Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Městský elektrobus Karsan Atak Electric má baterie od BMW

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Turecký Karsan představil v německém Mnichově svůj nejnovější elektrický autobus Atak Electric pro městskou dopravu, který zaujme i díky skutečnosti, že je osazen bateriemi značky BMW i.

Turecká společnost Karsan Automotiv Sanayi Ve Ticaret má kořeny ve druhé polovině šedesátých let a v minulosti spolupracovala mimo jiné i s automobilkami Peugeot a Citroën, jejichž lehké užitkové automobily vyráběla pro evropský trh, zatímco v případě značky Renault Trucks se jednalo o výrobu nákladních vozidel modelových řad Premium a Kerax.

V současnosti Karsan spolupracuje s automobilkou Hyundai na výrobě lehkých užitkových automobilů a zároveň se zabývá vývojem i výrobou vlastních autobusů. Vrcholem jeho produkce jsou modelové řady autobusů Star a Atak pro městskou a příměstskou linkovou dopravu.

Karsan Atak Electric tedy vychází z modelové řady konvenčních autobusů se vznětovými motory, od nichž se vedle svého pohonného systému liší i přepracovaným designem předních i zadních partií. Elektrický autobus i díky LED osvětlení působí moderním dojmem, který umocňuje pracoviště řidiče, jemuž vévodí dvojice barevných displejů, z nichž jeden nahrazuje klasický přístrojový štít a druhý je součástí infotainmentu.

Autobus s celkovou délkou 8315 mm, šířkou 2430 mm a výškou 3090 mm má rozvor náprav 4580 mm. Pohonnou jednotkou je elektromotor s maximálním výkonem 230 kW a točivým momentem 2400 N.m, jemuž energii poskytuje pětice lithium-iontových baterií značky BMW i, disponující celkovou kapacitou 220 kWh.

Karsan pro Atak Electric uvádí dojezd na jedno nabití až 300 km v závislosti na profilu trasy a hustotě provozu. Doba nabíjení na plnou kapacitu se podle jednoho ze tří možných způsobů dobíjení pohybuje od tří přes pět až po deset hodin. Podle materiálů výrobce pak má rekuperace kinetické energie, vznikající při zpomalování a brzdění, umožnit samonabíjení až na 25 procent kapacity baterií.

Vysoký cestovní komfort má cestujícím zajišťovat elektronicky řízené vzduchové odpružení a ve výbavě nechybí Wi-Fi a USB porty. Dopravci mohou volit ze šesti základních konfigurací interiéru s celkovou kapacitou od 47 do 52 cestujících.  

Karsan s novým elektrobusem Atak Electric cílí na evropské trhy a v srpnu letošního roku proto vedle zahájení sériové výroby spustí i předváděcí akci, s níž navštíví Francii, Německo, Rumunsko, Itálii, Portugalsko a Bulharsko.  

Zdroj: Karsan Automotiv Sanayi Ve Ticaret

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme