Tip na letní výlet do Vsetínských Beskyd

Výlet do Vsetínských Beskyd na Valašský Olymp se vzpomínkou na Charlottu G. Masarykovou.

Tomáš Garrigue Masaryk byl naším prvním prezidentem a jeho manželka Charlotta byla logicky první první dámou Československa. Letos v květnu (2019) uplynulo 96 let od jejího úmrtí.

Za vzpomínkou na paní Charlottu se vydáme do Vsetínských Beskyd, do krásné části naší vlasti, kam celá Masarykova rodina ráda jezdila. Je takřka symbolické, že právě zde, v Beskydech, najdete de facto jediný památník naší první „první dámy“ v České republice.  V Praze jsou umístěny pouze dvě busty, v Podlesí u Valašského Meziříčí pak pamětní deska.



Památník Charlotty G. Masarykové


Pomník se nachází v obci Hutisko-Solanec v části zvané Zákopčí. O jeho instalaci v roce 1926 se zasloužil místní řídící učitel Cyril Mach se svými žáky. Památník není nijak okázalý. Pod reliéfem hlavy Charlotty G. Masarykové je dvojjazyčný nápis v českém a anglickém jazyce: Ženě trpitelce a všem jejím sestrám – To the suffering women and all her sister. Sluší se podotknout, že památník je důstojný, prostranství kolem něj je velmi pěkně upraveno.  

Výlet zahájíme v centru obce Hutisko-Solanec, kam je možné přijet autem či autobusem, třeba z Rožnova pod Radhoštěm nebo Velkých Karlovic. Po zelené turistické značce je to pouhé dva kilometry ke studánce „Charlotta“, u níž památník leží.



Přímo se nabízí pokračovat údolím Hutiského potoka na hřeben Vsacké Tanečnice a pak po červeně značené hřebenovce na Soláň. Sice se při dlouhém stoupání trochu zadýcháte (budete mít v nohách kolem 10 km), ale taky poznáte, proč je vrch Soláň (861 m n. m.) považován za jednu z nejkrásnějších lokalit Valašska. Je to místo, které je vyhledáváno řadou umělců. Z vrcholu je krásný výhled na masiv Radhoště i s Pustevnami, Smrkem, Kněhyní, Lysou horou. Najdete zde galerii dřevěných soch, probíhají zde malířská sympozia, ve stylové Zvonici Soláň, která od roku 2006 slouží jako turistické informační centrum a galerie umění, jsou pořádány výstavy, hudební a folklorní akce prakticky celý rok. Ne nadarmo se tomuto místu říká „Valašský Olymp“.

Na Soláni nezapomeňte ochutnat některou z valašských specialit, s výhledem na okolní hory chutnají třeba borůvkové knedlíky znamenitě. Zpět do výchozího bodu jeďte autobusem.

Turistickélisty.cz o návštěvě Holešova informoval Ing. Zdeněk Urbanovský, marketing a  PR, Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s.

(rp,turistickelisty.cz,foto:ccr východní morava

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...