Blázni do srubů vás vtáhnou do magické krajiny amerického Východu

autor: Viasat Explore
Apalačské pohoří se táhne přes významnou část východu Spojených států a Kanady, a právě zde se nacházejí blázni do srubů, kteří do zdejší magické krajiny zasazují typické dřevěné stavby.


Blázni do srubů vás vtáhnou do magické krajiny amerického Východu

Klasické americké sruby u nás příliš velkou historii nemají – v našich končinách se začínají stavět až v posledních letech a přiznejme si to, působí zde často trochu jako pěst na oko. V USA a Kanadě ovšem mají své nezastupitelné místo, a to především v horských a (nebo) severních oblastech. Oblíbené zde jsou hlavně díky svým skvělým izolačním vlastnostem a také snadné dostupnosti materiálu. Stačí přece poshazovat pár stromů, odkornit je, pospojovat je do formy domu a můžete bydlet. Anebo ne?

Že to není tak jednoduché, ukáže dokumentární seriál Blázni do srubů, který se na naše obrazovky vrací ve své již druhé sérii. Štáb zde sleduje opravdové machry na stavbu srubů, tým Charlieho Normana, který ale tentokrát nestaví zcela nové budovy, ale vydává se metodou poněkud ekologičtějšího upcyclingu. Vyhledává totiž staré, zapomenuté a opuštěné sruby a stodoly a vdechuje jim nový život.

Záchrana takových starých staveb je navíc unikátní v tom, že je třeba mít dostatečné znalosti o dřevě a o tom, jak se chová po desítkách i stovkách let v pokácené a dlouho netknuté formě. Navíc je budovy často třeba předem demontovat a znovu složit, což si na straně stavebníků vyžaduje spoustu pečlivosti a trpělivosti při restaurování. Podle Normana a jeho chlapů to ale stojí za to – tvrdí, že tahle práce je obnovením amerického snu.

Společně se štábem navíc zjistíme, že předci současných obyvatel Apalačského pohoří nebyli žádná „ořezávátka“ a ve „fochu“ se skutečně vyznali. Jejich úžasné tesařské umění, nahrazené v dnešní době spíše rychlými a finančně efektivními metodami, ocení nejen odborníci, ale také ta část široké veřejnosti, která miluje vůni dřeva a je dnes ještě alespoň částečně zasažena trampingem a chatařením. Staré metody zpracování dřeva se zkrátka i v současnosti ukazují být těmi nejlepšími, byť na ně lidstvo pomalu zapomíná. Díky chlapům, jako je Norman a jeho tým, se však historie může vracet a nemusí se nenávratně ztratit někde v odlidštěných archivech.

O tom, jak se některé sruby pod rukama expertů postupně navracejí k životu, i o tom, jak jiné dokážou sloužit už jenom jako „dárci orgánů“, tedy vysoce cenného historického dřeva, se můžete dozvědět ve druhé řadě dokumentárního seriálu Blázni do srubů (Log Cabin Fever), který má premiéru v pondělí 22. července ve 21:00 na kanálu Viasat Explore.

www.viasatexplore.cz



autor:
Viasat Explore

datum vydání:
16. července 2019


Diskuze k článku „Blázni do srubů vás vtáhnou do magické krajiny amerického Východu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru