Prohlídka Dolních Vítkovic se rozšíří o koksovnu. Poprvé během festivalu Colours of Ostrava

Návštěvníci industriálních Dolních Vítkovic v Ostravě si budou moci nově prohlédnout i provoz koksovny. Bývalá koksárenská baterie číslo pět se stala součástí prohlídkové trasy areálem. Její zpřístupnění stálo třináct milionů korun, zhruba jedenácti miliony projekt podpořil Moravskoslezský kraj. „KOX“ si lidé prohlédnou poprvé během festivalu Colours of Ostrava.

„Prohlídka koksovny skvěle doplňuje prohlídkové trasy Dolních Vítkovic. Dosud jsme měli důl a vysokou pec. Bez koksu se ale železo vyrobit nedá. Tento mezičlánek zatím chyběl. Nyní mapujeme celou výrobu po trase uhlí, koks a železo,“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Lidem nově ukážeme centrální část Dolních Vítkovic. Místa, kam se zatím nechodilo.
Petr Koudela
ředitel areálu Dolní Vítkovice

Podle vedení Dolních Vítkovic šlo v tomto případě pouze o sanaci památky. Objekt je kompletně vyčištěný, získal zábradlí i ochranné sítě. „Bylo to o odstrojování, o náletových dřevinách, o hlušině, o spoustě konstrukcí a objektů, které bránily průchodům,“ přiblížil výzvy zpřístupnění ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela. 

První návštěvníci si koksárenskou baterii nazvanou KOX, která se vrátila téměř do původní podoby, budou moci prohlédnou při festivalu Colours of Ostrava, který začíná ve středu. Každý festivalový den se uskuteční dvě mimořádné prohlídky. Od srpna se pak nově zpřístupněný areál stane součástí trasy uhelný okruh.

Nový prostor i pro akce

Dolním Vítkovicím se postupně daří zpřístupňovat návštěvníkům celý areál. Už před měsícem se přímo pod vysokou pecí Bolt Tower otevřela zrevitalizovaná plocha, která bude sloužit návštěvníkům jako zázemí, mohly by tam však probíhat i různé kulturní akce. 

Industriální krajinu ostravských Dolních Vítkovic navštívilo loni 1 655 514 lidí. Jedná se o rekord v návštěvnosti, v roce 2017 to bylo jeden a půl milionu lidí. Průmyslové areály, pod které spadají například aula Gong, Svět techniky či Hornické muzeum v Ostravě-Petřkovicích, jsou nejnavštěvovanějším místem v Moravskoslezském kraji a patří i mezi nejoblíbenější turistické cíle v Česku.