InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Velká cena nabídne v Táboře špičkovou atletiku

Adéla Záhorová, tvář loňské Velké ceny Tábora, promluvila také při slavnostním zahájení mítinku. Letos se opět zúčastní ve skoku dalekém. , Autor: Josef Janda

Adéla Záhorová, tvář loňské Velké ceny Tábora, promluvila také při slavnostním zahájení mítinku. Letos se opět zúčastní ve skoku dalekém.     Autor: Josef Janda

AKTUALIZOVÁNO - 15.7.2019 23:40

TÁBOR – Ve středu 17. července proběhne v Táboře již 58. ročník Velké ceny Tábora v atletice, jehož součástí je i 15. ročník Memoriálu Ing. Jana Pána. Táborský stadion Míru přivítá na tradičním mítinku špičkovou atletiku v podání předních českých i zahraničních závodníků. Velká cena Tábora patří k nejstarším českým atletickým závodům na dráze, který se postupem času vypracoval z původně krajského mítinku v mítink s velmi kvalitní českou a mezinárodní atletikou. Diváci se stejně jako v předchozích letech mohou těšit na skvělou atletickou show. Velká cena Tábora byla vyhodnocena jako třetí nejlepší mítink v České republice hned po Zlaté tretře a Memoriálu Josefa Odložila. Svátek atletiky odstartuje v Táboře již v 15.45 hodin. Slavnostní zahájení s hlavním programem začne v 18 hodin.

 

Favorité stovky

V loňském ročníku padl dokonce český rekord v běhu na 100 metrů, který zaběhl Zdeněk Stromšík v čase 10,16 s. Těsně tehdy porazil mistra Slovenské republiky Jána Volka, který bude patřit letos k favoritům. Volko je ve výborné formě, což potvrdil vítězstvím na letošním HME v Glasgow v běhu na 60 m. Na start 100 m se v Táboře postaví i bývalý držitel českého rekordu na 100 m Jan Veleba, který letos zaběhl čas 10,31 s. Společně se Zdeňkem Stromšíkem byli členy reprezentační štafety na 4 x 100 m, která před pár týdny zaběhla nový národní rekord. Souboj o nejrychlejšího muže na hladké stovce ozdobí návštěva Etienna Thea z Velké Británie, který zaběhl letos čas 10,26 s. Svoji rychlost otestuje i český rekordman v běhu na 200 a 400 m Pavel Maslák.

Souboj oštěpařek

Parádní podívanou očekávají pořadatelé také v oštěpařském sektoru. Velmi blízko ke splnění limitu na MS v Dauhá mají Irena Šedivá, třetí žena českých oštěpařských tabulek, a čtvrtá Petra Andrejsková. V Táboře tak mají šanci doplnit hvězdnou sestavu na MS Barboru Špotákovou a Nikolu Ogrodníkovou.

Pokoří rekord stadionu?

Na dvoustovce žen se představí Hima Das, juniorská mistryně světa v běhu na 400 m, která je adeptkou na pokoření rekordu stadionu (aktuálně 23,25), který drží Denisa Rosolová (dnes již Helceletová). Osobní rekord Himy Das je 23,10. Čerstvý indický rekordman na 400 m Muhammed Anas, který drží i rekord stadionu v čase 45,35, by mohl zaútočit na jeho opětovné pokoření. Na 800 m se představí Benediktas Mickus, který bude obhajovat své loňské vítězství. Běh na 800 m žen nabídne souboj prvních třech českých půlkařek Diany Mezuliáníkové, Venduly Hluché a Kristiiny Mäki, ale i slovenských závodnic Ivety Putalové a Alexandry Štukové.

Finalistka z ME v Amsterdamu v roce 2016 Elisavet Pesiridou (OR 12,93) poměří své síly na 100 m překážek s kvalitními českými překážkářkami Lucií Koudelovou a Helenou Jiranovou, ale i vícebojařkami Kateřinou Cachovou a Kateřinou Dvořákovou. Běh na 400 m překážek odstartuje i Lada Vondrová, aktuální medailistka z ME do 23 let, která je v českých tabulkách ihned za Zuzanou Hejnovou. Vondrová je též adeptkou na pokoření rekordu stadionu, který aktuálně drží Tereza Vokálová v čase 57,22.

Další hvězdy

Sektory skoků nabídnou též kvalitní podívanou. Ve skoku vysokém bude ohrožovat rekord stadionu (2,30 m) japonský výškař Ryo Sato (letošní výkon 2,27). Představí se i Slovák Matúš Bubeník (letošní výkon 2,25), Ukrajinec Serhiy Slisensko i vedoucí závodník českých tabulek Martin Heindl. Mezi ženami uvidí fanoušci Ladu Pejchalovou, vedoucí ženu českých tabulek, ale i táborské závodnice Ladu Doležalovou a Alenu Panovskou. V sektoru skoku dalekého se představí český rekordman Radek Juška a Ghaňan Abraham Seaneke s letošním výkonem 7,75 m. Atakovat by měli osmimetrovou hranici, jelikož táborský stadion je kvalitní dálkou pověstný.

Adéla Záhorová a ostatní Táboráci

Táborská atletka Adéla Záhorová, která byla tváří loňského ročníku, se letos opět představí v dálkařském sektoru. Loňský rok pro ni byl atleticky přímo famózní. Kvalifikovala se na MS juniorů do finského Tampere, kde předvedla parádní kvalifikaci s novým osobním rekordem a ve finále skončila na celkovém 9. místě. Týden po MS startovala na domácí Velké ceně Tábora a předvedla nejen pro sebe, ale i pro diváky parádní závod s novým osobním rekordem 6,48 m (6,51 m s nedovolenou podporou větru). Záhorovou doplní i další domácí závodníci jako tyčkařka Karolína Podlahová, dálkař Matyáš Móri, půlkař Jakub Škrdleta, půlkařky Manuel Lurdes Gloria a Barbora Hesová, sprinterka Tereza Kršová, výškařka Julie Kotalíková či trojskokanka Linda Průšová.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • sen 

    Reagovat

     

    škoda,že ten stadion dělá celé akci ostudu a městu na prestiži této akce na kráse nepřidá !!!

    Vloženo 16.7.2019 11:57:12

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace