Navigace Galileo je už pátý den bez signálu. Satelity jsou v pořádku, příčina výpadku je na Zemi

Družice systému Galileo

Družice systému Galileo Zdroj: ctk

Satelit Galilelo
Konfigurace satelitů Galileo
Vizualizace družice systému Galileo
4
Fotogalerie

Navigační systém Galileo je už pátý den nefunkční a Evropský úřad GNSS neví, kdy bude provoz služby bude obnoven. Výpadek znamená drobný problém například pro některá evropská meteorologická centra, která už systém Galileo používala jako primární. Nicméně záloha v podobě osvědčeného amerického systému GPS, případně ruského GLONASS, nezpůsobuje žádné výpadky u koncových služeb. 

První upozornění na problém se na webu European GNSS Service Centre, tedy organizace spravující systém Galileo, objevilo ve čtvrtek 11. července v odpoledních hodinách. Úřad upozornil, že od tří hodin ráno se uživatelé mohou u všech satelitů Galilea setkávat s problémy a signál nemusí být dostupný. I přes slib obnovy služby „co nejrychleji to půjde“ nebyl zmíněný žádný termín.

V sobotu už Galileo přiznalo, že má kompletní výpadek, že jeho signál není použitelný a není jasné, kdy provoz služby bude obnoven.

Podle webu Inside GNSS by příčina výpadku mohla být v italském zařízení Precise Timing Facility. Tato pozemní stanice generuje přesný časový signál, vysílá ho do konstelace satelitů Galileo a přijímače uživatelů na Zemi potom mohou z časových rozdílů zjistit polohu.

Evropská komise začátkem června schválila pro Galileo navýšení rozpočtu o 75 procent oproti roku 2019 a v příštím roce by se mělo na provoz a rozšiřování investovat v přepočtu 33 miliard korun. Cílem je, aby do konce roku 2020 evropský poziční systém využívalo alespoň 1,2 miliardy uživatelů (respektive zařízení). Současný výpadek však může systému Galileo natolik pošramotit pověst, že tato meta nemusí být dosažitelná. 

Celý článek najdte na serveru VTM.cz.