Dovolená Mauricius – rady a tipy

15.07.2019

Hledáte-li bezpečnou exotickou destinaci, rozhodně do svého výběru zahrňte ostrov Mauricius, který je nazýván ostrovem snů nebo perlou Indického oceánu. Vděčí za to pohádkovým plážím s jemným pískem, slunečnému počasí, vyhřátému moři s průzračnou vodou a nádherné divoké přírodě. Uspokojí jak milovníky lenošení na pláži, tak dobrodružnější povahy.

Dovolená Mauricius – rady a tipy

Poloha a podnebí

Ostrov Mauricius leží v západní části Indického oceánu, asi 900 km východně od Madagaskaru a v relativně těsné blízkosti (172 km) ostrova Réunion. Mauricius společně s menším ostrovem Rodrigues a ještě několika menšími ostrovy, které jsou vzdálené i více než tisíc kilometrů, tvoří Mauricijskou republiku.

Mauricius zaujímá rozlohu 1 865 km2 a jeho 330 km dlouhé pobřeží lemují korálové útesy a spousty malých ostrůvků. Východní pobřeží se svou turistickou povahou mírně liší od západního. Zatímco západ je plný turisticky rušných oblastí, na východě čekejte klid a malé rybářské vesničky. Ostrov je sopečného původu a v jeho centrální části se rozprostírá náhorní plošina. Nejvyšším vrcholem je Piton de la Petite Rivière Noire s nadmořskou výškou 828 metrů.

Hory Mauricius

Mauricius můžete navštívit kdykoliv během roku. Na ostrově se střídají dvě roční období a každé přeje jiným aktivitám. Od listopadu do dubna zde panuje velmi teplé, zároveň však vlhké léto. Denní teploty se pohybují od 25°C do 33°C, přičemž nejtepleji bývá od ledna do dubna. Pro léto na Mauriciu jsou ovšem typické i četné srážky – většinou jde ale jen o přeháňky a krátké bouřky, které jsou nejvýraznější na centrální planině. Teplota moře se pohybuje kolem 27°C.

Naproti tomu místní zima, která trvá od května do října, je sušší a také o něco chladnější, i když stále s příjemnými denními teplotami kolem 25°C. Díky nízké vlhkosti vzduchu, malému množství srážek a příjemným teplotám je zima vhodným obdobím pro turistiku, vodní sporty a další outdoorové aktivity.

Nejrušněji je na Mauriciu v období Vánoc, Nového roku a v srpnu, kdy jsou v Evropě letní prázdniny. V těchto termínech počítejte s vyšší obsazeností hotelů, s plnými plážemi i s vyššími cenami.

Vstupní formality

Pro cestu na Mauricius nepotřebujete žádné vízum. Bez víza zde můžete pobývat po dobu maximálně 3 měsíců během 6 měsíců od data prvního vstupu na Mauricius. Nutností je cestovní pas platný ještě minimálně 6 měsíců po návratu ze země. Kromě toho můžete být požádáni o předložení platné zpáteční letenky, rezervace hotelu a prokázání dostatku finančních prostředků, tzn. 100 USD na den (netýká se zájezdů organizovaných cestovní kanceláří).

Užitečné rady na cestu

Aby vás na Mauriciu nic nepřekvapilo, věnujte pozornost několika užitečným radám:

  • Elektrické zásuvky. Protože se na ostrově setkáte převážně se zásuvkami britského typu, bude se vám hodit adaptér. Bývá ale k dispozici i v hotelu, nezoufejte tedy, pokud ho zapomenete.
  • Voda. Vodu z kohoutku pijte bez obav jen v kvalitních hotelech, jinde dejte přednost vodě balené. Nic nezkazíte tím, pokud po celou dobu pobytu budete pít jen vodu balenou.
  • Řízení vozidla. Nové silnice podél pobřeží vybízejí k poznávání ostrova po vlastní ose, v zapůjčeném autě nebo na zapůjčeném motocyklu. K tomu budete potřebovat platný mezinárodní řidičský průkaz a dostatek opatrnosti a trpělivosti, protože styl jízdy místních obyvatel může být nepředvídatelný a dopravní značení nedostatečné. Také síť čerpacích stanic není příliš hustá, proto vždy myslete na dostatek paliva v nádrži. A pozor – na Mauriciu se jezdí vlevo, přičemž přednost se dává vždy zprava.
  • Očkování a zdravotní rizika. Při cestě na Mauricius po vás nebude vyžadováno žádné povinné očkování – za předpokladu, že nepřilétáte ze země s výskytem žluté zimnice. Obecně se při cestách do exotických destinací doporučuje očkování proti břišnímu tyfu, tetanu, žloutence typu A i B a vzteklině (při výletech do divoké přírody).
  • Počasí a oblečení. Přestože je Mauricius exotickým, tropickým ostrovem, respektive právě proto, sbalte si s sebou i oblečení vhodné do deště. Počasí na ostrově dokáže být nepředvídatelné a nevyzpytatelné, často jej ovlivňují severovýchodní pasáty a tropické cyklóny. Není neobvyklé, že na dvou různých místech na ostrově je ve stejnou chvíli úplně jiné počasí.
  • Opalování. Ženy by se měly vyvarovat opalování nahoře bez. Na některých plážích tento styl opalování nemusí být tolerován, o nudismu ani nemluvě.

Nejzajímavější lokality a aktivity

Oblast Chamarel

Chamarel patří k nejkrásnějším místům na ostrově. Můžete zde obdivovat úchvatné vodopády a především tzv. zemi sedmi barev. Jedná se o půdu, která je díky vulkanickému původu bohatá na sloučeniny železa a hliníku a hraje odstíny červené, žluté, zelené a modré barvy.

Chamarel Mauricius

Národní park Rivière Noire (Black River Gorges)

Za dalšími přírodními krásami se můžete vydat do národního parku Rivière Noire, v němž najdete poslední pozůstatky zdejší divoké přírody a jedinečné druhy rostlin a živočichů. Park je protkán množstvím dobře značených a udržovaných stezek. Vystoupat můžete také na nejvyšší vrchol ostrova – výhled bude jistě stát za to.

Botanická zahrada v Pamplemousses

Ve vyhlášené botanické zahradě o rozloze 37 hektarů můžete obdivovat místní flóru i nejrůznější druhy rostlin, dovezené ze všech koutů světa. Rostou zde palmy, stromy staré stovky let i největší lekníny na světě (viktorie královská).

Botanická zahrada, Mauricius

Port Louis

Navštívíte-li hlavní město ostrova, Port Louis, přivítá vás rušné přístavní město, ve kterém se mísí africká, asijská i evropská kultura. Typickou anglickou katedrálu střídá čínská pagoda, mešita a francouzské koloniální budovy. K největším atrakcím v Port Louis patří místní trh a Blue Penny muzeum, kde jsou k vidění poštovní známky modrý a červený mauritius – zřejmě nejznámější a jedny z nejcennějších známek na světě.

Ochutnávka rumu

Rum je tradičním mauricijským výrobkem. Do tajemství jeho výroby vás zasvětí v některé z destilérií (např. Rhumerie de Chamarel), kde budete mít možnost místní rum také ochutnat a zakoupit.

Potápění

Kolem pobřeží ostrova se velmi daří korálům a podmořský svět kolem korálových útesů je pestrý a zachovalý. To dělá z ostrova jednu z nejvyhledávanějších potápěčských destinací na světě. Zázemí potápěčům poskytuje celá řada potápěčských center, která poskytují zaškolení, vybavení a kvalifikované instruktory.

Pozorování velryb a delfínů

Komu by se nesnilo o tom spatřit uprostřed moře skupinu skákajících delfínů nebo mohutné tělo velryby? Právě na Mauriciu je šance, že se vám to podaří, a to konkrétně v lokalitách Flic en Flac, Wolmar a Tamarin.

Pozorování delfínů Mauricius

Vodní a jiné sporty

Dáváte-li přednost aktivní dovolené, na Mauriciu máte mnoho možností, jak volný čas využít. Můžete vyzkoušet vodní sporty (plavbu katamaránem, kitesurfing, windsurfing, vodní lyže, plavbu na kajaku nebo ve člunu s proskleným dnem), oblíbené vyjížďky na koních nebo třeba golf.

Orientační ceny na Mauriciu

Dovolená na Mauriciu může mít luxusní i skromnější charakter. Ušetřit se dá na ubytování, stravování i dopravě po ostrově. Při nakupování na místních trzích nebo při jízdě lokálním autobusem získáte navíc spoustu nových zážitků a zkušeností. Přestože se ceny mohou lišit podle oblasti a sezóny, dají se zobecnit takto:

  • Ceny jídla jsou srovnatelné s cenami u nás. Výhodněji na Mauriciu nakoupíte místní produkty – rum, ovoce a mořské plody. Večeře v levnější restauraci vás bude stát 100 MUR (cca 64 Kč) a více, v lepší restauraci zaplatíte zhruba trojnásobek.
  • Za dvoulůžkový pokoj v tříhvězdičkovém hotelu zaplatíte 1 000 Kč – 2 000 Kč, výjimkou však nejsou ani dvojnásobné ceny.
  • Ceny nejlevnějších zpátečních letenek začínají zhruba na 13 000 Kč.
Hledat na webu Srovnátor.cz