Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Neokopáváme si kotníky, nejsme protkaní korupcí.“ Čím Babiš přesvědčoval ČSSD, aby zůstala ve vládě

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jednání předsednictva sociální demokracie o budoucnosti vládního angažmá začalo v pondělí ve tři hodiny odpoledne. A kolem půl čtvrté do Lidového domu nečekaně dorazil také premiér Andrej Babiš (ANO). Po necelých deseti minutách už byl ale na odchodu a při odjezdu nechtěně ukázal novinářům poznámky, které si pro koaličního partnera připravil.

„Já jsem nikoho o nic nežádal. Mě žádal pan Hamáček, abych přišel na předsednictvo,“ řekl po svém krátkém vystoupení na jednání sociální demokracie premiér Andrej Babiš (ANO).

A protože ho předseda ČSSD Jan Hamáček požádal, tak prý přišel. „A jen jsem konstatoval, že ten projekt je úspěšný, lidé si nepřejí destabilizaci politické scény a pád vlády nebo nějaké předčasné volby. Ty by byly pro naši zemi špatně,“ doplnil premiér po odchodu z jednání, kde jeho koaliční partner rozhodoval o tom, zda ve vládě setrvat, či nikoli.

Vláda podle jeho mínění funguje dobře, realizovala velkou část svého programu, a ačkoli se občas rozchází v názorech, úkoly plní. „Ale byla by to velká škoda, aby projekt skončil,“ dodal Babiš. Doufá prý, že rozhodnutí předsednictva ČSSD bude „konstruktivní a problém se vyřeší“.

Předseda vlády nicméně novinářům také nechtěně ukázal, s čím konkrétně na jednání přišel. Kromě koaliční smlouvy měl i své vlastní poznámky.

„Můj výstup z pozice koaličního partnera by mohl být velice krátký. V podstatě by stačilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější