Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rejdy špiónů v ruském vesmírném centru? Už třetí vědec skončil v domácím vězení

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Ruská kontrarozvědka pokračuje v postihu vědeckých pracovníků hlavního ruského výzkumného ústavu kosmické a zbrojní techniky, které podezírá ze špionáže a velezrady. Podle zprávy agentury TASS dnes moskevský soud poslal do domácího vězení pracovníka Ústředního vědeckovýzkumného ústavu strojírenství Sergeje Meščerjakova. Za poslední rok je to už třetí vědec této instituce podezřelý ze spolupráce se západními tajnými službami.

Meščerjakov je podle TASS podezřelý z velezrady, za což mu hrozí až dvacetileté vězení. Jaké informace měl do ciziny předávat, agentura neuvedla. Ústav, v němž pracuje, je klíčovým pracovištěm vesmírné agentury Roskosmos a podílí se i na vývoji strategických raket pro ruskou armádu.

Nedávno byl podle TASS pro podezření ze špionáže a velezrady zatčen Meščerjakovův kolega Roman Kovaljov, od loňského roku čeká ve vězení na soud další vědec téhož výzkumného ústavu Viktor Kudrjavcev. Byl obviněn, že předával tajné informace jistému vědeckému ústavu v Belgii.

Loni v létě ruská tajná policie podnikla v kancelářích Ústředního vědeckovýzkumného ústavu strojírenství razii. Podle tehdejších zpráv ruského tisku se objevilo podezření, že do rukou západních rozvědek se dostaly výsledky přísně tajných výzkumů v oblasti nadzvukových raket, které jsou významnou součástí plánů modernizace ruské výzbroje.

Témata:  špionáž Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy