Přesné lepení dřevěných materiálů s pevností do 45 minut (Pracovní postup)

Partneři sekce:

Existuje mnoho způsobů jak lepit dřevěné materiály, přičemž o výběru vhodné technologie vždy rozhoduje několik faktorů: voděodolnost lepidla, otevřený čas, kdy je možné zkorigovat lepený spoj, viskozita, první manipulovatelnost s lepeným celkem a nakonec finální zatížitelnost spoje.

Informace o materiálu

» Lepidlo lze využít na jakékoliv plošné a přesné lepení, např. upevňování OSB desek na trámy, výstavba pergolových konstrukcí nebo instalace dřevěných schodnic na hladký beton.

Co  budete potřebovat

  • kolapsibilní lepidlo: illbruck PU108, plechová dóza se závitem pro aplikační pistoli nebo trubičku, 750 ml
  • aplikační pistole nebo trubička: illbruck AA250 aplikační pistole PUR pro
  • PUR čistič: illbruck AA290, plechová dóza 500 ml
  • Nářadí: pracovní rukavice, špachtle na seškrábnutí zbytků.

Pro mnoho zpracovatelů však hraje roli také způsob nanášení lepidla a v neposlední řadě i pracovní návyky a zvyklosti. Někdo volí tradiční disperzní technologie (PVA), protože jsou prostě lety prověřené, velmi pevné a odolné a rovněž i cenově dostupné.

Jiní dají přednost modernějším polyuretanovým (PUR) technologiím z důvodu větší odolnosti ve venkovním prostředí a adhezním schopnostem i na neporézní materiály. Ať tak či onak, obě lepicí technologie jsou na lepení dřeva výborné, a tudíž záleží jen na preferencích nebo konkrétní aplikaci.

Pokud se explicitně zaměříme na komfort práce a velmi rychlé dosažení pevnosti spoje s otevřeným časem pod 10 minut, nabízí se kolapsibilní D4 lepidlo illbruck PU108 na bázi PUR technologie v balení, které není pro lepidla příliš běžně: v dóze 750 ml, přičemž lepidlo se vytlačuje klasickou pistolí na PUR pěny nebo aplikační trubičkou.

Celý způsob práce s lepidlem připomíná nanášení PUR pěny a zcela logicky je zde tendence se domnívat, že se pěnou vlastně lepí. Zdání však klame. Na začátku sice vzniká pěna, ta ale během několika vteřin kolabuje do tenkého filmu medové barvy.

Teprve v této fázi je možné zahájit lepení a provést fixaci hotového spoje alespoň na 15 minut. Díky velmi tenké vrstvě lepidla dochází k první pevnosti spoje, kdy je možné s lepeným celkem manipulovat, už po 25 minutách. Po dalších 15 minutách je již spoj plně nerozebíratelný.

Přečtěte si také: Proč počítat s impregnací dřeva už ve fázi projektu?

Velmi tenká vrstva lepidla zaručuje nejen extrémní pevnost spoje, ale také preciznost lepení, kdy je třeba dosáhnout vlasově tenkých spojů. PUR technologie navíc dává lepidlu širší uplatnění, např. při aplikacích na odlišné povrchy, jako je třeba lepení dřevěných schodnic na beton.

Pracovní postup

Dle osobní preference na dózu nasadíme pistoli či trubičku a balení řádně protřeseme. Lepidlo na podklad nanášíme například ve tvaru housenky nebo, pro detailní lepení, bodově. Lepidlo nijak neexpanduje ani nevzlíná. Množství lze plynule regulovat pistolí, případně trubičkou. Lepidlo nanášíme jen na jednu stranu lepených materiálů, není třeba nanášet na oba kusy.

Otevřený čas je 8 až 10 minut – v tomto rozmezí lze provádět korektury nebo lepené materiály oddělit. Vyčkáme asi 10 až 15 vteřin dokud se lepidlo nepromění v tenký film medové barvy, a pak přiložíme druhou část materiálu a zafixujeme alespoň na 15 až 20 minut truhlářskými svěrkami.

Už po 30 minutách je možné fixaci odstranit a s lepenou konstrukcí libovolně manipulovat, případně mechanicky odstranit přebytečné části lepidla. Po dalších 15 minutách, celkově 45 minut od začátku aplikace, dojde k vytvoření velmi pevného, vodotěsného a nerozebíratelného spoje. Po skončení lepení je třeba vyčistit pistoli čističem na PUR pěny.

Krok 1: Příprava

V první řadě se nasadí pistole na dózu a obsah se řádně promíchá (alespoň 10x zatřesením). Začátek je tak shodný jako u běžné PUR pěny.

01 Příprava
01 Příprava |

Krok 2: Nanesení lepidla

Lepidlo se nanese na podklad. Nanášení probíhá při plošném lepení například ve tvaru housenek.

02 Nanesení lepidla
02 Nanesení lepidla |

Krok 3: Nanesení lepidla

Lepidlo ovšem lze nanést i bodově v případě detailního lepení.

03 Nanesení lepidla
03 Nanesení lepidla |

Krok 4: Otevřený čas

Lepidlo se nanáší pouze na jednu stranu materiálu. Otevřený čas je 8 až 10 minut. V časovém rozmezí lze provádět korektury nebo lepené materiály oddělit.

04 Otevřený čas
04 Otevřený čas |