Ondřej Fejfar: Z plného tréninku pro 2. místo na K17

Ondřej Fejfar: Z plného tréninku pro 2. místo na K17

Nejúspěšnější český trailový běžec Ondřej Fejfar si v rámci soustředění v Livignu doběhl pro druhé místo v závodě Skymarathon K17. S úsměvem na rtech a suchým tričkem dokázal, že ani 100 km na kole z předešlého dne ho o síly neobraly.

Mistr světa v týmovém běhu do vrchu Ondřej Fejfar jezdí do Livigna na soustředění pravidelně a sám o něm říká: „Livigno je skvělým místem pro trénink ve vysoké nadmořské výšce. Je zde nespočet běžeckých trailů, a to i dost náročných, a taky je to výborné místo pro trénink na kole, na silničce.“ Na kole také v rámci tréninku stráví většinu času, třeba 3 až 5 hodin denně, a poté si jde na hodinku zaběhat do hor. Celkem 100 km v nohách z cesty do Svatého Mořice a zpět v nadmořské výšce 2 300 m měl také před startem kratšího závodu populárního Skymarathonu, který je známý jako K17.

Ondřej se specializuje na delší tratě, nevadilo mu tak závod zaběhnout z plného tréninku. „Závod v tréninkovém plánu nebyl, ale nakonec jsme ho tam zařadili, protože se mi líbila jeho trasa, především první výběh. Následný seběh byl hodně těžký a prověřil mé technické dovednosti. Zbytek už byl celkem v pohodě a běhavý. Neběžel jsem úplně na krev, a tak jsem si to v rámci možností i užil,” dělí se o své dojmy Ondřej. Nakonec si na téměř 20km trati doběhl pro druhé místo v čase 1:45:46, aniž by se příliš zapotil.

K17 je sice o polovinu kratší než tradiční Skymarathon, který měří 34 km, ale co do obtížnosti terénu se mu hravě vyrovná. První část trati se shoduje s trasou Skymarathonu a vede běžce po strmém stoupání až do lesního pásma, odkud se naskytnou čarokrásné výhledy na jezero, pastviny a horské štíty, poté se její profil změní a míří přes kaňon s burácející horskou řekou až ke sjezdovce a zpátky do Livigna. Závodníci při něm nastoupají až 1300 výškových metrů a musí se vypořádat s kameny, blátem, sněhem mokrou trávou i úseky, na nichž se více leze, než běží.

Nyní se Ondřej Fejfar připravuje už na ostrý závod v rámci Golden Trail World Series – 42km Mont Blanc Marathon, který se běží v Chamonix, a moc se na něj těší. „Bude to po Zegamě můj druhý horský maraton v životě, tak jsem na něj zvědavý.”

Text: Nedori | Foto: Archiv Ondry Fejfara