Holtz ani Raymond. Švédové dorazí na Hlinku bez dvou superstar

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

15. července 2019, 13:33

Martin Voltr

Mezi pravidelné sběrače medailí na Hlinka Gretzky Cupu patří i hokejisté Švédska, byť stejně jako Češi a Američané doposud získali jediné zlato. Letos by v plné síle patřili mezi absolutní favority, jenže zejména dvě ztráty jejich vyhlídky přece jen o velký kus sráží.

Pokud všechno půjde tak jako v posledních letech, útočníci Lucas Raymond (na úvodním snímku) a Alexander Holtz se na příštím draftu NHL umístí v první pětce, maximálně desítce. Velké švédské hvězdy ročníku 2002 ale bohužel na Hlinka Gretzky Cup nepřijedou – na přelomu července a srpna budou hrát s dvacítkou na turnaji v USA.

Konečné nominace na Hlinka Gretzky Cup

Američané tradičně s „béčkem“, ale ten výběr... »

Hlavním esem účastníka skupiny B v Piešťanech by tak měl být křídelník Zion Nybeck. Na jaře patřil mezi důležité články osmnáctky na cestě za zlatou medailí z domácího mistrovství světa, v sedmi zápasech zapsal pět bodů (2+3). Respekt budí i jeho čísla z nejvyšší švédské juniorské soutěže, kde loni sbíral v dresu HV71 víc než bod na zápas. V SuperElit se dařilo i Oskaru Magnussonovi z Malmö, také on patří k zajímavým jménům.

Velká síla týmu bude v bráně, oba gólmani rovněž mají zlato z dubnového MS do 18 let. Jesper Wallstedt odchytal dva zápasy se skvělou úspěšností 93,62 procenta a už rok předtím slavil bronz coby trojka, na letošním šampionátu tahle role patřila Callemu Clangovi.

Jesper Wallstedt

Jesper Wallstedt | Foto: jesperwallstedt.com

Wallstedt je jedním ze čtyř hráčů výběru, kterých se týká draft až v roce 2021. Nejvíc na sebe upozornil před dvěma roky, kdy se coby čtrnáctiletý stal nejmladším hráčem historie, jenž nastoupil ve švédské lize U20 – překonal tehdy Victora Hedmana. Navíc jen pár týdnů poté vstřelil gól!

Jak bývá u Švédů zvykem, hodně pozornosti bude na turnaji mířit k obráncům. Defenzivu by měli dirigovat dva hráči, které web Future Considerations řadí v odhadech draftu 2020 těsně za elitní dvacítku – Emil Andrae a Helge Grans. Druhý jmenovaný má solidní body doma v SuperElit, Andrae zase patřil mezi nejproduktivnější hráče loňské sedmnáctky.

Úplný lídr kanadského bodování Mateusz Szurowski ale v letošní nominaci chybí. Soupiska jinak z velké části kopíruje bronzový tým z World Hockey Challenge, i když bez zmiňovaných supertahounů.

Právě proto čeká Švédy poměrně těžký úkol, pokud chtějí získat svou druhou zlatou medaili v historii turnaje. Tu jedinou brali v roce 2007, ovšem pozor: Za posledních třináct let jen jednou chyběli v semifinále.

V základní skupině Hlinka Gretzky Cupu se utkají postupně s domácími Slováky, Rusy a Američany, český výběr na ně tedy může narazit až v pozdější fázi. V takovém případě by jim chtěl vrátit debakly 1:8 z dubnového turnaje v Basileji a 0:6 ze závěru předešlé sezony v šestnáctce. Celkovou bilanci ročníku 2002 koriguje úvodní české vítězství v nájezdech z Přerova.

Zion Nybeck

Zion Nybeck | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace týmu Švédska

Brankáři:
Calle Clang (Rögle), Jesper Wallstedt (Luleå).

Obránci:
Emil Andrae (HV71), Helge Grans (Malmö), Axel Kumlin, Theo Nordlund (oba Frölunda), Leo Lööf (Färjestad), Hugo Styf, William Wallinder (oba MODO Hockey).

Útočníci:
William Eklund (Djurgården), Elliot Ekmark, Daniel Ljungman (oba Linköping), Samuel Eriksson, Linus Lööf (oba Färjestad), Isak Garfve (Mora), William Hallén, Daniel Torgersson (oba Frölunda), Erik Hedlund (Leksand), Oskar Magnusson (Malmö), Zion Nybeck, Oskar Olausson (HV71), Elias Stenman (Skellefteå).

Trenéři: Magnus Hävelid a Robin Jonsson.

Zápasy Švédska na turnaji

Pondělí 5. srpna:
19:00 Slovensko – Švédsko (Piešťany)

Úterý 6. srpna:
15:30 Švédsko – Rusko (Piešťany)

Středa 7. srpna:
15:30 USA – Švédsko (Piešťany)

Výsledky za posledních 10 let

2018: 2. místo
2017: 3. místo
2016: 4. místo
2015: 2. místo
2014: 4. místo
2013: 7. místo
2012: 3. místo
2011: 2. místo
2010: 3. místo
2009: 3. místo

Celková bilance (18 ročníků)

10 medailí; 1x zlato – 3x stříbro – 6x bronz (5. nejúspěšnější)

Jan Bednář si proti švédské osmnáctce zachytal už na letošním MS

Jan Bednář si proti švédské osmnáctce zachytal už na letošním MS | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz