Hlavní obsah

S implantátem do mozku „vidí“ i slepí

Právo, mcm

S pomocí implantátu, který přenáší obrázky z kamery přímo do mozku, se americkým vědcům podařilo aspoň částečně obnovit zrak u šesti slepých lidí. Jejich oči stále nevidí nic. Mozek však podle britských deníků The Guardian a The Independent přijímá a zpracovává záběry dodané technickým zařízením, a tak aspoň zčásti vnímá, co se děje okolo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním ze šesti účastníků pokusu byl Paul Phillip, který oslepl před deseti lety. Nyní tvrdí, že když nosí brýle s kamerou napojenou na mozek, dokáže při procházce s manželkou říci, kde se trávník setkává s chodníkem, a doma se mu daří najít bílou pohovku.

„Je opravdu fantastické moci něco vidět, i když jsou to zatím jen světelné body,“ říká Phillip.

Americký tým tvořený vědci z Baylor Medical College v Texasu a z University of California v Los Angeles vyzkoušel svůj nápad na slepcích, kteří seděli u tmavých obrazovek a měli říci, kdy a kde se na nich objevil bílý čtvereček. Tyto čtverečky se vynořovaly náhodně v různých místech obrazovky. Díky „brýlím“ s kamerou a s pomocí implantátu se účastníkům pokusu dařilo zaznamenat většinu čtverečků, které se na monitorech objevily.

„Naprostá změna přístupu“

„Dříve se všechny pokusy o vytvoření bionického mozku soustřeďovaly na implantáty do oka samotného. To ale vyžaduje funkční oko, funkční optické nervy. Obejitím oka otevíráte potenciál pro mnohem více lidí,“ objasnil novátorský přístup amerických vědců Alex Shortt, britský optický chirurg.

Díky elektrodám zavedeným do vizuální kůry mozku, přes něž se přenášejí obrazy z kamery, lze nyní obejít nefunkční oči i vadné optické nervy, které u zdravých lidí přenášejí zrakové vjemy do mozku. „To je naprostá změna přístupu k léčbě lidí, kteří jsou úplně slepí. Je to skutečné poselství naděje,“ dodal Shortt.

Vedoucí výzkumu, neurochirurg Daniel Yoshor, tvrdí, že jeho tým „je ještě daleko od toho, čeho bych chtěl dosáhnout“. To jej ale neodrazuje. „Pro neurovědu a neurotechnologii je to vzrušující doba a já mám pocit, že během mého života dokážeme u slepých obnovit funkční vidění,“ prohlašuje.

Nová technologie se zatím zkoušela jen u lidí, kteří oslepli během života. Není jasné, zda a nakolik může pomoci těm, kdo se jako slepí už narodili.

Reklama

Výběr článků

Načítám