Festival Nultý bod dnes zahájí kanadská performerka Dana Michel

Cutlass Spring (Dana Michel). Foto Florian Sumi.

Cutlass Spring (Dana Michel). Foto Florian Sumi.

Festival Nultý bod, který do Prahy pravidelně přiváží to nejzajímavější ze současné zahraniční tvorby na poli cross-over projektů, zahájí dnes 15. července 2019 kanadská tanečnice a choreografka Dana Michel. Držitelka Stříbrného lva (neboli Velké ceny poroty) z benátského Biennale odmítá kompromisy a nebojí se vytvářet vlastní pohybový jazyk. V představení Cutlass Spring nabídne svůj pohled na osvobození vlastního těla. Druhým výrazným jménem letošního ročníku Raimund Hoghe – bývalý dvorní dramaturg Piny Bausch. 11. ročník festivalu  Nultý bod proběhne od 15. do 20. července 2019 v prostorách Divadla v Celetné, Kampusu Hybernská a Divadla X10. Kompletní program festivalu na www.nultybod.cz.

„Druhé desetiletí festivalu startujeme s neuvěřitelným programem. Raimund Hoghe i Dana Michel patří mezi absolutní špičku světové taneční scény. Je skvělé, že jsme je dostali do Prahy. To svědčí o vzrůstající prestiži Nultého bodu,” dodává dramaturg Petr Boháč.

Festival Nultý bod 2019 zahájí v pondělí 15. července nové kanadská performerka Dana Michel s Cutlass Spring. Michel zkoumá hranice své sexuality a sexuálních návyků: Je možné sledovat své instinkty, když jsme obklopeni společností, která nám velí, jak se chovat, a naše nejbližší okolí má často velmi konkrétní očekávání? Ve středu 17. července se na festivalu objeví německý choreograf Raimund Hoghe, který deset let působil jako dramaturg legendárního Tanztheater Wuppertal pod vedením Piny Bausch. Získal mnoho ocenění – od francouzské Prix de la Critique v roce 2006 po Tanečníka roku 2008. Již sedmdesátiletý umělec přiveze do Prahy taneční performance Songs for Takashi, ve které navázal spolupráci s japonským tanečníkem Takashi Uenem. Představení se inspiruje renesanční a středověkou španělskou hudbou.

V dalším programu festivalu se objeví katalánský performer Xavier Bobés. Uvede intimní performance pro pět diváků nazvanou Things Easily Fogotten, které nahlíží španělskou historii druhé poloviny 20. století. Polská performerka Marta Ziółek uvede Make Yourself oscilující mezi politickou kritikou, sarkastickým vtipem a reklamním spotem. Tereza Bartůňková a Jan Čtvrtník nabídnou audiovizuální pouť postapokalyptickou krajinou v představení Tamura. Agata Siniarska se prostřednictvím své performance Second Nature reflektuje klimatickou krizi a bojuje s ní svou vlastní cestou. V rámci festivalového programu bude uveden premiérově divadelní experiment na hranici performance, instalace a únikové hry české skupiny Tantehorse nazvaný Osudety: In the Middle of Nowhere. V programu se objeví také work in progress sóla Roselyne umělkyně Cecile Da Costa, která dlouhodobě spolupracuje s českou skupinou Spitfire Company.

Každoroční součástí festivalu budou opět workshopy určené profesionálům i studentům všech uměleckých oborů. Doprovodný hudební program ve spolupráci s Palácem Akropolis a Art Public opět připraví Marie Čtveráčková aka Mary C. Vystoupí japonská hudebnice Midori Hirano aka MimiCof, přiveze své třetí album Moon Synch. Zvuková umělkyně a výzkumnice Barbara Ellison představí cyklus transhumanistických písní nazvaný Cybersongs. Hudebně performativní sekci doplní také několik výstupů washingtonského hudebního tělesa Interference Collective, zaměřujícího se na novou hudbu a nová média.

Zdroj: Nultý bod

Témata článku

Tanec

Nultý bod

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: