The Capitals: Hlasování o von der Leyenové bude politickou zkouškou nového Evropského parlamentu

© Shutterstock

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

Bývalou německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou čeká v úterý 16. července klíčové hlasování. Aby se stala předsedkyní Evropské komise, musí pro ni zvednout ruku alespoň 374 europoslanců.

Do opozice vůči von der Leyenové se zatím staví tzv. progresivní tábor, tedy sociální demokraté (S&D), levicoví europoslanci (GUE/NGL) a zelení (Greens/EFA). Tyto frakce nejsou spokojené s pozicí von der Leyenové ke klimatické politice, migraci a k sociálním záležitostem.

BERLÍN

Německá delegace sociálních demokratů v europarlamentu prohlásila, že von der Leyenovou nepodpoří. O víkendu ale dva poslanci německé sociálnědemokratické strany (SPD) vyjádřili kandidátce podporu. Jedním z nich je bývalý předseda SPD Sigmar Gabriel, podle kterého může být von der Leyenová dobrou předsedkyní Komise. V rozhovoru pro Welt am Sonntag ale odsoudil způsob, kterým byla nominována.

Podporu von der Leyenové vyjádřil i bývalý ministr vnitra Otto Schily. Kritizoval přitom postoj 16 europoslanců SPD, kteří v úterý budou hlasovat proti.

///

ŘÍM

Italské koaliční strany se ohledně von der Leyenové neshodují. Původně Liga vyjádřila pro německou kandidátku podporu, von der Leyenová ji ale odmítla. Zrušila také schůzku s předsedou euroskeptické frakce Identita a demokracie (ID) Marem Zannim.

Hnutí pěti hvězd ale von der Leyenovou podpoří. Po středečním „pozitivním setkání“ s kandidátkou to potvrdila europoslankyně Tiziana Beghinová. Hnutí pěti hvězd totiž stejně jako Leyenová prosazuje evropskou minimální mzdu. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

PAŘÍŽ

Přestože Emmanuel Macron prosazoval kandidaturu von der Leyenové, kandidátka na předsedkyni Komise se na podporu francouzských poslanců spolehnout nemůže.

Krajní levice i Zelení již naznačili, že budou hlasovat proti. Delegace pěti francouzských socialistických europoslanců zase trvá na tom, že Evropská komise musí v následujících pěti letech více prosazovat ochranu klimatu a sociální práva. Podporu zřejmě nedostane ani od francouzské reprezentace ve frakci Identita a demokracie.

Hlasy by mohla von der Leyenová od osmi středopravicových poslanců a zástupců liberální Obnovy Evropy. Podle francouzské redakce EURACTIV hlasování otestuje, zda je skupina 21 poslanců Obnovy Evropy jednotná. Instrukce strany zní jasně – podpořit von der Leyenovou. Otázkou ale zůstává, zda se tím liberálové budou řídit.

///

VARŠAVA

Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz pro Reuters uvedl, že von der Leyenová není konfrontační a akceptuje různé úhly pohledy, což Polsko oceňuje. Polská vládní strana Právo a spravedlnost, která se v Evropském parlamentu řadí k frakci reformistů (ECR), bude zítřejší hlasování o von der Leyenové řešit na dnešní schůzce.

///

ATHÉNY

Nová demokracie (EPP) bude hlasovat pro von der Leyenovou a doufá, že bude zvolena, přestože lídr strany a nový premiér Kyriakos Mitsotakis byl jedním z největších podporovatelů Manfreda Webera. Europoslanci za stranu SYRIZA budou v rámci strany Evropské levice hlasovat proti nové předsedkyni Komise.

„Ursula von der Leyenová představila GUE/NGL své priority 11. července. Po diskusi, kterou jsme s ní vedli, nejsme přesvědčeni o tom, že bychom ji měli podpořit,“ uvedl pro EURACTIV místopředseda Evropského parlamentu Dimitris Papadimoulis. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

///

SOFIE

Bulharští europoslanci – 7 lidovců, 5 sociálních demokratů, 3 liberálové a 2 reformisté – von der Leyenovou podporují, mají ale své pochybnosti. Europoslanec Radan Kanev v rozhovoru pro EUelectionsBulgaria.com uvedl, že von der Leyenová by se neměla na podporu bulharských poslanců spoléhat, i v rámci EPP totiž existují rozdílné názory.

///

BRATISLAVA

Slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresivní Slovensko, Obnova Evropy) je o von der Leyenové přesvědčen: „Vnímám stanoviska von der Leyenové v otázkách klimatu a biologické rozmanitosti spíše optimisticky,“ prohlásil. Vítá také její plán na reformu zemědělské politiky, která by měla být šetrnější k životnímu prostředí. Postrádá však konkrétní návrhy, jak toho dosáhnout. „Slovensko musí stát v čele boje za ochranu klimatu a odpoutat se od regionálního průměru diktovaného Orbánem a Kaczyńskim,“ dodal. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Český premiér Andrej Babiš si v pátek s Ursulou von der Leyenovou telefonoval, aby s ní projednal budoucí složení Komise. Po telefonním hovoru prohlásil, že „věří v pozitivní výsledek nadcházejícího hlasování EP“. Z jeho vládní strany ANO pochází šest europoslanců, kteří se sdružují ve frakci Renew Europe.

Opoziční Piráti naopak nejsou o Leyenové přesvědčení a s nejvyšší pravděpodobností ji nepodpoří. Ostatní čeští europoslanci se zatím k věci jasně nevyjádřili. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

///

VILNIUS

Litevští lídři stále váhají. Litevský prezident Nauseda si ale v neděli s von der Leyenovou telefonoval a poté na svůj twitter uvedl, že ji podporuje. Litevští europoslanci by zítra měli hlasovat ve shodě se svými parlamentními uskupeními. V Litvě je von der Leyenové známá tím, že podpořila navýšení obranných kapacit pobaltské země. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

///

ZÁHŘEB

Většina chorvatských europoslanců je vůči kandidátce na předsedkyni Evropské komise skeptická. Na rozdíl od 4 lidoveckých europoslanců (EPP), kteří von der Leyenovou otevřeně podpořili, budou členové frakce socialistů (S&D), konzervativců (ECR) a Obnovy Evropy (RE) potřebovat přesvědčit. „Osobně proti ní (von der Leyenové), na rozdíl od našich německých kolegů, nic nemám, ale nesouhlasím s tím, jak byl tento balíček kandidátů doručen do Parlamentu,“ řekla Biljana Borzanová (SDP, S&D). „Výsledek hlasování bude záviset na dominantních frakcích, které mají 443 členů,“ uvedla Ruža Tomašićová (ECR) a dodala, že von der Leyenová bude nakonec sloužit jako „hlas Merkelové v Komisi“. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

(Doris Pundy,EURACTIV.deGerardo Fortuna, EURACTIV.com, Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr, Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk, Ondřej Plevák, EURACTIV.cz, Tea Trubić, EURACTIV.hrAngele Kedaitiene– Edited by Sarantis Michalopoulos).

///

Další zprávy z metropolí:

MADRID

Ratifikace dohody EU-Mercosur nebude snadná. Ratifikace dohody mezi jihoamerickým sdružením volného obchodu Mercosur a EU bude obtížná kvůli nespokojenosti evropského zemědělského sektoru a vnitrostátním politikám zemí, jako je Francie, Argentina a Brazílie. Myslí si to odborník na vztahy EU s Latinskou Amerikou Carlos Malamud.

V rozhovoru s EFE Malamud minulý týden upozornil, že schvalovací proces obchodní části dohody může trvat dva až tři roky, a až pět let může být potřeba na schválení částí o politickém dialogu a spolupráci. (EURACTIV’s partner EFE).

///

VARŠAVA

Nový program opozice. Občanská platforma, největší opoziční strana v Polsku, představila svůj program pro parlamentní volby, které by se měly konat v říjnu. Program s názvem „Schetynaská šestka“ odkazuje na jméno předsedy strany a je odpovědí na „Kaczynského pětku“, program plný slibů o sociálních výdajích, který předložila vládní strana.

Cílem opozičního programu je navrácení svobody a demokracie, vyšší platy, zachování bonusů pro starší, reformy zdravotnictví a vzdělávacího systému, či důraz na čistý vzduch a vodu. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

///

BUKUREŠŤ

USR vybrala svého kandidáta. Opoziční rumunská strana Unie zachraňte Rumunsko (USR) si jako kandidáta do listopadových prezidentských voleb zvolila svého předsedu Dana Barnu. USR je součástí Aliance 2020 spolu s PLUS, stranou bývalého eurokomisaře Daciana Ciolose, která si kandidáta teprve vybere. Poté se Aliance rozhodne, který z navržených kandidátů půjde do prezidentských voleb. Ten druhý se pak stane kandidátem na premiéra. (EURACTIV.ro)

///

ZÁHŘEB

První dílek skládačky je na světě. Chorvatský premiér Andrej Plenković nominoval Ivana Malenicu na post ministra veřejné správy poté, co byl jeho kolega Lovro Kuščević donucen k rezignaci kvůli majetkovým skandálům. Pokud se Malenica (33) stane ministrem, bude to nejmladší ministr v chorvatské historii. Premiér plánuje obsadit také jiné klíčové pozice, Malenica je tak prvním dílkem skládačky přestavby vlády. Plenković si vybírá mladé, proevropské a umírněné kandidáty, což je jasná zpráva pro bouřící se skupinu vládnoucí strany. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)

///

Kalendář