CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

15. 07. 2019

0 komentářů

Přísnější pravidla směnáren: Banky končí, podvodníci podvádějí dál

 

Od dubna 2019 platí nová regulace směnárenské činnosti. Vedle vyšší informační povinnosti obsahuje též ustanovení, že zákazník má právo do 3 hodin od směny transakci reklamovat a dostat zpět peníze. Výsledek? Řada bank ukončila směnárenskou činnost a podvodníci podvádějí dál.

Loading



 

Od dubna 2019 se řada bank rozhodla ukončit směnárenskou činnost. Důvodem je především nová legislativa, ale zároveň i klesající poptávka po směnárenské činnosti v souvislosti s rozvojem platebních karet. Mezi bankami, které směnárenskou činnost dále neposkytují, jsou např. ČSOB, Raiffeisenbank, PPF Banka, Volsbank či Waldviertler Sparkasse. Celkem poklesl počet bankovních směnáren z 1145 na méně než 800.

Směnárenskou činnost naopak dále poskytuje např. Česká spořitelna, která dopady nového zákona vyhodnocuje. Ukončení směnárenské činnosti konkurencí jí naopak přivedlo nové zákazníky na celkově klesajícím trhu.

Zatímco banky své směnárenské činnosti omezují, nepoctivé směnárny působí dál. I nadále nabízejí nevýhodné kurzy především cizincům, kdy za 1 EUR zaplatí i jen 16 Kč. Když chce zahraniční turista směnu reklamovat, hledají výmluvy a snaží se „nějak domluvit“ – nabídnou např. o něco lepší kurz. Zároveň si najaly ochranku, která řeší nespokojené zákazníky…

Zpřísnění směnárenského zákona a nová navazující regulace je ukázkovým příkladem toho, že přísnější regulace v prvé řadě dopadá na poctivé obchodníky. Nepoctiví a podvodníci buď regulaci nerespektují, nebo v ní naleznou způsob, jak nekalé praktiky provozovat dál.

REKLAMA

Zdroj: Aktuálně.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Pojištění schopnosti splácet přináší jistotu v nejisté době, všespasitelné ale není

Život je plný nejistoty, a ztráta schopnosti pracovat kvůli nemoci nebo úrazu může hned záhy znamenat i výrazný pokles nebo dokonce ztrátu pravidelného příjmu. Pojištění schopnosti splácet je produktem, který dokáže tuhle díru v domácím rozpočtu zacelit – proto jej mají ve své nabídce tuzemské pojišťovny, které […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *