natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Paříž chce chránit vojenské satelity, vytvoří velení vesmírných sil

    15. července 2019  12:12
    Francie během několika týdnů vytvoří nové velitelství vesmírných sil, které má posílit ambice Paříže v kosmu a především chránit francouzské vojenské satelity na oběžné dráze Země. Podle podle prezidenta Emmanuela Macrona bude velitelství fungovat nejprve v rámci letectva, aby později vznikla zcela samostatná nová složka armády.  

    Výtvarná vizualizace situace na oběžné dráze Země | foto: NASA

    „Posílíme naše povědomí o situaci ve vesmíru, budeme lépe chránit naše satelity, a to i aktivním způsobem,“ prohlásil Macron o víkendu v projevu k armádním představitelům. Macron označil „obnovené zvýšené vojenské úsilí“ ve vesmíru za skutečný problém národní bezpečnosti. Nejmenoval ale žádné konkrétní země.

    Nové velitelství má začít fungovat už v září. Podle ministryně obrany Florence Parlyové bude mít na počátku asi 200 osob a bude sídlit v Toulouse. Podrobností má šéfka francouzské obrany zveřejnit v nejbližších dnech poté, co vláda rozhodne o nových investicích pro francouzský vesmírný program.

    NATO vstupuje do vesmíru. Chce chránit satelity svých členů a spojenců

    Paříž nedávno přijala svou vesmírnou strategii do roku 2025. V armádním rozpočtu je pro ni vyčleněno až 3,6 miliardy eur. Týká se především obnovy a zabezpečení francouzských pozorovacích a zpravodajských satelitů i vojenských komunikačních družic, vypuštění nových monitorovacích družic a modernizaci systému radarového dohledu nad satelity.

    „Viděli jsme, že se vesmír se stal prostorem konfliktu... Kolem Země je zhruba 1 500 satelitů, za deset let jich bude 7 000 a tyto satelity jsou stále více vnímány jako objekty, které je možné špehovat nebo převzít,“ varovala Parlyová.

    Deklarovaný zvýšený zájem Francie o posílení vojenské připravenosti ve vesmíru je podle analytiků reakcí na aktivity USA, Číny a také Ruska. Paříž například loni obvinila Rusko, že se ve vesmíru pokusilo v roce 2017 zachytit vysílání francouzsko-italského satelitu Athena-Fidus, který armády obou zemí používají k zabezpečené komunikaci.

    Jen před dvěma týdny schválily země NATO svůj první program vesmírné politiky. Měl by zatím zastřešovat opatření k ochráně satelitů členských zemí i spojenců, kriticky důležitých pro komunikaci, navigaci, včasné varování i sledování.

    „Neplánujeme militarizovat vesmír, ale tento prostor je nesmírně důležitý pro to, co se děje na Zemi. Pro komunikaci, pro navigaci, velení a řízení, pro sledování sil, pro včasné varování při odpálení raket,“ uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg.

    Oznámení francouzských aktivit i program Aliance zároveň zapadají do plánů amerického prezidenta Donalda Trumpa na vytvoření nových amerických vesmírných sil, které před časem ohlásil. Mají být na stejné úrovni jako letectvo, námořnictvo, pozemní síly a námořní pěchota a čítat až 20 tisíc vojáků.

    Francie v současnosti provozuje více jak desítku vojenských satelitů. Je přitom považována za jedinou evropskou zemi, schopnou vypustit do vesmíru objekty vlastními silami. A to především díky kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně a programu nosných raket Ariane.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media