen velmi málo a mám snahu se přesunout na lobstery / reddit, kde mi přijde že diskuze mají podstatně konstruktivnější duch. Takže žádné obavy. Těch pár lidí co tu stáli stejně vesměs chodí na můj IRC kanál a jsem s nimi v kontaktu tam.
    Sám jsi si na nerelevantní diskuze pod blogy stěžoval a dožadoval se (neúspěšně) jejich smazání
    Afaik jsem se nedožadoval smazání, ale přesunutí do samostatného threadu mimo blog, v čemž mi tu admini když je to pod mým blogem zcela běžně vyhovují.
    Bystroushaak avatar 27.7.2019 00:23 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Zábavné je, jak někdo, kdo o sobě tvrdí, že umí napsat pár řádků v Pythonu, nechápe, že podtržítko není jedna osoba, ale odhadem tak 50 různých lidí.
    Nevím, mě to přijde jen jako forma masturbace; vymyslet si předpoklad a pak se jím bavit. Za těch deset let jsem viděl tolik sdílených přezdívek, že to v podstatě implicitně předpokládám o každém anonymovi. Vůbec netuším proč by to mělo znamenat, že nemůžu promluvit proti té retardaci, co tady předvádíte.

    Podívej se co teď děláš - když došly argumenty, tak se hádáš o sémantice a validitě označování identity konkrétního projevu nějakého jevu. Týden potom co diskuze přestala být relevantní sis takhle řekl; „jak bych mohl asi tak využít svůj čas? Co takhle zkusit se zachytit pod kůži alespoň někde?“ A tohle je všechno s čím jsi přišel. Boží. Vždyť tím zcela potvrzuješ celou mojí pointu.
    27.7.2019 11:24 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Co takhle zkusit se zachytit pod kůži alespoň někde?“ A tohle je všechno s čím jsi přišel
    Evidentně to zafungovalo, narcis neodolá psát hovna v půl jedné v noci, jakmile je to o něm.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 12:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jo, na tom něco bude. Když mi už i trol sám vysvětluje, že bych s ním neměl diskutovat, tak bych si z toho měl něco vzít.
    28.7.2019 12:39 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A nevysvětluje ti to poprvé, že? Tolik let na internetu a nenalézt způsob, jak se s troly vyrovnat, je ostuda.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 13:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Já si rád podiskutuji se všemi různými druhy lidí, neopovrhuji ani bezdomovci, ti mají občas zajímavé příběhy k vyprávění.
    24.7.2019 12:10 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jak je ti to příjemné, když ti někdo omlacuje o hlavu absolutní tvrzení vytržené z kontextu?
    To není vytržené z kontextu. To je prostě a jen neskutečně hloupé až bezohledně urážlivé (vůči všem, kterým se stalo cokoliv horšího), tvrzení.

    S toxickými diskusemi máš pravdu, nechodí sem kvůli nim hodně lidí co znám - ovšem nejčastěji zmiňují jistého Bystroušáka.
    Bystroushaak avatar 27.7.2019 00:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    To není vytržené z kontextu. To je prostě a jen neskutečně hloupé až bezohledně urážlivé (vůči všem, kterým se stalo cokoliv horšího), tvrzení.
    Je to doslova z definice vytržené z kontextu; vezmeš větu, která je celá v blogu o práci a jasně z ní jde pochopit jak to Max myslel a pak na ní reaguješ v absolutním významu té holé věty jako takové bez ohledu na celý zbylý význam blogu. Z autora co si dal práci se sepsáním poměrně zajímavé životní zkušenosti doslova děláš hlupáka a bezohledného urážlivce. A nemáš k tomu žádný důvod, kromě toho že se ti nezdá ta věta a přijde ti to jako dobrý způsob trávení času.

    Tohle je doslova definice toxického chování.
    S toxickými diskusemi máš pravdu, nechodí sem kvůli nim hodně lidí co znám - ovšem nejčastěji zmiňují jistého Bystroušáka.
    Jak jsem psal, jsem ochotný to zcela vážně prodiskutovat z očí do očí. Můžeme jmenovat konkrétní lidi a když mě přesvědčíš, tak sem přestanu chodit.
    28.7.2019 08:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ty sem nepřestaneš chodit, ani kdybych ti vyjmenoval dvacet redhaťáků, se kterýma chodím na oběd.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 12:23 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ty sem nepřestaneš chodit, ani kdybych ti vyjmenoval dvacet redhaťáků, se kterýma chodím na oběd.
    Tady asi dochází k nějakému nepochopení psaného textu z tvojí strany. Nikde jsem nepsal nic takového, jako že sem přestanu chodit, když mi vyjmenuješ dvacet redhaťáků, ale že jsem ochotný to prodiskutovat a nechat se přesvědčit. Já ti taky můžu vyjmenovat dvacet redhaťáků a jako co? Jinak pár redhaťáků znám osobně (Jendu Stavěla, pak různé random lidi co jsem potkal na Pyvu v Ostravě i Praze a už zapomněl jména) a zatím si nikdo nestěžoval.
    28.7.2019 12:36 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nebo ti to jen nikdo neřekl do očí.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 12:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Tak tys mi to taky neřekl do očí, že?
    28.7.2019 12:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Tak jestli o to hodně stojíš, můžem se sejít. Ale on my terms.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 13:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Určitě si myslím že by to byl zajímavý zážitek. Osobně bych byl proto zajít prostě někdy na oběd, momentálně se pohybuji nejčastěji v centru prahy.
    28.7.2019 13:15 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    V Praze se nevyskytuju.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 13:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    A kde se vyskytuješ?
    28.7.2019 13:22 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Liberec
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 13:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Je nějaký způsob jak tě zkontaktovat? Já do Liberce jezdím jen občas (za poslední ~rok 2x), momentálně tam cestu naplánovanou nemám, ale až tam pojedu, tak bych se ozval.
    28.7.2019 13:43 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ideálně tady.
    Bystroushaak avatar 28.7.2019 14:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ok, tak až tam budu mít cestu, tak napíšu pod tenhle komentář, to je ok? Měl by tu jít subscribe na email.
    28.7.2019 14:44 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    ok
    15.7.2019 12:07 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Tak falešný poplach je lepší, než když by to nesepnulo při skutečným požáru. Některé EPS na to v určitých provozech trpí a často se vyjíždí k falešným poplachům do různých podniků. Dokonce se nám stal nedávno případ, kdy ostraha už byla natolik ukolébaná tím, že to je vždy planý poplach, že jednou "zrušila/odvolala" i skutečné zahoření. Naštěstí to dobře dopadlo a škody byli minimální, takže to vedlo jen na revizi poplachový směrnice a novému proškolení personálu. :-)
    Max avatar 15.7.2019 13:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jo, to je to nejhorší, co se může stát, miliony falešných notifikací, až to postupně lidi začínají ingorovat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Dreit avatar 3.8.2019 10:36 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Známe, hoří kompenzační kondenzátory, s kolegou hasíme, do toho volá chlap z vrátnice jestli teda hoří nebo je to planej poplach. Říkám že hoří, on si píše že je planej poplach a odvolává hasiče. A o zkoušce EPS všichni nějakým způsobem vědí už týden předem, takže vylezou z fabriky na shromaždiště dřív, než začne houkat siréna :-D

    Nope
    15.7.2019 12:43 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    trochu OT:

    z hlediska současného společenského systému se bohužel nestalo to žádoucí - totiž aby ten kapitalistický subjekt vyhořel.

    Současný neoliberální systém je postaven na neustálém růstu - a to je při konečné velikosti zdrojů těžko možné. Alternativou (ok, pouze na určitou dobu) je zničení vybudovaného a opětná výstavba. Komické je, že systém sám se brání své obnově a svému udržení - jak je v blogu uvedeno - existuje záložní servrovna. Dokonce jsou určitě někde zazálohovány ty foxpro programy, aby se daly v případě havárie opět použít. To je zoufalý egoistický přístup jednotlivého kapitalisty, který dokáze myslet jen k bráně vlastního podniku.
    Max avatar 15.7.2019 13:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Žádné omezené zdroje nejsou. To je jen subjektivní pocit lidí, kteří jsou velmi krátkozrací. Zdrojů je spousta, minimálně pokud se omezíme na naší sluneční soustavu, a pokud jsou myšlené i lidské zdroje, tak od toho je tu automatizace.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.7.2019 09:03 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jo kvůuli téhle dementní filosofii to na planetě vypadá, tak jak to vypadá.
    Max avatar 28.7.2019 23:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    To bylo řečeno s nadsázkou, pokud jsi to nepochopil. Ono to, že dojde ropa, se říká už 20 let a přitom se stále nacházejí nová a nová naleziště. To samé platí pro ty, co tvrdí, že lithia na výrobů baterií je málo.
    Ono tvrdit, že něco dochází, když je probádána sotva promile planety, je trochu úlet. Zdrojů je spousta s různými finančními náklady na těžbu. Je logické, že se nejdříve těží ty nejpřístupnější, kde jsou rizika i náklady malé.
    Dále u surovin, kterých je málo, se řeší nějaká jejich náhrada. To, že dochází nějaká surovina ještě neznamená, že nemůže být nahrazena jinou.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.7.2019 09:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Ono to, že dojde ropa, se říká už 20 let a přitom se stále nacházejí nová a nová naleziště.
    O cem se mluvi je peak oil, a ten uz nastal kolem roku 2005. To neni o tom, ze ropa dojde, ale ze energie potrebna na jeji ziskani se zacne zvysovat (tj. efektivita produkce zacne klesat).
    To, že dochází nějaká surovina ještě neznamená, že nemůže být nahrazena jinou.
    Teoreticky ano, ale prakticky to vyzaduje energii a to je asi hlavni limit toho nahrazovani. Dalsi omezeni jsou pak ekologicka - nektere substituty jsou jedovate, nebo je proces jejich ziskavani skodlivy k zivotnimu prostredi. Specialni pripad je pak CO2 z fosilnich zdroju energie (a v mensi mire jine formy odpadu z vyroby energie).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Josef Kufner avatar 15.7.2019 13:40 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Hezká příhoda.

    Nepomohlo by pridat teplotní čidla na vstup a výstup klimatizace? Bylo by pak vidět jak klimatizace vzduch ochlazuje a kontrolovala by se tak její funkčnost. V podstatě stačí připojit nějaké Raspberry, čtyři teplotní čidla a píchnout to na Nagios, stejně jako ta ostatní čidla – celkové náklady pár tisíc korun i s instalací.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Max avatar 15.7.2019 14:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Zajímavý nápad. Zkusím někde splašit nějaký lepší teploměr, zda je tam nějak rozumně měřitelný rozdíl teploty.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Dreit avatar 3.8.2019 10:38 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    DS18B20 by nestačil? Někteří jeho nožičky dokonce nakrimpují přímo do RJ45 konektoru :-)

    Nope
    15.7.2019 16:41 kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    co pouzivate za RPi teplomer?
    Josef Kufner avatar 15.7.2019 17:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Docela oblíbené jsou DHT22 a DHT11, které měří vedle teploty také vlhkost. Komunikuje to po jednom drátu, takže stačí GPIO pin a vhodná knihovna pro komunikaci. Pak také existují všelijaká čidla s Dallas sběrnicí nebo s I²C sběrnicí. Je toho spousta.

    Co se přesnosti týče, DHT22 má ±0.5 °C, DHT11 má ±2 °C. Vlhkost je s přesností ±2 %, resp. ±5 %.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.7.2019 11:30 kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    a je neco hotoveho, co se nemusi bastlit?
    Max avatar 16.7.2019 12:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Asi tak milion věcí, např zde : Papouch : Produkty > Měření > Teploměry a vlhkoměry > Ethernet >
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 16.7.2019 12:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jinak dodám, že jsme ze začátku nakupovali a používali známý a hodně levný IP SMART BOARD. Napsal jsem si pro něj plugin do nagiosu, který jsem pak ale musel předělat. Jednou za čas SNMP umřelo. Nakonec jsem to tedy předělal a vyčítám info z xml, co to umí servírovat.
    Je to levné, ale je tam ten problém se snmp + nemá čidlo vlhkosti. Každopádně měla by už existovat novější vylepšená verze IQTB-TC840
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.7.2019 12:06 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Pokud je to bezne vypadajici klima, tak je to nejspis zcela nerealny. Nasava a vyfukuje totiz prakticky na tomtez miste. To uz bys mel lepsi dat cidlo nekam primo na vyparnik, to by fungovat mohlo, jenze ....

    Problemu s klimou je spousta ruznych typu, a jednim z nich je treba i to, ze ... zamrzne (zazil sem, normalne sme z toho pacili kusy ledu). Takze cidlo by ti vykazovalo zimu = klima funguje, ale realita je uplne jina. S tim zamrznutim pak souvisi i to, ze ti z toho kape voda, dost vody. Takze je dobry mit klimu (a cely rozvody) reseny tak, aby pripadna voda ktera z toho potece netekla na HW.
    15.7.2019 21:21 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Planujeme zalozni serverovnu. Zatim jsme v oblasti obecne teorie.

    Umisteni: serverovna firmy, v ktere je 1 klimatizace.

    Umisteni extra: nad rackama vede tlusta trubka vody

    :-)

    Vysledek teoretickych predstav CEOs: nejasny

    :)
    Max avatar 15.7.2019 21:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    My máme nad všema rackama stříšky s přesahem dopředu i dozadu + vhodně prověšené kabely, kdyby náhodou nějak zateklo, tak aby se to nedostalo do racku.
    Racky nejsou ve sklepě, nemají ve spodních částech nic a jsou na podestách. Kdyby tedy bylo v místnosti 70cm vody (= nereálné), stále se nic neděje (kromě nevhodně vysoké vlhkosti).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.7.2019 22:13 Alf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    No... Management si občas vyplatí prémie za to, že jsou v té správě počítačů velice efektivní, a když ta trubka náhodou praskne, tak tě vyhodí, dostanou ještě jeden, dva platy než ten průšvih dobublá až k nim, a pak odejdou se svými zlatými padáky...
    Ruža Becelin avatar 15.7.2019 22:32 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    No uz jsem se lekl, ze vam to chytlo od toho, ze nasazujete moc horkych novinek
    Max avatar 15.7.2019 22:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Tak nasazuje se pořád něco :). Teď jsem si naposledy zkusil zpomalit vmware cluster nasazením záplat na Intel CPU. A budu pokračovat u nekritických databází, na kterých si vyzkouším jak velký to bude mít reálně performance impact.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Bedňa avatar 15.7.2019 22:58 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Aj si to spomínal Braňovi, že môže čakť podobné pekvapenie :-)
    Zřejmě je v rámci alarmu teplotní čidlo částečně spojené s požárním, takže alarm hlásí požár, i když je jen zvýšená teplota.

    Toto mi nepríde ako úplne dobrý nápad. Hlavne by som to naskriptoval tak aby sa k emailu pribalil obrázok z kamery a teploty z čidiel, čo by predišlo infarktu.

    Zrovna zajtra idem tak na tri dni na pobočku, tak môžem toto na Braňa vybaliť?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Max avatar 15.7.2019 23:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Alarm jaksi takové možnosti nemá.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.7.2019 09:44 /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Robím 20 rokov okolo enterprise serverovní a ani raz som nevidel horieť serverovňu. 2 - 3 krát bolo zadymenie ale nie priamo pri serveroch ale v elektrickej rozvodni... Senzori zadymenia, CO2 a teploty sú napriek tomu pre mňa v serverovňach nutnosť.
    Josef Kufner avatar 17.7.2019 11:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Však to jen znamená, že protipožární ochrana funguje. Jedna ze základních ochran je, že se elektronika vyrábí většinou z nehořlavých materiálů a samozhášecích plastů. Schválně si někdy zkus zapálit desku plošných spojů. Dá to docela dost práce a i pak to spíš jen doutná a černá.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.7.2019 15:18 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Což ale není o protipožární ochraně, ale o tom, že to musí vydržet letování. Což je při automatu docela dost brutálně vysoká teplota po poměrně vysokou dobu. Na nějakou protipožární ochranu u elektroniky kašle pes.
    PepaSFI avatar 17.7.2019 19:53 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    no to by ses divil co všechno musí spotřební elektronika splnit. Teda v civilizovaném světě. Akorát že lidi si pak stejně koupí někde u bambusa nějakou záhadu, jako třeba vánoční světýlka kde se síťové napětí vede drátkama tak tenkýma a mizernýma že to vzápětí někde upadne. A ještě to pověsí ven, na zasněžený stromek v zahradě.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    17.7.2019 22:50 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Příloha:
    Což ale není o protipožární ochraně, ale o tom, že to musí vydržet letování.
    Proto se ta trida materialu oznacuje jako FR4... Dokonce i papirove PCB (FR2) jsou samozhaseci, kdyz uz je to tak nejak v nazvu.
    Což je při automatu docela dost brutálně vysoká teplota po poměrně vysokou dobu.
    Viz priloha... mozna kdyby to byl tenky papir nenapustany zadnym zhasedlem tak by to bylo extremni.
    Na nějakou protipožární ochranu u elektroniky kašle pes.
    Predpisu, ktere elektronika musi splnovat je znacne mnozstvi.
    Josef Kufner avatar 17.7.2019 23:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jen tak pro sronání, teplota vznícení papíru je 185 °C, dřeva je 270 °C, PVC je 350 °C a izolace kabelů je 890 °C. Takže pokud jsou použity alespoň trochu rozumné materiály, tak nějakých 250 °C při pájení je v pohodě.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Gilhad avatar 18.7.2019 00:27 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    nedá mi to nezmínit 451 stupňů Fahrenheita
    Dreit avatar 3.8.2019 11:22 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Zřejmě je v rámci alarmu teplotní čidlo částečně spojené s požárním, takže alarm hlásí požár, i když je jen zvýšená teplota.

    Slyšel jsem že v práškových lakovnách běžně vypínají požární čidla nad dveřma od pece - otevřeš dveře, vyvalí se teplejší vzduch a čidlo to vyhodnotí jako požár.

    Dalším problémem může být prach, měli jsme několik požárních poplachů jen z toho, že jsme vyfoukali chladiče a filtry u strojů. Čidla většinou hlásí jen chybu zaprášení, ale když je to víc, tak rovnou spouští poplach.

    Dotřetice, mohlo se stát že hořící klima foukla něco dovnitř a tím spustila poplach ;-)

     

    Problém byl, že jedna klima chcípla bůh ví kdy, vyhořela jí řídící karta venkovní jednotky, takže foukala, tvářila se ok, ale ve skutečnosti nechladila.

    V diskuzi se řeší měření teploty nádechu a výdechu, tak si dovolím jinou možnost - co takhle měření spotřeby? Elektroměry mají pulzní výstup (případně existuje sběrnice M-Bus) a chod kompresoru tam určitě bude znát + budete tušit kolik vás stojí chlazení a jestli se jedna klima nefláká. Třeba protože fouká do zdi nebo tak něco.

     

    Každopádně ač bylo slíbeno, že nové budou propojený a budou si teplotu střídat, nakonec se ani toto rozšíření nezakoupilo, protože prý bylo moc drahé.

    Klasika, známe moc dobře. Jak se klimy řídí, mají nějaký dálkový ovladače? Určitě by nebyl problém nahrát si z ovladače kód pro nastavení obou teplot a potom ho třeba arduinem s IR LED posílat pro každou klimu zvlášť. Je to jednoduchý, napájet to můžeš z USB nabíječky a když se to rozbije, tak prostě klimošky nebudou přepínat, ale pojedou dál :-)

    A pokud se řídí obě nějakým termostatem na zdi, tak není nic jednoduššího než koupit termostat co to cyklování umí.

     

    Teploty na nich pak měnit třeba jednou za týden (nebo častěji, třeba každý den při kontrole)

    Ještě je otázka jestli nebude lepší nastavit jednu na 18, počkat třeba hodinu a pak druhou teprve přepnout na 22. Netuším jak rychle trvá než se klima rozjede na 100%, navíc hádám že nejsou hned vedle sebe

     

    A co vy, nějaké podobné pěkné zkušenosti? :)

    Nedávno jsme s kolegou hasili kompenzační kondenzátory v rozvodně, odhoukal mi konec odpolední směny, beru tašku na záda....a najednou se začaly zavírat protipožární vrata a houkat sirény :-D  Hořící kompenzace vyrazila 1600A jistič od trafa a protože nouzový osvětlení bylo nejspíš zapojený z druhýho trafa (to fungovalo), tak jsme hasili hezky po tmě. Oproti situaci před rokem (to hořela druhá strana o kus vedle) jsme ale byli rychlejší, zatímco tentokrát byla zakouřená jen rozvodna, tak před rokem jsme po hmatu hledali kompresory v předchozí místnosti.

    Nope
    9.8.2019 16:03 Taky "hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Příloha:

    Ty věšinou nejprve vybouchnou (prda jako z děla) a až potom začíná hořet, produkovat toxický kouř a likvidovat součásti ostatních pol (obvykle spojenou pásovinou).

     

    Nouzové osvětlení většinou bývá napojené přes rozpínací stykače/relé a obsahuje vlastní baterie, nebo je zálohované bateriovými jednotkami (popř. UPS). Běžně to funguje tak, že po výpadku napětí se rozepnou cívky a NO přejde na baterie. Po obnovení napětí se opět baterie začínají dobíjet (sepnutí cívky) a jede se vesele dál. To se spíš něco přepálilo, nebo máte hodně špatně udělané rozvaděče a řízení. Jestli se přepnutí řídí CBS, nebo je tam prostě jen spínací a rozpínací napěťová cívka, ... ale i tak se mělo rozsvítit.

    Dreit avatar 10.8.2019 20:00 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Správně, bouchne a pak vesele hoří, i když by prý správně hořet vůbec neměl. Prvně asi jen povyskočil, protože dveře byly v pořádku, ale tentokrát vylomil zámek a otevřít hořící rozvaděč šlo kličkou zatraceně těžko, protože se zámek za plastovou krytkou mezitím pootočil.

     

    Vedoucí co to má na starosti si to nechal ověřit a poučit se, během odstávky chystají všechno projít a předělat podle potřeby. Rozpínací relé mám pocit že nikde nejsou (nebo o nich nevím), nouzáky se prostě rozsvítí když jim sebereme šťávu. Vypadá to ale že se nějak povedlo připojit část nouzáků na jiný trafo než zbytek haly...a nebo to mistr směny špatně pochopil a vlastně to fungovalo správně :-D  Rozhodně v rozvodně je nouzák jen jeden a docela dotěrně jsem prosil aby tam byl alespoň jeden pro každý trafo, tak snad ho doosadí.

    Posledně se prý testovalo tak, že se prostě shodily obě trafa a koukalo se jestli všechny nouzáky svítí. Teď mají v plánu shodit trafa jednotlivě a projít to všechno dvakrát + nedostatky nechat urychleně opravit.

    Nope
    11.8.2019 01:42 Taky "Hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Kompenzačních rozvaděců jsem jen letos postavil asi 18 (možná 19) jako náhradu za zničené explozí jednoho, nebo více kondenzátorů. Zpravidla se všichni drží zásady, že montážní můsky se předsazují, aby při explozi spodního níže uloženého kondenzátoru nedošlo k poškození dna výše postaveného. Průmyslové kondenzátory např.: ZES Silko Žamberk, KBH, nebo West Enerky UK se vždy montují s pomocí můstku, na zesílené dno. "Čepička" vyletí/propálí se, ale dno zůstává v zpravidla nedotčené (válcové kondenzátory). Samozřejmě, ve Tvém případě mohl být použitý zcela jiný typ např. pravoúhlé a metalizované (bývají zapouzdřené do nosníků).

    To není právě štastné řešení, ale může to mít vzhledem k dalším neznámým, možné řešení. Myslím, že někde budou, ale prostě nevíte kde hledat (viz fotky v příloze pro inspiraci).

    Nevím, jak to máte řešené, zda používáte ovládání "atysů" pro přepínání mezi sítěmi (např.: přípojnice + diesel), nebo zálohání baterií a vysláním technika k přehození mechanického blokování, ale něco se z nápovědy vytušit dá.
    Dreit avatar 11.8.2019 11:31 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Já jen dělám elektrikáře a udržuju stroje v chodu, tak nemám úplně přehled o tom jak funguje zbytek budovy, navíc já radši 24V než 230V.

    Máme kondenzátory ZES Silko Žamberk, bylo nám řečeno že se mají jen "nafouknout" a tím přerušit kontakty, aby se zabránilo právě tomu, že začnou hořet. Moc to ale nefunguje, myslím že jsme měli čtyři exploze za poslední cca rok a jen jeden si odfouknul bez požáru (navíc zrovna v době, kdy se servisovala vadná EPS). Teď se mají prý přidávat tlumivky a celá kompenzace se má měnit za kondenzátory jiných výrobců, nejspíš i s jiným řízením.

    Když jsme to téma načali, řeší se nějak automaticky hašení kompenzačních rozvaděčů? Třeba plynem jako v serverovnách?

     

    Možná tam někde budou, nouzáky naštěstí nedělám já, ale externí firma. I tak mám pocit že je připojí jednoduše přes jistič k síti - vypadne síť, nouzák se rozsvítí. Ale zeptám se až je někdy uvidím, neznám všechno a třeba se budu divit ;-)

     

    Žádnou zálohu nemáme, jen dvě 1MW trafa, polovina rozvodny z jednoho, polovina z druhýho, uprostřed spojka přípojnic. Ani neplatí že by každá hala měla svoje trafo, fabrika stojí 20 let, ale druhá hala se dostavovala dodatečně. Navíc se zrhuba po dvou letech přesouvají technologie tam a zpátky, něco se ruší, něco se nakupuje. Teď kdybych měl zjistit co se odkud napájí, tak bude opravdu nejjednodušší jedno trafo shodit a obejít to pěšky. Jak říkal vedoucí, když řešili nouzáky naposledy, tak se počítalo s kompletním blackoutem, ale nikoho nenapadlo, že by vypadlo jen jedno trafo ze dvou.

    Nope
    Josef Kufner avatar 11.8.2019 12:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Takové bouchavé kondenzátory bych skoro i hasil preventivně – dát to do plechové krabice/vany naplněné třeba CO₂ či něčím podobně levným a nehořlavým, aby alespoň kyslík ze vzduchu nemohl pomáhat.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.8.2019 14:57 Taky "Hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Přílohy:
    Jasně ... v rozdavěčích (polích) je přece místa habaděj. Řadové skříně se buďto připojují spodem (skrze podstavce), nebo vrchem přes přes PG se to tlačí dovnitř. Když se přivezou na místo, natlačí se až na zeď (záda jsou pevná) a je dost velká práce spojit opět pásoviny (ta bývá na nosných můstcích vedene zadní stěnou). Dále prospojení zemmění, spirály s ovládacími vodiči, čidla, ... a na pásoviných kovadliny při připojení jističů, pojistkové odpojovače na pásovině (jsou všechno, jen né malé), svorky pro připojení, od svorek vedou vodiče (obykle od 16 - 50mm2) k výkonovým stykačům a teprve poté dojde na okurkárnu s kondenzátory. Určitě je v takových rozvaděčích místa pro vanu, nebo plynný systém, protože pole jsou propojena přes boky (chybí bočnice) a nemohou být ani hermeticky uzavřené, protože komponenty se různě zahřívají.

    Ty skříně jsou většinou IP55 a to znamená: 5X/ - Ochrana před prachem a před dotykem drátem X5/ - Ochrana před tryskající vodou

    11.8.2019 14:41 Taky "Hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Já zase jen stavím, kolego :) To netuším, pouze jednou jedinkrát jsem stavěl kompenzační pole pro přípojení kapalného hasícího systému Novec. V podstatě jsem vyrazil navíc 2x PG21 a 4x PG9 do stropního panelu řadové ocelové skříně (IP55), přidal navrtaný montážní můstek s úchyty, nanýtoval DIN pro svorky pro ovládání a čidla. Pak to šlo pryč a zapojené jsem to neviděl. Udělat to podle plánu - bezpečně, rychle a líbivě. Zatím 6 rokem a nikdo se neozval.

    Stejně tak West Energy a KBH, jenže ještě jsem neviděl jen nafouknutý a nevyhořelý rozvadeč kompenzace, tedy bavíme-li se o válcových kondezátorech. Pokaždé zatím hořelo a nepomohlo tomu ani umístění výkonových stykačů pod montážní můstky. Když blafne, tak prostě blafne celý a na řadu přichází další "rychlovka". Jestli něco upřímně nenávidím (čti tolik jadrných výrazu v jednom okamžiku nikdy neuslyšíš), tak je to právě připojování vodičů do ZES Silko. Dostat tam vodiš s dutinkou je něco pekelného. Normálně bych toho inženýra, který to navrhl nechal připojovat celý týden kondenzátory a pak ať něco povídá o návrhu. Zlaté Westky.

    Chápu. Konstlivců a pomníčků tam asi bude dost.

    11.8.2019 15:18 Taky "Hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Zapomněl (čti nenašel jsem) celou fotodokumentaci, ale příklad jiného rozvaděče, který byl postavený pro řízení protipožárních systémů a klimatizačních jednotek datového centra.

    https://imgur.com/a/x1rJqYm
    Dreit avatar 11.8.2019 17:23 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Na to můžu napsat snad jen...."Jůůů, to je krásný! O.O "

    Nope
    Dreit avatar 11.8.2019 17:18 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Takže hašení existuje :-)  U nás se rozmohly hadící koule ElideFire, ale v rozvodně nic takovýho nemáme (což dává smysl, je to prášek), tak mě jen zajímalo jestli se to vůbec dělá. Ono u rozvaděče bez bočnic je pravda že účinnost asi nebude tak skvělá, ale ono i jen "sfouknout" plamen by třeba pomohlo.

    Jinak okurkárna ve vedlejším příspěvku moc pěkná ;-)  My teda máme jinačí řešení úchytů (něco jako dva L profily u sebe) a nějakej odborník to před těma 20 lety namontoval vzhůru nohama, takže při poslední výměně na to elektrikáři dost nadávali :-D  Že měnili kondenzátory za provozu, každou půlhodinu jim doslova pod oknem zatroubil vlak a oba vyskočili přes půl rozvodny pryč byla už jen třešnička na dortu.

    Mě překvapilo že třeba dva-tři kondenzátory se roztrhly (nejspíš najednou), ale hořel vždycky jen jeden. Stykače nehořely nikdy, jen se většinou připekly. A celá kompenzace je jištěná třema mám pocit 600A pojistkama.

    Vodiče jsem naštěstí nemusel připojovat, ale technici co se tím živili u toho taky nehezky nadávali.

    Nope
    11.8.2019 20:50 Taky "Hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Něco podobného jsem zažil, i když trochu drsnější variantu. Prostě se předělávala rozvaděčová místnost (za chodu) a vypnuli se z přívodnice oba hlavní deony (2000A), všechno se dvakrát vyzkoušelo (kompletní odpojení) a navěsila se cedule, že se na zařízení pracuje. Určitě víš, jak to je s místem a dostat se k tomu obyvkle zahrnuje trojnásobné zlomení elektrikáře a pět ohybů rukou. Od posledního zásahu (neštěstí cca 6 - 7 let) se sice snažili, ale i tak viditelné pozůstatky na stěně nešlo přehlédnout a udělali do dveří hlásiče (zvuk+světlo), že je skříň pod napětím. Naneštěstí použili oranžový vodič místo hnědého (nemusím říkat, co to znamená) a utopili ho ve svazku silařiny. Kam přesně šel jsme nevěděli, jediný oranžový byl chycený přímo do pásoviny. Tak se začalo pracovat a jednoho debila v kanceláři nenapadlo nic lepšího, než zapnout test nouzové signalizace otevřených dveří. Test, aniž by se něco mohlo stát, ale můžu upřímně prohlásit, že takový úskok poslední záchrany nejde opakovat. Roztržená kůže, cigáro a docela jsme se klepali nalepený na zdi. Další kolega šel osobně tomu debilovi dát po tlamě. Nemusí houkat ani vlak, někdy stačí když sepnou výkonové stykače ve skříni vedle. Nic příjemného, když víž, k čemu tam ty stykače jsou :-)

    Jeden vyhoří a nejbližší se roztrhnou. Asi vlivem teploty, upřímně nevím co v tom je za sajrajt a jaké teploty tam panují, protože pro kompenzace se dávají (resp. mají se dávat) vodiče s odolnou izolací (bezhalogenový polyolefinový elastomer) s vyšší teplotou hoření a nízkou kouřivostí. Myslím, že normované izolace musí vydržet teploty 950°C po dobu 3 minut, než dojde k porušení jádra. A většinou jsou jádra opálená a po izolaci ani stopa. Buďto špatné kabely, nebo jsou ty teploty ještě vyšší.

    Myslím, že by hodně prospělo, kdyby si to vynálezce také zkusil zapojit (v praxi).

    Dreit avatar 11.8.2019 22:47 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Brrrrr, z představy mě dost mrazí! Doufám že ten blbec dostal po tlamě pořádně. Mně stačilo když firma vyměnila kondenzátory v kompenzaci (myslím druhá nebo třetí výměna) a pak si zavolali vedoucího aby to nahodil sám - prý už se jim stalo že nahodili deon a nový kondenzátory vypochodovaly z rozvaděče i s dveřma.

    Taky by mě zajímalo co v tom je, ale po nadýchání se mi vždycky na týden zmizí rýma :-D  Kabely mám pocit že izolaci normálně měly po tom posledním požáru, po předchozích určitě taky. Nejvíc mě ale fascinuje okýnko na rozvaděči, je to z nějakýho plastu a po ohřátí prostě vyskočí z rozvaděče ven a zůstane krásně nepoškozený.

    To rozhodně, v první práci inženýr udělal redukci pro jeden typ průmyslovýho teploměru, aby tam šel nacpat převodník teploty od jinýho výrobce s jinou roztečí. Když jsem mu volal, že to zákazník sice dostane dovnitř, ale už to nikdy nevyndá ven, tak mi bylo řečeno jen "to má blbý".

    Nope
    12.8.2019 12:22 Taky "Hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Dostal, ale mělo to nepříjemnou dohru. Dnešní doba je holt plná sociálně uvědomělých ufňukánků.

    V případě oněch vyhořelých (viz dřívější foto), byla izolace zcela pryč, roztavená a naškvařená na můstcích. Jedna závitnice celkem dobře ohnutá. Jestli se jednalo o špatně zvolené kabely, nebo byla teplota ještě vyšší? Nevím, já u toho nebyl, když to blaflo. Pořád lepší, než když teplem vyskočí analyzátor z výřezu (drží ho síla vůle a čtyři miniaturní kousky plastu).

    A dost o komenzacích, protože se to nějak přivolává a umím si představit lépe strávený nedělní večer.

    https://1drv.ms/u/s!AoVKa2goDQkFg7xcF42OxSyDnUm6tg?e=LVdZXk

    Dreit avatar 13.8.2019 12:47 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Nedělám si iluze že to dřív bylo o tolik lepší, ale tehdy si třeba lidi víc uvědomovali že udělali blbost a někoho ohrozili. Dneska jsi vedoucí v kanceláři a to z tebe dělá člověka s imunitou.

    Tak letící analyzátor může být taky pěkná šlupka, to věřím. Ono i jen to plastový okýnko letělo pěkně daleko.

    Aj, jasně ;-)  Ještě k fotkám, co je to za pojistkový odpínače? Aby byly pojistky nad sebou, to jsem ještě nikde neviděl o.o  Má to nějaký výhody nebo tak?

    Nope
    14.8.2019 18:32 Taky "Hasič"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nejde o srovnání, nebo iluze, ale o soudní dohru plnou "dlohodobých traumatických zážitků a nezbytné dlouhodobé péče psychologů" ... kdyby dostal jště na chodbě soudu, neřekl bych půl slova. Stačilo mi cigáro a pár vtípku, ale asi jsem moc zastaralá verze bez hlubokého sociálního a duševního uvědomění. Udělat to ukrajincům, tak o něj zlámou kýble i lopaty.

    Daleko nedoletí, zpravidla bývá ve spirále a vodiče mají rezeru pár centimetů. Ale když tě lískne, tak to stojí za to :-) Btw ... všimni si, že dva kondezátory zcela zmizeli :D

    Ještě jsi neviděl svislou řadovku? Používá se prakticky pořád, protože šetří místem a dostaneš jich na malý prosto podstatně více. Navíc se dá uchytit i bez vrtání a můžes si nastavit zámky podle pásoviny. Stejný princip jako na můstkach. Drží to, ale metrákového ukrajince zapřeného o skříň a rvoucí ven 95 - 120tku i se šroubem to fakt nedá. Je s tím více práce a více prolisování, jenže je to poctivá práce a nestane se, že se deformuje plast (i když je velmi odolný a trvanlivý). Velkou výhodou je, že nemusíš vyřezávat do zákrytu rezervy, aby to šlo otevřít a vyměnit pojistky + pojistky si dáš podle sebe, rozsah je více než velkorysý. Výběr je celkem široký. Běžně se používá s oky (M8/M12), který se dá upravit nahnutou pásovinou a vytahat více vodičů (celkem drahá sranda a dost ušetříš, nebo prostě není tolik místa, jak to udělat). Svorková varianta není nic moc, do 50 to celkem drží, ale nad 70 ... raději oka a pořádně utáhnout.
    Buldr avatar 14.8.2019 20:31 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Jsem psal a četl jako neregistrovaný, ale už mi to pilo krev a zaregistroval jsem se.
    Carpe diem
    Dreit avatar 16.8.2019 09:15 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Jo až takhle O.O

    To mi úplně uniklo, fakt tam dva chybí. Wow!

    Svislou řadovku jsem fakt neviděl, koukám na to jak tele na nový vrata. Ani nevím jestli bych ty pojistky dokázal dostat ven. Budu muset trochu nastudovat co to umí ;-)

    Nope
    Buldr avatar 17.8.2019 09:52 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Bohužel.

    Shodou okolností se mělo jednat o revoluční konstrukci eliminující výbuch a hoření. :-) Praxe zase ukázala, že kondenzátor je věc, u které prostě nikdy nevíš. Odpojit, nabrousit špachtle a hurá na loveckou výpravu po celém poli, protože kovové fragmenty pouzdra, kousky seškvařené izolace, ... se dostanou po celém poli.

    Stačí použít "tu černou páku s madlem", která uvolní zámky a pojistky vyjedou ven. Výměna prostým vytažením a vrácenim do původní pozice. Není to o nic složitější, než vypnytí a zapnutí jističe.

    Carpe diem
    Dreit avatar 17.8.2019 23:13 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Stane se, máloco jde opravdu hladce.

    Tak doufám že dostali zpětnou vazbu jak krásně to bouchlo :-D  Nám při prvním výbuchu údajně utrhnul kabely a našli ho o jedno nebo dvě pole dál jak leží na šíně. Ale nikdy se snad neroztrhnul na kousky, vždycky plechovka zůstala celá a jen vrškem vystřelil kus obsahu. U toho prvního ani nevím jestli ležela na šíně plechovka nebo vnitřek.

    Jo to jezdí vodorovně, bez vyklápění? O.O  To jsme hodně zaspali dobu, u nás se menší pojistky dávají do takových trojitých vyklápěcích odpínačů a větší se tahají zásadně starou žehličkou. Ideálně jsou tak blízko u sebe, že ze žehličky musím sundat obě bočnice abych se tam vůbec dostal.

    Nope
    Buldr avatar 19.8.2019 16:59 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Pochybuji, že by zpětná vazba někoho zajímala, protože:

    1. Relativně starý výrobek

    2. Nákladné a časově náročné (ztráty se započítávají už do návrhu)

    3. Manažersky neprůchodné, protože kdo by je potom živil

    Na fotografii vidíš, že v tomto případě se kondenzátor doslova "vypařil". Jediné co po nich zůstalo jsou díry a fleky na můstku.

     

    Vyklopí se do na cca 70° a prostým vytažením vyndáš pojistku, vyměníš za novou a zase zaklopíš. Bez demontování a nadávání. To je vše. Jsou odpojovače a odpojovače, asi záleží na tom, který model/výrobce a určitě se dají najít i nedomyšlené. Tyhle Schracky jsou relativně nový model, kde to jde jako po másle a nic nepřekáží. Modely se neustále mění, vylepšují, nebo se mění výrobce. To máš jako s IKB (Iritující Klouzavý Baznecht) ... od Schracku to honíš po DIN a bez šance tam něco a) pohodlně nacpat b) udržet to na místě, aniž bys tam narval pořádné třmeny. Polské ze zase taví a než si najdeš "pořádné", tak to chvilku zabere. Můžu je najít v novém katalogu, v loňském ještě nejsou a liší se jen v deatilech (už se nezasekávají).

     

    Carpe diem
    Buldr avatar 19.8.2019 17:20 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Konkrétně tohle IKB je čistá noční můra. https://www.schrack.cz/eshop/svorkovnice-4-polova-125a-privod-1x35mm2-ikb04035.html Nejen, že nedrží, ale dostat do toho vodiče s průřezem 10mm2 je hotové peklo. Musí se sundat zádní plastový zákryt, používat pouze neizolované dutinky a opatrně to tam cpát odzhora dolů (L1 > L2 > L3 > N) a takhle postupně přecházet k další díře. To by ještě šlo, když si vodiče natvaruješ, ale dostat to potom na DIN, to je něco pekelného. Strašně snadno se lámou packy. Lepší dát třeba Legrand, ty se zapojují jedna báseň a drží jako přikované, jenže Schrack posílá svůj Schrack ... a když jich máš ve skříní 4 - 6 kousků, tak si pěkně zanadáváš. Proč tolik, protože obvykle to jde přes elektroměry a každá IKB slouží pro připojení několika jističů. Než to smyčkovat, to se raději oběsit.

    Taková 160A už je lepší, drží jako přikovaná, jenže nějaké pako vymyslelo přípojovací oka pro 50mm2, to by nebylo nic špatného (50mm2 do toho nenarveš, ale dají se nacpat na 50mm2 vodič do 35 dutinek), jenže překáží izolace vodiče, protože ten se musí dávat pod ty plastové západky, jinak nezavřeš kryt. Ve výsledku budeš nadávat jako špaček a celé se to pěkně ohne. Ale nehoníš to po DIN.

    https://www.schrack.cz/eshop/pristroje-pro-radovou-zastavbu/odbocovaci-pripojovaci-a-radove-svorky/pripojovaci-svorky-pro-stoupaci-vedeni/svorkovnicove-bloky/svorkovnice-4-polova-160a-privod-1x50mm2-ikb04050.html

    Carpe diem
    Dreit avatar 19.8.2019 20:46 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Čtu revoluční konstrukce, tak jsem myslel že jde o novější kondenzátory.

    Ty pojistkový odpínače mi pořád vrtaly hlavou, až jsem si musel najít montážní návod abych pochopil jak se s tím asi pracuje :D  Ale pořád lepší než tahat pojistky žehličkou.

    Koukám že IKB si radši ani nezaslouží komentář, to by jeden brečel. Já toho teda za život moc nezapojil, bohatě mi stačí nadávání u některých řadových svorek na strojích. Ideálně když Ital stáhne deset vodičů na jedno místo, narve to do dutinky, správně ji pomačká a pak ji narve do řadový svorky, kde ideálně ještě strhne šroubek. Když je potřeba jeden z těch drátů vyměnit, tak je někdy jednodušší to prostě ustřihnout až někde za rozvaděčem a nějak to naplácat dohromady, než se s tím za provozu patlat a trávit minuty mačkáním dutinky tak, aby do svorky vůbec vlezla a při dotahování nevystřelila ven.

    Nope
    Buldr avatar 20.8.2019 22:26 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    "Relativně starý je takový výrobek, který byl prodán včera". Upřímně nevím, kdy byl rozvaděč vyroben, protože jsem se po výrobním štítku nepídil, ale na zachovalých kondezátorech je uveden rok výroby 2016. To zase není tak staré, ale dost staré na to, aby výrobce zapomněl.

    Někdy to návod fakt chce, protože rozebírání během montáže si někdy užiješ, ale když to ve výsledku funguje 20 - 25 let, tak není důvod si stěžovat a jadrné výrazy holt patří k naší profesi.

    Momentálně se bavím se skříní do pekáren s přívodem 4x 3x240+1x195 (typ TNC-S přívod spodem, vývod vrchem) přes 2x 400A deony (Hager H630 s podpěťovími 24VDC cívkami) s mechanickým blokováním (síť + diesel) na pásovinu 30 x 10mm, ze které jedu na 4x 160A (Hager H250 s podpěťovými cívkami 24VDC s odvodem 3x70mm2+1x50mm2) a sadou 8 měničů, které měří každou větev zblášť. To zanemaná, že přes měnič jedu na 8 IKB, ze kterých musím vytáhnout po 12 vodičů (16mm2) na jednotlivé jističe C32/3 pro jednotlivé pece. Aby to nebylo tak snadné, a nemohl si pomoci třífázovým hřebenem, vymysleli si paralelní zapojení pomocných kontaktů jističe, které jdou do svorek přes 63A stykače s 24VDC cívkou. A protože není místo nazbyt (rezeva 4 moduly), mezi některými IKB je 8cm místa, kam musím dostat celkem 36 16mm2 vodičů a z pásoviny jedu 95 mm2, která se skvěle ohýbá a tvaruje (nutnost nacpat do 70 tkových dutinek, protože 95 se tam prostě nevejde). Koupil jsem si basu piva, několik krabiček cigaret a místo popelníku 5 litrovou flašku ... protože než to zapojím, bude asi plná :-)

    A jestli mi před posledním vodičem nahlásí změnu, tak budu potřebovat i nový telefon, protože až jim to po oznaméní položím, tak ho snad vztekem rozšlapu.

    Carpe diem
    Dreit avatar 21.8.2019 11:24 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Na tom něco bude a je asi pravda, že nebudou jeden typ kondenzátorů vyrábět dvacet let....no i když, ten ZES Silko to tak asi má, když hořelo tak tam část byla nejspíš ještě původní z doby před 20 lety. A přitom nebyl problém koupil bednu nových naprosto stejných, jen štítek se změnil.

    Když tě všechno zradilo, podívej se do návodu :-D

    No nazdar, práce jak na kostele O.O  Já myslím že bych to rozšlapal už u prvního deonu, v půlce už bych měl pěnu u huby a agresivně útočil na kohokoli, kdo se přiblíží. Což už se mi před nějakým měsícem stalo taky, když jsem byl za noc potřetí na výjezdu v práci a někdo si na mě jentak houknul, jestli mám čas. Tak jsem na něj zařval, on jen sklopil uši a radši opatrně zmizel. Tohle už mi snad taky odpadne :-)

    Nope
    Buldr avatar 21.8.2019 17:32 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Nejde ani tak o to, kolik tam toho je, ale o celkovou hloubku skříně 205mm ... včetně dveří a zákrytů :-) Máš tam něco vyvázat, ale nestčíš tam ani prsty, natož kleště :-) Chce to hodně plánovat, jak to rozházet a zapojovat, protože ve finále není ani centimetr místa navíc (s úsměvným varováním v plánu, že je potřeba počítat s prostorovou rezervou). Dalších 15 měsíců vím, co budu dělat a k tomu nepočítám takové ty rychlo špeky, kde v pátek něco vyhoří, odpoledně jedeš shanět věci, v sobotu postavíš a v neděli zapojuješ na místě.

    Jinak bych řekl, že nejotravnější jsou sériové bytové rozbače - krysy, kde se akorát podrápeš a je tam toho všeho všudy pět a půl jističe. Ale dělat jich 364 znovu nemusím. Týden si připravuješ a tvaruješ vodiče, pak jen vypneš mozek a jedeš jako robot.

    Na druhou stranu, budu mít 3 týdny dovolené v kuse a konečně doma předělám kompletně celou elektriku. Většinu vodičů už mám ve zdi i s krabicema a omítkou (zedníci odejdou v 5, ty přijdeš v 7 a do 10 děláš elektriku), ale musím si udělat stropní vedení a rozvadeče. Stejně tak pořádné zásuvky nepřipomínající polskou verzi obalu mléčné čokolády, ale poctivé ABB (25A), nezničitelné venkovní kovové Legrandy IP55 (40A) a motorovky IPX (60A). Rozvaděče podle svého gusta - to jest táhnu do baráku CYKY 4x 95, přes 100A Deon (UV 230V AC cívka), kde to flákám přes kombíky na kuchyň a koupelnu(C10 - C16/0.03 CYKY 3x2.5), dále na zásuvky s řízením okruhů (B10/0.03 + 3x C25/0.03) přes stykače (Total Stop, Central Stop a STOP okruhů). Na klimatizaci a ventilaci dávám předjištění B40/3 > 40A/0.003 > C16/3, C10/3, C10/1 + 2x25A+1x25A stykač CYKY 5x4, 5x2.5, 5x2.5), bojler (HDO) a topení jedou každej za svým prouďákem (B25/3 > 25A/0.03 > C16/3 + 25A stykač) a do dílny si jedu CYKY 5x 25 a posílám si tam 40A (respektive dávám si tam 50A stejný model Hager x160 s cívkou HXA014H, jako hlavní 100A vypínač-jistič). Za nákupní cenu a bez DPH, ale i tak se prohnu. Už neumím myslet jinak, než průmyslově. Prostě ty "domácí" zmetky bych doma nestpěl, odchází a nic nevydrží. Proč kupovat pořádnou zásuvku za 600kč, když na tržnici seženeš taky zásuvku za 150 českých :D

    Carpe diem
    Dreit avatar 24.8.2019 00:14 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    To fakt není moc prostoru. Jinak já na předchozí pozici nevěděl co bude další den, natož za pět minut - oficiálně elektrikář, reálně i údržba mechaniky a pneumatiky kde je potřeba. Někdy je klid, jindy se celou směnu nezastavíme. Ještě že je to jen osm hodin, padnul návrh jestli nechceme 12 (za cenu většího volna), ale s tím chaosem co někdy vznikne by to bylo o zdraví nás i všech poblíž. Uvidíme co budu dělat od pondělí, dneska (ač mám dovolenou) jsem se musel neplánovaně otočit do práce, tak jsem rovnou dostal popis místa kam jsem povýšil. Ale že bych z toho byl úplně moudrej, to ne :-D

    S bytovou rozvodnicí si ještě užiju, táta se pustil do rekonstrukce a teď mě čeká zapojování. Co kam vede si z hlavy vybavím (ač to místama nešlo podlé plánu když netrefil barvy, protože hrrrr, musím rychle nahazovat zeď!), to co budu potřebovat se ve dvou dá propískat, ale že z některý zásuvky kouká půl metru kabelu a jinde jsou to jednotky centimetrů, navíc některý krabičky snad ani nejsou na zásuvky...to je opravdu radost. Takže tak po dvou dnech přijedu na domek, zapojím pár zásuvek, s nadávkama a tekoucíma nervama zase odjedu a za pár dní to zkusím znova. Opravdu radost. Mimochodem perlička, nejdelší kabel v rozvodnici je koax od antény co tam nemá co dělat, ale protože se musela hned hned zadělat rozvodnice a zaházet kabely do zdi, tak se tam nějak přimotal. Naštěstí se na to nespěchá tak se tam zastavím jednou za pár dní a pomalu s tím pohnu. Do vánoc času dost, když to děláme pro sebe.

    Téda, to je slušná profesní deformace :-)  Já zatím přežívám u rodičů, přítelkyně by měla od jejich rodičů dostat starší byt (ale už se to táhne roky) a vím že až na to dojde, tak všechna elektrika v hliníku půjde pryč a budu si vesele tahat nový kabely. Cena jističe je mizivá, chráničů chci taky víc, ať se o to už nemusím nikdy starat a funguje to. Jen nevím kam dám tu skříň :-D

    Zatím je to daleko, ale měl jsem takovou myšlenku - prakticky po obvodu bytu by měly jít nad podlahou trubky od topení. Říkal jsem si že trubky by se daly schovat do jakýhosi schodu z například OSB desek. Když už by byl schod, tak uvnitř můžu tahat datový kabely - kdyby se za řekněme dvacet let změnila technologie, tak odklopím víko schodu, vyměním kabely a jede se dál. A pak mě to napadlo - co tak tam táhnou rovnou i silový kabely a do schodu dát zásuvky určený pro montáž na hořlavý povrchy? Myšlenka je že by na dně byl třeba drátěnej žlab, na jedny straně silový kabely, na druhý datový, nad tím vším trubky od radiátorů (protože teplo stoupá nahoru) a nad trubkama zásuvka. Akorát netuším jestli to něčemu neodporuje a jestli bych to nemusel potom tahat třeba čtyřkou, když je to sice volně uložený v žlabu, ale kus nad tím je zdroj tepla. Až to bude aktuální tak budu aktivně vyzvídat, ale datový kabely musím někudy táhnout tak jako tak.

    A samozřejmě tři roky v průmyslu mě taky poznamenaly a dostal jsem (další) geniální nápad - pořídím si 24V zdroj a budu tím napájet všechno na pracovním stole co bude potřeba. Takže dva LED pásky na svícení, pájecí pero z mikropáječky, audio zesilovač, s měničem na 5V můžu přes USB nabíjet mobil a tak dále. Kamarád v jeho domku je ještě dál, rozvody světel si připravil pro 24V, naplánoval si bateriový zálohování a tak podobně.

    Nope
    Josef Kufner avatar 24.8.2019 22:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Pokud dáš podlahové topení pod desky, značně mu snížíš účinnost.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dreit avatar 25.8.2019 11:20 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Teď se nechápeme, myslel jsem rozvod vody k deskovým radiátorům na zdi, podlahovka nebude. A protože podlahu chceme zachovat původní, tak by se trubky musely táhnout podél zdi. A myslím že menší "schod" přes ně bude estetičtější, než mít kolem pokoje dvojici trubek s příchytkama.

    Nope
    Buldr avatar 25.8.2019 14:12 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Absence volného prostoru popisuje situaci dostatečně výstižně, plus o další místo se připravíš použitím vyššího průřežu vodičů, protože kW je tam celkem dost a naplno to jede 16 - 18 hodin denně. Místo 4mm2 rovnou 6mm2 a nesmíš vytvářet větší svazky, aby se mezi vodiče dostal vzduch. I o to málo se připravíš :-)

    To nevím ani já, respektive vím, co bude za práci v dalších 15 - 16 měsících ... tedy vím, že budu dělat 64 elektroměrových skříní do dodstavěných bytovek, rízení světel, požářních čidel a bytových rozvaděčů. Dále dvě velká nákupní centra atd. Jen neznám ještě přesné termíny, dokumentaci a kolik "špeků" se mi do toho vloudí (to jest co přijde ve 2 odpoledne a druhý den ráno si proto přijedou). Co naplat, že je tam 10 jističů, dva koplery a pár svorek, když musíš navrtat a vyrazit 10 - 15 PG do stropu, tak to ještě jde stihnout, ale když se k tomu přidá 10 zelených a 10 červených singnalizačních světěl a 10 tlačítek do dvěří, tak na nějaký odpočinek a volno můžeš zapomenout. Plus někde zase z hotového ukradnou (uštípnou) jistič a ty se plahočíš přes půl Republiky a Ťokuv průmsmyk dát rozvaděč do pořádku.

    Onu polorozpadlou ratejnu postavili v roce 1924, osobně jsem tipoval, že rozvody jsou jako z doby kamenné, ale vyborný pozemek , nové sítě v okolí a hlavně ten obrovský pozemek za "hubičku". Sice černá díra na peníze (17 let úspor a spoření zmizelo), ale říká mi to pane a bez zadlužení. Nebude problém si postavit dvě garáže, velkou dílnu a ještě by se mi tam vejde rybníček s potokem (který mimochodem potřebuje pořádně vyčistit a prořezat). Když to dělám pro sebe, tak pořádně a podle sebe. Nemám dobré zkušenosti s levnými výrobky (některé prouďáky např.: Ampara abys přemlouval údery, jinak vyhazovat nebudou, zásuvky upečeš po připojení stavebního vysavače, protože svorkovnice je silná jak cigaretový papír apod.). Víkendy a večery, avšak pořádně a podle představy. Sekat trávu bude fuška na jedno opoledne, ale zase vzrostlé stromy a v naprostém klidu zeleně. Což by můj sen.

    Přízemní cihlový domek s vysokými stropy (nezvyklá výška 3.85m) přímo vyvízejí k rozvodům klimatizace stropem, kde jedu zápustnými oceloplechovými kanály se zámky. Dolů k zásuvkám a vypínáčům též kanálem, do kterého se přímo roubují modulové zásvky, požární hlásiče, termostat i zásuvkové vypínače. Drží to jako přikované a vypadá to velice hezky (prostě se to ztrácí pod nátěřem a kromě zámků a protahovacích otvorů, nepoznáš, že tam něco je. Dělají i zámky s vestavěným požárním detektorem (nacvake se), takže prostě nepoznáš, že tam něco je a odpadá mlácení zdí. Prostě když budu něco potřebovat vyměnit, dotáhnout vodič, ... tak si jen otevřu zámek a natáhnu jak potřebuju. Stejně tak s vodou, prostě jen rozeberu zákryt bez bourání a je k tomu okamžitý přístup.

    https://www.hager.cz/e-katalog/systemy-pro-ukladani-vedeni/432.htm

    Nakonec se to sejde v závěsné skříni s modulovým uspořádáním za vchodovými dvěřmi. Mimochodem, zapuštěná do tvárnic a nepřekáží.

    https://www.hager.cz/e-katalog/distribuce-energie/rozvadecove-systemy/rozvadece-univers/nastenne-rozvadece-univers-ip54-hloubky-205-mm-tridy-izolace-ii/43217.htm

    Topit budu plynem, udělat si malou fušku s krumpáčem k silnici (20 metrů) nebyl problém, kompletně nový plynovod postavený před 10 let a přípojku už mám hotovou, včetně přístavku pro kotel. Zbývá v nejbližších dnech vybrat kotel, protože když to dobře půjde, tak bych od listopadu mohl bydlet konečně ve svém. Tím neříkám, že práce skončí, ale bude to plně obyvatelné. Střecha se dodělala už včera. Zděná garáž a velká dílna se postaví prostě časem, až budou peníze.

    Carpe diem
    Dreit avatar 27.8.2019 21:56 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Takže vyloženě radost :-D

    To já to snad budu mít klidnější, dřív jsem přišel na směnu a děsil se co zase dostanu za úkoly na těch pár hodin, zatímco teď mám několik dlouhodobých úkolů a uvidíme jak to půjde, teprve poznávám nový kolegy a prostředí. A nářadí mi zpod stolu zatím taky neukradli, tak snad se tam bude nechat i trochu hezky pracovat.

    Závidím, já přítelkyni z Prahy asi nedostanu a pokud dopadne to co slibovala a půjdu tam za ní, tak moje dílna bude možná tak v obýváko-pracovně, nebo si vytáhnu prodlužovačku z okna a budu tvořit venku na chodníku. Ale zatím jsem to ani neviděl, tak mě to třeba překvapí. Oproti panelákům je to větší, ale není nad vlastní garáž, kde můžu schraňovat krámy co najdu v popelnici a mohly by se hodit. Přece tam nenechám vyhozený funkční frekvenční měniče. I kdybych si do obýváku měl natáhnout třífázovou zásuvku! :-)

    To budu muset pořádně nastudovat včetně nějakých videí, vypadá to hodně zajímavě O.O

    Kopání vody a plynu nás taky bude brzo čekat, i když prý s tím možná budou problémy a přípojky by se řešily až další rok...takže by se nestihly zase jiný věci se kterýma se počítalo. A to "až budou peníze" mi připomnělo kamaráda, co si pořídil pračku, troubu...a zbylo mu tak akorát na jídlo, takže má jakžtakž hotovou stavbu a bude rád, když se mu povede do zimy trošku něčím zatopit aby nezmrznul.

    Nope
    Buldr avatar 28.8.2019 21:48 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Hodně zajímavé a plně funkční. Určitě se podívej, dělají se různé typy od různých výrobců. Bohužel dobré zkušenosti pouze s Hager. Když s tím pracuješ, tak se hodně dovzděláš o nedostatcích a problémech. Myslím to tak, že prozatím stojí základy + betonová deska s montovaným plechovým přístřeškem, do ktérého se narval všechen materiál, nářadí a ještě se mi tam vejdou obě auta i s vozejkem. Prostě není volný milion na vystavění a kompletní vybavení. Zadlužit se nechci (brzy tomu bude 8 let, co jsem začal s bouráním) a spousty věcí si musím udělat sám, nebo nahnat kolegy/kamarády ze stavby. Výhodou je, že se v tom prostředí prostě pohybuješ a když se vytáhne grill, narazí sud, tak se ochotní řemeslníci a známí najdou i o víkendech. Tak se nahazuje, natahuje, staví, jí a popíjí :-) Jde o to, že není tolik volných peněz na pořádnou dílnu, do rezerv "co když" se nesahá. Materiál na dostavbu (obklady, vinylové podlahy, ...) zamykám v přístřešku, včetně finanční rezervy kompletní vybavení a zařízení domu. U známého v truhlárně s pilo jsme vyráběli v dlouhých zimních víkendech (já tam byl i přes vánoční svátky) nábytek. Vlastně mám všechno, kromě podlah a to se domluvím s klukama, co je dělají, abychom to zmákli přes víkend (vinylové). Zdi a střecha stojí, okapy jsou na místě, podlahy (podklad) hotový, obklady a vymalovat si zvládnu také sám. Jen prostě nemám tolik, abych to vzal i s dílnou. Nejsem politik, lobista, nebo socialistická ziskovka, proto si vydělám jen tolik, kolik zvládnu a neřeším dluhy.

    Ber to tak, že vybavení dílny a vlastní potřebné nářadí není taky zrovna levné (ne, opravdu si nekoupím nekvalitní věci), navíc ponk si musím udělat sám a podle sebe. Místo "hobby" bereš např.: Alfra, Cerember a to se pěkně prohneš. Jenže koupíš a máš to nadosmrti, protože zničit to dokážeš jen ty. Šrobouváky Wera, kleště Knipex, vrtačky Bosh, vysač Metabo ... raději nepočítám, asi bych to nerozdejchal :-) A kde máš závitnice, výkružnice, raznice, vrtáky a další vybavení. Si vem, že jen kleští mám v brašně 16 typů a ani jedny nejsou pod 800Kč. Kvalitní a odolnou strojní stojanovou vrtačku pod 50 nepořídíš.K tomu si musíš udělat závěsník, kolejnice pro upínání a fixaci, protože do "hotovek" na ty jejich "pidi stolky" nic nestrčíš a po dvou třech letech se vyviklají. Udělat, nebo zaplatit. Za papouchy Knipex na vodiče (od 70mm2+) vysolíš 9 tisíc a náhraní nože stojí 3 - 4 tisíce. Izolovaný VDE momentový klíč dalších 10. Nářadí si fakt chce hodně hlídat, zejména na stavbě nesmíš nic nechat, protože v mžiku zmizí. Ukradnou i kýbl, natož nechat na vteřinu hydraulické raznice bez dozoru:

    https://ibb.co/ctCCnrb

    Nové i s novým řešním raznic (razím s tím průchodky, tlačítka, světelné indikace do skříní). Stačí se trochu starat (měnit těsnění, olej, ...) a není šance zničit, jedině vlastní blbostí. Dávno jsem se smířil s tím, že za kvalitu se musí platit. Nářadí je potřeba si žárlivě střežít. Půjčování nefandím, protože ke zničení nůžek na vodiče stačí i hřebík (kolegové prostě ignorují nápis DO NOT CUT STEEL) ... sranda za patnáct stovek. Přijde soused, hele potřebuji půjčit vrtačku, kterou vrátí se zničenou hlavou, protože s tím kroutí a vlastně vůbec neumí vrtat. Půjčil jsem mu svojí aku Boshku (GSB 18V ... sranda za 12) s příklepem a sady Wurth na opravu závitu s vrtací hlavou. Zlikvidoval mi závitník* a hlavu na vrtačce. Kvalitní, ale ani kvalita neodolá debilovi, co mi to píchne do pásoviny, kde se mu rozlomí, zakousne s blbcem, co to půl hodiny páčí vrtačkou ven. Nezaplatí, ještě se urazí. Nejhorší na tom je, že zničí v neděli a v pondělí potřebuješ. Takové věci se shání špatně (dodací doba dlouhá), nejsou za hubičku a když potřebuješ, tak nemáš. Bity, ořechy, ... půjčíš a druhý den toho máš polovinu. Tahám standardní brašnu + kolečkový mega kufr, kde mám "těžší techniku". Hlídej a nepůjčuj nikomu, o kom nevíš, že se přizná, vrátí a umí s nářadím zacházet.

    Držím palce, ale nemyslím si, že dostaneš ženskou z města. Já to kupoval v době finanční krize, protože a) levné b) prakticky neprodejné a do města je relativně daleko. V komfortním slova smylu, prostě čtvrhodinka autem. Proto jsme šli od sebe, naštěstí bez závazků a mne to tak vyhovuje. Na reinkarnaci nevěřím, tak mi to po zbytek života musí vyhovovat.

     

    * https://eshop.wuerth.cz/Kombinovany-strojni-zavitnik-HSS-sortiment-SADA-KOMBI-ZAVITNIKU-M3-M10/0653971.sku/cs/CZ/CZK/

    https://ibb.co/sskqzXJ
    https://ibb.co/vLjFS7q
    https://ibb.co/Pg58yDx

    Carpe diem
    Dreit avatar 5.9.2019 18:29 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    (konečně neusínám na židli a mám možnost v klidu psát)

    Až to bude aktuální, tak to určitě důkladně projdu ;-)

    Držím palce aby se všechno dařilo. Taky se nechci zadlužit, mám něco našetřeno a od rodičů mám taky něco slíbeno, ale uvidíme kdy na něco vůbec dojde, třeba mezitím budu milionář :-D

    O nářadí vím z údržby dost, "co můžeš urvi, co neurveš zkurvi". A protože zničit nářadi je složitý, tak mi prostě náhodně mizelo, než jsem si ho začala zamykat. Nejvíc mě dostalo, když mi někdo tři klíče 13 vyměnil za tři klíče 14. To jsem do teď nepochopil a netuším kdo to může mít na svědomí. Kvalitní nářadí (třeba ty Knipexy) střežím jak oko v hlavě. Kupodivu šroubováky s tvrdostí bláta si nikdo nikdy půjčovat nechtěl.

    "Nezaplatí, ještě se urazí". To jsou ti co šetří každou korunu a svoje si nekoupí aby si to nezničili. Bohužel jich je víc než by bylo zdrávo :-(

    Svoji přítelkyni z města nedostanu, protože by to znamenalo narušit rodinou firmu a vzít ji koníček co ji baví. Držím se pravidla "happy wife, happy life" a něco na tom bude. Jen nevím co se svoji stávající prací až konečně klapne bydlení u ní. Dvě hodiny dojíždění jsou nesmysl, ale třeba by se dalo pracovat částečně dálkově. Ale to je ještě daleko.

    Jůůů, vrtáko-závitníky O.O  To v práci nemáme a nikdy mít nebudeme, protože jsme telata :-D

    Nope
    Buldr avatar 6.9.2019 22:35 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Též jsem toho měl dost, finišovala se kompletní zakázka pro velké nákupní středisko (od přípojných po ovládací rozvaděče) a když se to ráno vypakovalo na auto, padla úleva. Celý den se prolézala dílna a sepisovala se kronika materiálu spotřebovaného a věci, které se musí doobjednat. Jen vodičů padlo něco málo přes 32km :-)

    Ty nevím jak "jinde a co ostatní", ale když už něco koupím, tak musím mít jistotu, že mi nářadí bude prostě fungovat dlouhodobě a za všech okolností. Na nic jiného se nehledí a myslím, že jde o pragmatický přístup. Jen za loňský rok se na dílně zničilo přes 20 šroubováků SL/PZ1 (slouží k utahování stykačů, relé, časovačů apod.) a SL/PZ2 (jističe) Berner a Protec Class. Do dvou měsíců prostě prasknou ať děláš co děláš. Rekord byl 4 šroubováky za jeden den ... vada materiálu a 2000Kč vyletělo oknem, protože reklamace neuznají. Koneckonců i proto, že si musíš uříznout 3cm tlusté izolace (které pako tohle vymyslelo), aby ses k tomu šroubu vůbec dostal. Zcelá "náhodou" se to zapomnělo na stavbě a nový majitel si jistě užije své. Přesedlalo se kompletně na Wera musím řící, že vydrží a opravdu se dobře použivájí. Tvarování sedne a neztrácíš cit. Rozdíl mezi kvalitou a rádobykvalitou poznáš okamžitě. Jak jsme dělali ty obludária, tak se uplatnili miniaturní odizolovávací kleště (nejbežnější Knipex 12 40 200, 12 42 195) se prostě nevejdou mezi DIN se svorkami - muselo se to trochu stísnit, aby se to tam vůbec vešlo a šlo to zapojit) a přišla na řadu potřeba menších a flexibilnějších "pistolí" Knipex 12 62 80 a jedeš jako stroj, protože se bavíme o 950 - 960 svorkách narvaných, které si vytáháš, naštípeš a potom krimpuješ (jedničky dutinky a odizolováváš 10mm izolace). Pistolovky Knipex používám asi 7 - 8 rokem a drží jako nové. Druhá se dělal fungl nové Cimco. Každá dutinka jinak, břity zubaté a ke konci záseky mechaniky. O tom, že rovnání kabelů s přidržením vůbec nemají ani nemluvím. Podle toho to vypadlo. Nové a jeden jediný rozvaděc. Můžeš vzít a vyhodit. Jasně, Cimco stojí čtyři stovky, Knipex jednou tolik, ale vydží pár let. To samé sady bitů ... Wera už mám 10 rokem a drží (zatím jsem si je nepoztrácel, asi pro žárlivé střežení). I když třeba používím ještě Wiha a nelze říci křivého slova. Asi mám štěstí na kolegy, každý máme svoje a za to odpovídáme, hlídáme a vracíme. Jasně, sem se stane, že si nechtěně sebereme šroubovák, ale zase si ho vrátíme (každý máme jiné číslo/barevné rozlišení).

    Jsou skvělé a praktické, když potřebuješ opravit nebo udělat rychle závit. Jen se to musí umět a né rozpálit otáčky vrtačky na plné kule a vrazit to plnou šikmo do pásovin. To se pak rozletí každý. Tenhle pitomec ještě de snaze zakousnutý závitník páčil a kroutil přes hlavu vrtačky (pásovina centimetr silná v zábradlí balkónu) Vrtačka na vyhození. Jasně stane se, ale chce to trochu citu a umění použít. Nejsou levné a neshánějí se zrovna snadno.

    Chápu. Spokojenost nadevše :-)

    Carpe diem
    Dreit avatar 16.9.2019 20:37 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Pffff, hned se cítím líp, já řeším maximálně metry a to už musí fakt něco být.

    SL/PZ2 mi neprasknul ani po třech letech co jsem s ním dělal (i když jsem ho použil jednou za pár dní), ale je pravda že SL/PZ1 mi kolega při prvním půjčení zlomil. A ještě prskal co je to za zničenej šroubovák, protože s takovým profilem přece nejde nic dotahovat :-D  Hovado.

    V práci jsem měl taky Wera, mám pocit že tuhle - https://cz.rs-online.com/web/p/sroubovaky-sady/7755665/ - sadu. Bity myslím že byly levný Parkside (ale vydržely), odizolovávací kleště podobný. Ale úžasný porno je Knipex 975304 na dutinky, vědět že budu alespoň jednou týdně krimpovat pár dutinek, tak si je jdu hned koupit.

    U nás to bylo s kolegy horší. Teď nemyslím zrovna údržbáře (ti si půjčí a během chvilky vrátí), ale lidi z kanceláře z technickýho oddělení přijdou na dílnu, sáhnou do první bedny s nářadím, půjčí si šroubováky, klíče, roztahají to všude možně a když se opravdu zadaří, tak to i nějak náhodně vrátí nebo se alespoň zeptají od koho si co půjčili. Někdy to prostě nechají někde ležet. Takže člověk si skočí na záchod a kleště jsou pryč.

    A přesně takhle se dělají závity u nás, vyvrtá se díra tupým vrtákem, chytne závitník na kraj, tak dvě otáčky pomalu a pak plnej knedlík a buď vydrží nebo rupne. A tu zničenou vrtačku ti fakt nezávidím, některým lidem nepatří do ruky ani vidlička :-(

    Nope
    Buldr avatar 19.9.2019 19:19 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Stále stejné, akorát musíš velmi pečlivě plánovat dopředu a držet se vlastního plánu/postupu zapojování. Zůročíš přípravu a půl dne stráveným přemýšlením. Katastrofa nastává v okamžiku, kdy přebíráš rozdělaný rozvaděč po druhém a soudný den v okamžiku, kdy je zapojený, vyvázaný a zazvoní telefon, že se mění plán a musí se to předělat (např.: ovládání, přidání jističů). Slova "zaplatíme" nic nezmění, strávíš nad tím minimálně den nadáváním, rozervaných rukou od pásek a totálním zoufalstvím.

    Nemyslím si, protože jsou hrozně nepraktické díky svým rozměrům, tvaru krimpování a "naddimenzovaným" dutinkám. S problémy to pak budeš dostávat do mosazných svorkovnic např.: IKB, u malého průřezu čert to vem, ale 10 a 16mm už tam neprotlačíš (že není místo, snad víš). Za poslední rok jsem je vytáhl dvakrát, maximálně třikrát. Lehké kleště 97 71 180 usnadní život, neožužlají se a krimpuješ ve stísněném prostoru bez problémů s přechodovými odpory. Drží a dostanou se všude. Kolikrát smrskáváš DIN s řadovými svorkami a posouváš je, aby se to vůbec vešlo a dobře se to zapojovalo (na místě, nikoliv při výrobě).

    To by se stalo jednou a naposled, protože bych dotyčnému zakroutil krkem. Zkušenosti dokazuji pracvidlo (pochopím, že pro ostatní to zní nepochopitelně) nářadí vlastní potřeby nesmí z ruky. V situacích, kdy "musíš" stačí silně opotřebované nářadí, na kterém už mi nezáleží. Hodí se mít pár kousků připravených, ale své vlastní ani vlastnímu otci. O víkendu jsem mu byl zapojovat na chodbě se schodištěm bodové led osvětlení a s pixlou zatvrdlé epoxidové pryskyřiče a drátem se sunul k brašně. Hned si vybral jemný šroubovák (VDE plochý 0.5 x 3 x 80 se sníženým průměrem pro utahování šroubků v různých senzorových modulech), že to vrazí pod víko a otevře. V sekundě dole a rval mu to z rukou. Ještě se tvářil ukřivděně, když jsem mu druhý den dovezl sadu šroubováku Wera a dvoje kleště Knipex. Ať mu zapojuji co chci, pokaždé to skončí hádkou "tak já ti něco řeknu" - ještě, že jsem immuní flegmatik. Před rokem chtěl vyměnit zásuvky a vypínače, není problém, ale jaksi mi zapomněl říci, že v Obi měli akci 5 zásuvek + 2 vypínače za 250Kč. Svorka neudrží vodič, materiál jak porézní alobal od čokolády a těch 16A bych chtěl vidět (bez asistence hasičů). Neměl jsem na to nervy, protože se to dalo propíchnout šroubovákem a zajel jsem mu pro poctivé ABB. Než zapojovat ten Polský/Čínský no name šmejd, to raději strčím hlavu pod strunovou sekačku. Nejhorší je, že stačí říci a dovezu mu je. Volá, že jestli mu chci něco koupit k narozeninám, tak by se mu hodila 150mm flexa a že jí má už vyhlídlou (původní plán byl, že mu koupím na důchod velký grill). No raději jsem nechtěl vědět co si vyhlédnul (samozřejmě, že na mě pak vytáhl leták) a přes blbé kecy je za Bosh GWS 18-150 L s pravidelnou dodávkou kotoučů Wurth spokojený. Kdyby tech plastový baznecht zapíchnul do traverzy, tak mu zůstane rukojet v ruce a zbytek odletí :-)

    Nejlépe s vrtačkou na příklepu a vrtákem do nažhaveným modra ... to už jsem taky viděl. Je teda pravda, že se hodně snažím své nářadí čistit, promazávat a pravidelně udržovat, protože za tu trochu péče slouží a funguje.

    Carpe diem
    Dreit avatar 23.9.2019 18:30 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Plánování by mi šlo, ale než já něco naplánuju, tak ostatní už mají dávno hotovo :-D  Prostě to beru až moc do extrému a rád se zamýšlím nad moc širokým oborem problémů. Zase se přitom hodně naučím.

    Oh! To já zatím pracoval jen s těma co jsem posílal, ty 97 71 180 nebo podobný si budu muset pořídit na doma. Je pravda že nejvíc jsem v práci krimpoval asi šestku (a to asi jen jednou) a většinou s tím cvakám jedničky a slabší.

    Když oni nám to nářadí berou kdykoli tam nejsme, stačí si odskočit na záchod a někdy člověk přijde a část nářadí je pryč. Někdy se ti vrátí, někdy ne. Nevíš koho uškrtit, zamykání by znamenalo půlku nářadí přerovnat aby to vůbec šlo zavřít (to stačí jednou denně na konci směny). Ale souhlasím že profi nářadí je potřeba střežit jako oko v hlavě. A o zásuvkách a vypínačích z alobalu jsem slyšel už hodně a jsou to jedny z věcí, za který si rád připlatím. Vzpomínám jak mě překvapil kolega, co chtěl povyměňovat vypínače v domku co koupil. Nakoupil vypínače za pár korun, jeden výrobce, snad i jedna řada, ale co typ vypínače, to jinak velká klapka :-D  A nákup kde je cena na prvním místě znám moc dobře taky, samozřejmě bez ohlášení. Já když už chci kupovat levnější značku, tak se snažím alespoň výkonnější model abych měl rezervu. Chtěl jsem koupit SSR pro spínání 16A zátěže, ale neznal jsem značku, tak jsem sáhnul rovnou po 40A kousku. O tolik dražší to nebylo a těch 16A by to zvládnout mělo.

    "Z cizího krev neteče", ale je pravda že se v práci taky snažíme mít nářadí v pořádku. Časy se lepší a tak alespoň není problém dokoupit nářadí, i když nákup materiálu jako jsou šroubky a podložky pořád vázne. Dneska třeba bylo na skladě M5x10, pak dlouho nic, M5x35. No dobrý, tak hrábnu po M6, ten se tam vejde taky. Tam byla situace snad ještě horší. Nakonec jsem vzal M6x35 a nastavil to matkama, protože jsem potřeboval sestavit funkční prototyp. Ale někdy je nouze a podobným postupem se musí i ty stroje opravovat.

    Nope
    Gilhad avatar 23.9.2019 18:40 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    Klasicky nasroubovat matku, uriznout, zbrousit otrep, vysroubovat (a pripadne vyhodit) matku, projet ockem na prislusny zavit :)
    Buldr avatar 23.9.2019 21:14 Buldr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny

    Nic se nemá přehánět, ovšem dobře si všechno změřit, rozplánovat, ověřit si správnost projektového plánu, ... a udělat to na první dobrou je pořád lepší, než předělávat a improvizovat za pět minut dvanáct.

    Prodávám vlastní nabyté zkušenosti, protože zkušenosti jsou takové, že mnohdy máš problémy nacpat 1mm² do zařízení napč.: ovládání čerpadel pro studny s měřením hladiny, segmentové koplery atd. Je potřeba objednat zkrácené (5mm) dutinky, nebo uštípnout a krimpovat to jako 0.5mm², aby se dobře zmáčkla a nebyl problém dostat dutinky do kruhových otvorů. Dávám přednost "zakulacenému" provedení, protože je zkrátka a dobře univerzální a není problém s tvarem dutinky, která se dá ještě trochu přimáčknout, když jsou otvory dost na těsno. Chyba není v kleštích, ale výrobcích, kteří občas nemyslí, protože dávat na napájení čerpadla 0.5mm² je hodně o hubu. Pro ovládání ano, ale když se napájí přímo z baznechtu, tak je to prostě hodně za hranou a cpe se tam 1mm² násilím.

    Zkoušel jsi fotopast? :-)

    Musím zaklepat, ale se šroubky a dalším vybavením prostě problém není. Sem tam se potřebuje nějaký atypický např.: M4x85mm a musí se vzít závitnice a šroubek si zkrátka vyrobit. Někdy jsou třeba potřeba delší šrouby do deonů (když se dávají dvě oka nad sebe, protože originál 35 by držel tak na dvě tři otáčky), tak se musí sjet koupit. Ale jinak všechna čest. Jediné co štve, že se mi to pokaždé v terénu namixuje a pak to musím na dílně třídit :-)

    Carpe diem
    3.8.2019 19:08 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půlnoční probuzení : požár serverovny
    V serverovně máme klimatizaci od Toshiby s Modbus modulem, přes něj se dá z jednotky číst teplota vzduchu, která z toho fouká, ale hlavně teplota na vstupu a výstupu chladícího média.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.