Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Pomáhají automatizované systémy s psychikou?

    Trading není ve skutečnosti o nejlepší schopnosti hádat budoucí směr trhu. Je o přijímání risku. A to může být velký problém pro naši hlavu. Schopnost dlouhodobě riskovat jednoduše nemusí být součástí naší mentální výbavy a hlava může naše obchodování solidně bojkotovat. Pomáhá v tomto smyslu automatizace?

    automatization.jpgPatrně každý obchodník se pouští do obchodování s velkým nadšením a ideály. Věnuje spoustu času a energie celému procesu vedoucímu k prvním obchodům. Pochopení fungování trhů, brokerů, ovládnutí softwaru, získání a zbacktestování prvních systémů... Jedná se o náročný proces, na jehož konci vesměs zprvu nestojí bohatství, ale častěji spíše ztráty.

    To je velmi frustrující a nutně to vede k otázkám typu „co jsem udělal špatně?“, „jak lépe odhadnout směr trhů?“.

    A začíná kolečko „hledání svatého grálu“, které pro mnoho obchodníků končí o pár let později ztrátou peněz, času a rezignací ve smyslu, „že nic nefunguje“.

    Zakopaný pes je ale vesměs v tom, že většinou nejde nalézt nic, co funguje „výrazně lépe“.

    Správná cesta spočívá v přijímání risku přiměřeného naší psychice a opravdu dlouhodobém obchodování obchodního plánu. Protože výsledek se často projeví až po delší době. A zejména pokud pracujete s malým kapitálem, tak je toto při ručním obchodování velmi, velmi náročné. Přiměřený risk často znamená i poměrně malé zisky, kterým je ale třeba věnovat stále hodně času a energie.

    V tomto ohledu jsem zjistil, že cesta automatizovaného obchodování nabízí většině obchodníkům opravdu výraznou psychickou úlevu.

    Sám dnes nejvíce času investuji do výzkumu obchodních myšlenek a procesů spojených s vytvářením obchodního plánu. To je sice časově náročné, ale je to práce, která má jasný začátek a konec. Výsledkem tohoto procesu nejsou „vydělané miliony“, ale systémy, které splňují má kritéria robustnosti a dalších měřítek. Výsledek je tedy do velké míry ovlivnitelný mými schopnosti, což je psychicky opravdu velmi povzbuzující.

    V případě automatizovaného obchodování se o zadávání obchodů starají jednoduše řečeno počítače. Ty stále riskují mé peníze, a bohužel to tak neznamená, že by jejich obchodování člověk „vůbec neřešil“. Ohromný rozdíl od diskréčního obchodování ale spočívá v tom, že systémům je možné jednodušeji přiřadit přiměřený risk. Ten je individuální, ale každý by měl tušit, jestli snese týdenní výkyvy účtu v úrovních desítek, stovek, tisíců nebo desetitisíců dolarů. A je opravdu nezbytné začít tak, aby nás volatilita účtu nechávala klidným.

    Po spuštění prvního systému budete mít patrně tendenci kontrolovat výsledky každý den a ztráty/zisky budou  ovlivňovat vaši celkovou náladu stejně jako v diskréčním obchodování. Kritická výhoda automatů ale spočívá v tom, že i ve ztrátové sérii bude automat obchodovat stále stejně. Na rozdíl od diskréčního obchodování, kdy se vzorce chování většiny obchodníků začínají měnit. Existuje tak velká pravděpodobnost, že v přiměřeně dlouhém horizontu se obchodované pravděpodobnosti projeví a systém nakonec vydělá.

    A věřte mi, že postupem času budete získávat stále více důvěry v celé řešení a  bude vám komfortní zvyšovat si i podstupovaný risk. A tak se budou dostavovat i větší profity. Přitom vaše mysl se bude posouvat spíše do role „operátora“ systémů, kterého nechávají krátkodobé výkyvy účtu chladnými.

    A nyní přichází ta nejlepší část.

    Jakmile se trader odprostí od stresu s jednotlivými obchody, může celé řešení postupně vylepšovat a reálně posouvat tradingový business kupředu. V tradingu opravdu nelze očekávat, že narazíme na svatý grál a najednou budeme ročně vydělávat pravidelně o padesát procent více. Můžeme ale třeba postupně lehce zlepšovat řízení risku nebo třeba trochu zvýšit frekvenci obchodů, kdy každé procento výkonnosti dokáže v dlouhodobém horizontu přinést opravdu zajímavé ovoce. A drobná vylepšování se provádějí mnohem lépe v prostředí, které je stabilní a nemění se v závislosti na náladě obchodníka plynoucí z aktuální série ztrát nebo zisků.

    Z tohoto pohledu musím potvrdit, že automatizované systémy pomáhají s psychikou opravdu výrazně.

    Důležité je ale obchodovat vše se skutečně přiměřeným riskem. Pokud automatizovaně obchodujete a výsledky jsou pro vás z krátkodobého pohledu stále frustrující, je to patrně proto, že risk je stále příliš vysoký a je dobré jej snížit.  

    14.7.2019

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 4

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...