Pražské služby vydávají bondy za půl miliardy. Peníze dají na rekonstrukci malešické spalovny

Pražské služby, které se zabývají svozem, sběrem a spalováním komunálního odpadu a údržbou komunikací v hlavním městě, jsou i správcem malešické spalovny.

Pražské služby, které se zabývají svozem, sběrem a spalováním komunálního odpadu a údržbou komunikací v hlavním městě, jsou i správcem malešické spalovny. Zdroj: ČTK

Pražské služby, které se zabývají svozem, sběrem a spalováním komunálního odpadu a údržbou komunikací v hlavním městě, jsou i správcem malešické spalovny.
Spalovna Malešice
První ze čtyř linekje již nová a má před sebou dvace let spalování
Malešická spalovna prochází rekonstrukcí
Pohled do kotle malešické spalovny
11
Fotogalerie

Jedním ze zdrojů financování modernizace spalovny odpadů v pražských Malešicích se stane dluhopisová emise ve výši až půl miliardy korun. Tento záměr městské společnosti Pražské služby schválila počátkem července Česká národní banka. Podnik si peníze půjčí na sedm let.

„Chystaná půlmiliardová emise dluhopisů bude zdrojem finančních prostředků pro generální obnovu Zařízení na energetické využití odpadu Malešice. Investor není zatím vybrán,“ uvádí mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Městské zastupitelstvo loni v létě odsouhlasilo, že Praha v budoucnu nakoupí dluhopisy Pražských služeb až do výše jedné miliardy korun.

„Investování Prahy do standardních dluhopisů je postupem, který je nejen v souladu se schválenými Zásadami investiční politiky hlavního města, ale případná investice je i ekonomicky korektní pomocí spřízněným subjektům,“ uvádí se v dokumentu, který radní schválili koncem loňského srpna.

Dluhopisy Pražských služeb podle emisního prospektu ponesou roční výnos na prahu dvou procent. Získané peníze pokryjí náklady na obnovu malešické spalovny jen zčásti. Rekonstrukce by na základě odhadu firmy z konce roku 2017 měly vyjít celkově na 2,8 miliardy korun.

Malešická spalovna, která funguje od roku 1998, dodává teplo a elektřinu osmnácti tisícům domácností. Hlavní město Praha se stalo jediným akcionářem Pražských služeb loni v prosinci. O rok dříve získalo většinový podíl ve firmě, která se stará o svoz a likvidaci pražského odpadu, od holdingu EPH Daniela Křetínského, spolumajitele vydavatele deníku E15.