Lidl u Prahy postaví jedno z největších logistických center v Evropě

Lidl u Prahy postaví jedno z největších logistických center v Evropě

V bývalém areálu Poldi Kladno u Buštěhradu začala společnost Lidl stavět své páté logistické centrum v České republice. Bude zároveň největší v ČR a jedno z největších logistických center Lidlu v Evropě. Základní kámen stavby poklepali v polovině června generální ředitel Lidl Česká republika Pavel Stratil, starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková, Alan Jančík, jednatel a ředitel společnost JTA Holding, která centrum postaví, a Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Nové distribuční centrum vznikne na ploše 18 hektarů. Zastavěná plocha dosáhne 60 tisíc metrů čtverečních a k dispozici bude ještě 65 tisíc metrů čtverečních zpevněné plochy. „Centrum bude zásobovat 90 prodejen a vznikne tu 500 pracovních míst,“ upřesnil generální ředitel Lidl Česká republika Pavel Stratil s tím, že zhruba třetina objektu bude zahrnovat prostory s regulovanou teplotou. Tím chce Lidl zohlednit rostoucí poptávku po chlazeném a čerstvém zboží. Celkem bude v distribučním centru k dispozici 41 tisíc paletových míst.

Vzhledem k tomu, že logistické centrum vyrůstá na brownfieldu bývalého továrního komplexu, bylo třeba nejprve sanovat podloží. Už teď je vztyčeno několik sloupů, celkem jich v budově bude 600. S velikostí 445 × 128 metrů bude buštěhradské centrum zhruba dvakrát větší než zatím největší logistický objekt Lidlu v Cerhovicích. Do výšky se budova vyšplhá až k hranici 21 metrů, aby se zvýšila kapacita regálových míst. Před objektem bude k dispozici

356 parkovacích míst pro vozidla a 96 parkovišť pro kamiony. Pro lepší napojení logistického centra na okolní infrastrukturu a zároveň ochranu Buštěhradu před nadměrnou zátěží kamionů vybuduje Lidl v těsné blízkosti nového objektu nový kruhový objezd a 850 metrů komunikace. Celkové investice do výstavby nového centra i okolní infrastruktury přesáhnou dvě miliardy Kč.

Nové logistické centrum u Buštěhradu bude šetrné k životnímu prostředí. Proto v něm Lidl plánuje využít podlahové topení, což je u tohoto typu staveb ojedinělé. Samozřejmostí bude LED vnitřní i vnější osvětlení a ekologické chladicí technologie. Lidl chce jít ještě dál, proto například odpadní teplo bude znovu využito k vytápění a ohřevu užitkové vody.

Otevření nového logistického centra začátkem roku 2021 umožní zásobovat prodejny z kratší vzdálenosti. Buštěhradské centrum převezme zásobování některých stávajících prodejen a k nim se přidá i řada nově vznikajících. Ještě letos totiž plánuje Lidl otevřít nebo zahájit výstavbu 15 nových prodejen v České republice.

(mna)

Foto: Lidl

spinner