Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nová čísla automobilky asi moc nepotěší

Rozbřesk: Nová čísla automobilky asi moc nepotěší

15.07.2019 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Kdybychom měli soudit podle výsledků z minulého týdne, nevedla si česká, a nakonec ani evropská, ekonomika v posledních měsících zrovna nejhůř. Alespoň ne tak, jak stále naznačují soft ukazatele za poslední více než rok. Na jedné straně jsme zde viděli slušný růst průmyslové výroby (včetně produkce automobilů) podpořený i solidním přírůstkem nových zakázek, na straně druhé slabší čísla ze stavebnictví, nižší inflaci a také pomalejší tvorbu nových pracovních míst. Jde samozřejmě o neúplný vzorek, nicméně tragickému obrazu panujících nálad v podnikovém sektoru až tak přece jen neodpovídá.

Nakonec ani evropský průmysl si podle pátečních údajů nevedl až tak zle. Výroba se meziměsíčně zvýšila o necelé procento, což znamenalo meziroční navýšení o čtyři desetiny procentního bodu. Není to mnoho, nicméně přece jen růst vykazuje alespoň většina zemí EU. Ale aby toho optimismu nebylo u pondělka až příliš, stačí se podívat na čísla od našeho hlavního obchodního partnera – Německa – a počáteční nadšení ihned pomine. Ani relativně pěkný meziměsíční přírůstek nedokázal zvrátit trend tamního průmyslu, a ten se tak propadl už o 4,3 %. Asi nepřekvapí, že za tímto výsledkem najdeme především slabší výrobu aut, která tam (mimochodem stejně jako v Itálii) aktuálně ztrácí 6,5 %, zatímco ta česká si připsala podle údajů Eurostatu necelých osm procent.

Pro země stojící a „padající“ s automobilkami přijde tento týden jistě vhod nová várka dat o prodejích osobních automobilů v zemích EU. Po nedávné nadílce chmurných čínských výsledků by alespoň tento významný trh mohl naznačit, že se tam začíná situace alespoň stabilizovat. Už ve středu bude jasné, jak se v červnu prodávala, nebo přesněji registrovala, auta v zemích EU. Jen pro občerstvení – za prvních pět měsíců roku byl trh o 2,1 % níže než ve stejném období loni. Nová čísla mohou naznačit, zda se evropským zákazníkům skutečně vrací chuť nakupovat auta, nebo zda třeba raději nevyčkávají na ta výkonná „zelená“. Stejně jako statistika aut bude ve středu na programu i evropská inflace. Nemělo by jít o žádné překvapení s ohledem na již zveřejněný bleskový odhad, a tak zejména ta jádrová bude moci ECB posloužit jako argument pro další uvolnění již tak uvolněné měnové politiky. Jinak tento týden bude ve znamení především amerických čísel. Ať už jde o průmysl, stavebnictví nebo trh práce, která ovšem už avizovaný pokles sazeb neodvrátí.

TRHY 
CZK a dluhopisy

Koruna se i v pátek bez výraznějších pohybů držela a v blízkosti 25,60 EUR/CZK. Tento týden nejsou na programu žádné významnější domácí statistiky, a tak impulsy k pohybu bude hledat spíše v zahraničí. Pomalu a jistě by se mohli rozmluvit i centrální bankéři, kterým už v polovině příštího týdne začne období mlčení. Pokud by tedy chtěli trhům alespoň trochu naznačit svůj postoj, přichází čas. Vzhledem k domácím číslům i s ohledem na dosavadní postoje většiny členů bankovní rady však žádný dramatický obrat neočekáváme. Tím nejzajímavějším, co z nadcházejícího zasedání bankovní rady vzejde tak bude především nová prognóza.

Zahraniční forex
Eurodolar má tendenci se tlačit vzhůru směrem k hodnotě 1,13. Zajímavé přitom je, že dolar nedokáže těžit z vyšších amerických výnosů. To by mohlo svědčit o tom, že Čína společně s Ruskem relativně redukují své držby amerických vládních dluhopisů ve svých devizových rezervách. Dolar může mít také lehké obavy ze spekulací, že by americké ministerstvo financí proti němu zaintervenovalo.
Začátek týdne bude opatrný s tím, že nás čeká jen podnikatelská nálada v New Yorku a pravděpodobně další komentáře z vedení Fedu.

Ropa
Ropa Brent si na počátku nového týdne připisuje lehké ztráty, které zavlály její cenu zpět pod 67 USD/barel. Navzdory přetrvávajícím obavám z tropické bouře Barry, které mají za následek uzavření téměř 75 % těžebních kapacit v Mexickém zálivu, se na cenách podepisují zejména slabá čísla z Číny. Místní ekonomika, která je klíčovým motorem růstu globální spotřeby ropy, totiž ve druhém čtvrtletí rostla meziročně pouze 6,2 %, což je nejméně za posledních 27 let.

Těm se nakonec ve svém pátečním reportu věnovala také Mezinárodní energetická agentura, která odhaduje, že v prvním pololetí tohoto roku byl ropný trh v přebytku 1 mil. barelů denně. Navíc IEA upozorňuje, že prodloužení těžebních škrtů ze strany kartelu OPEC fundamentálně nemění výhled na trh a producentské státy tak budou mít velký problém rebalancovat trh i v příštím roce. Hlavním rizikem pak dle pařížské agentury zůstává ještě výraznější oslabení globální hospodářské expanze, které by se negativně projevilo na poptávce po ropě.


Čtěte více:

Které americké firmy během výsledků nejvíce zvedají tep investorům?
15.07.2019 6:33
Toto pondělí 15. července se teprve skutečně rozjede sezóna amerických...
Čínská ekonomika zvolnila pod tíhou obchodní války. 6,2 % je nejméně za 27 let
15.07.2019 7:12
Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny činil ve druhém čt...
WSJ: Facebook dostal v USA rekordní pokutu pět miliard dolarů
15.07.2019 7:37
Internetová společnost Facebook dostala ve Spojených státech pokutu př...
USA tento týden ohlásí sankce proti Turecku za S-400
15.07.2019 8:21
V Turecku včera přistála další ruská letadla s komponenty ruského syst...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.