První ročník běhu z Červené Vody na Ústeckoorlicku do nadmořské výšky 1.003 na vrch Jeřáb, který je jedinou tisícovkou Hanušovické vrchoviny, v jeho masívu pramení Tichá Orlice a přes něj prochází historická zemská hranice Čech–Morava, vyhrál Tomáš Křivohlávek. Závod měl délku 11 kilometrů a součet stoupání šest set metrů.

Pořadatelé lákali běžce na stoprocentní běh terénem, což bylo dodrženo. Navíc bylo pro běh do vrchu suprové počasí a občas i příjemně sprchlo. Ještě před hlavním během se v jeho centru uskutečnily dětské soutěže.

Nejnáročnější úsek závodu, zařazeného do Českého poháru v běhu do vrchu a Iscarex Cupu, si vytrvalci dali hned v jeho první třetině. V úvodních dvou kilometrech museli zdolat dvě stě výškových, aby se dostali na Křížovou horu (735 m n. m.). Poté následoval půlkilometrový sešup o padesát metrů níže. Pak další dva kilometry se sto metry nahoru. Občerstvovačka a zbytek závodu se už relativně příjemně střídaly táhlé výběhy s krátkými seběhy.

Křivohlávek Běh na Jeřáb dal za 47:03. „Žiji nedaleko, a proto jsem se tuto novinku rozhodl vyzkoušet. Já spíše preferuji sky running. Po startu jsem to nikam nehnal a na prvním kopci jsem byl až tak na desátém místě. V seběhu jsem šel dopředu a po druhém stoupání jsem měl před sebou jen vedoucí dvojici. Tu jsem doběhl a soupeřům utekl tak čtyři kilometry před cílem,“ řekl v cíli vítěz.

Druhý Přemysl Ježek ze Slovanu Liberec dal 47:28 a třetí Vít Otevřel 48:01 (všichni na foto). Čtvrtý David Novák zapsal 48:42.

Celkově pátý byl nejlepší čtyřicátník Ondra Horák za 48:45. Padesátníky vyhrála další vrchařská persóna – Bořek Jančík z Hořic na Jičínsku za 51:39. Šedesátníky Vláďa Vacarda z Liberecka za 58:55 a nad sedmdesát Olda Šmída z Maratonstavu Úpice – 61:02.

Závod si užili i rekreační běžci s výkonností okolo 1,5 hodiny. Třeba z rovinaté Přelouče přijel šedesátník Jirka Sedlák, který je znám svoji veselou povahou, ale náročností vůči pořadatelům.

„Kámoš mě včera lákal. A jeho doporučení nezklamalo. Běžel jsem ve skupině s místními kočkami a náramně jsme si to na trati užili. Pro mě jako skutečného běžce pro radost bylo parádní vyvrcholení závodu, kde jsem si v rámci přijatelného startovného mohl vybrat ze dvou jídel a jakýkoliv nápoj v místní osvěžovně. Prostě super běh a super akce.“

S kladnými ohlasy závodníků byli samozřejmě pořadatelé spokojeni a je to pro běžce nejlepší pozvánkou na jejich další akci, kterou bude 3. srpna běh na nejvyšší vrchol Pardubického kraje Králický Sněžník.

V pořadatelském týmu byla i nejlepší žena závodu Hana Švestková Stružková, která startovala za pořádající oddíl Račí údolí, což je místo nedaleko jejího rodiště na Olomoucku. Hanka, nejlepší 35 – 44 let, vyhrála ve stylu start cíl za 55:36. „Jeřáb je moje srdcovka, kde často trénuji. Závod jsme zvládli hlavně díky podpoře celé širší rodiny a kamarádu,“ řekla v cíli Hanka, která letos byla šestá na domácím vrchařském šampionátu a v červnu vyhrála další pohárový závod na nedaleký Suchý vrch.

Druhá byla nej mladá Tereza Kalousová z Ústí nad Orlicí za 58:30 a třetí další veteránka Lenka Dušková z Iscarexu za 59:03. Vítězka kategorie 45 – 54 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, která den před tím byla nejlepší i v Běhu na Hvězdu na Náchodsku, dala 60:23. A pro vítězství nad 55 let si přijela z Vrchlabí Eva Klampflová za 67:26.