M. Konopka ke kauze I. Rausise

Jak naše šachová veřejnost ví, ve čtvrtek 11. července byl na turnaji ve francouzském Štrasburku přistižen velmistr Igors Rausis s mobilem na toaletě. Byl okamžitě vyloučen z turnaje a jeho případ řeší jak Etická komise FIDE, tak francouzská policie. Je velmi pravděpodobné, že ho tvrdý trest nemine. Skončila tak kauza, která po řadu měsíců zaměstnávala šachový svaz. Za tu dobu se objevila řada spekulací, které je potřeba uvést na pravou míru.

Začnu od začátku – pana Rausise znám přibližně od roku 1986. Studoval jsem tehdy v Moskvě na šachové katedře Institutu tělesné výchovy a sportu. Spolužáci jsme nebyli – já jsem navštěvoval řádné denní studium, on – Vyšší školu trenérů (pro již starší trenéry, kteří si chtěli zvýšit kvalifikaci). Pamatuji si ho z té doby a z následných „převratových“ let jako podnikavého a energického člověka, který umí leccos zařídit.

Přenesme se na olympiádu do Elisty v roce 1998 (kapitán týmu Ivan Hausner, já byl jedním z hráčů). Česká republika poráží Lotyšsko 2,5:1,5 zásluhou Vlastimila Babuly, který si na 3. šachovnici jednoznačně poradil s Igorsem Rausisem.  Nemůžu přímo říct, že by to byla samozřejmost, ale určitě to byla partie, o které jsme si mysleli, že by to mohlo vyjít. To charakterizuje názor na šachovou sílu tehdy 37letého Rausise – solidní šachista s ratingem okolo 2500, ale nic víc. V dobré formě lehce přes 2500.

Řekl bych, že to je daleko objektivnější hodnocení jeho šachové síly než to, které nabídl sám Rausis, když jsem mu na naší pražské schůzce v lednu 2018 řekl o podezření z podvádění – „mám potenciál, na začátku 90. let jsem byl ve světové stovce“ – na druhé straně uznal, že ani náhodou nedosahuje úrovně Lázničky, který měl v té době přibližně stejný rating.

Opět se vraťme o několik let zpět, do roku 2014. V té době byl už Rausis několik let členem ŠSČR, a právě zahajoval svůj vzestup na českém žebříčku. S Vlastimilem Jansou jsme uvažovali o jeho zařazení mezi kandidáty nominace na olympiádu v Tromso v roce 2014. A proč ne? Přebory České republiky hrál, choval se korektně, vykazoval v té době pozoruhodné zlepšení. Určitým mínusem to, že byl i po několikaletém pobytu u nás na štíru s češtinou. Nakonec jsme se rozhodli vybírat mezi jinými hráči a Rausisovi jsme to po skončení MČR v Ostravě oznámili.

Jeho vzestup ale pokračoval. O rok později jsme s Vlastimilem Jansou po skončení přeboru republiky v Havlíčkově Brodě 2015 nabídli Rausisovi účast na soustředění reprezentace s šancí být zařazen do reprezentačního týmu na ME družstev v Reykjavíku (ano, upřesňuji – nejednalo se přímo o nominaci, na to bylo v květnu brzy – ale o možnost být mezi nejvážnějšími kandidáty nominace). Rausis to zdvořile odmítl – děkuji, ale dejte šanci mladým, řekl nám tehdy.

Jeho výsledky byly nadále kvalitní a pokračoval v postupu na české ELO listině. Proto jsme mu nabídli v lednu 2017 možnost startu na ME jednotlivců v Minsku. Teoreticky můžou hrát takový turnaj všichni, ale je to drahá legrace – náklady mezi 30-40 000Kč, někdy i více. Když tedy píšu, že jsme nabídli možnost startu na ME, znamená to s uhrazením všech nákladů. V minulosti jsme na akci nominovali 3 hráče, v roce 2017 byl ale svaz v dobré kondici a nabídka se rozšířila. Navíc Rausise s jeho vysokým ratingem nešlo přehlédnout. On ale svou účast na ME odmítl, napsal mi, že má jiný program. K tomu bych doplnil, že jeho skutečný program byl nakonec jiný, než při odmítnutí nominace nahlašoval. Jako kompenzaci jsme mu nabídli účast na ME nebo MS seniorů, mohl si vybrat. Předběžně slíbil, že na jeden z těchto turnajů pojede.

Dále ovšem nabraly události trochu jiný směr. Na jaře 2017 mi oznámili dva lotyšští hráči, že s partiemi Igorse Rausise nemusí být vše v pořádku. Naznačovalo se možné zneužívání elektronické nápovědy. Rozhovor byl dlouhý a inspirující. Hned další den jsme měli v Praze schůzku naší reprezentační komise a svěřil jsem se Vlastimilu Jansovi a Marku Vokáčovi. Vlastimil Jansa o tom řekl na dalším tréninku Davidu Navarovi – to netušil, že David má osobní (neblahé) zkušenosti z partií s Rausisem! Své pocity a dojmy z partií z Ostravy 2014 a Havlíčkova Brodu 2015 popsal písemně. Bylo by užitečné se k těmto partiím ještě někdy vrátit – v rámci pročištění vztahů mezi šachisty v České republice. Týká se především partie v Ostravě 2014.

V dalších týdnech a měsících jsme pak slýchávali podobné názory od řady zahraničních i českých šachistů. O podezření byl informován i předseda ŠSČR Viktor Novotný.

Po mnoha diskusích a důkladných rozborech situace jsme se s kapitánem mužské reprezentace Vlastimilem Jansou rozhodli nenabízet Rausisovi další reprezentační akce. Byl zde ale závazek z ledna 2017 a nabídka startů na MS nebo ME seniorů. Rausis se na podzim skutečně ozval s tím, že mu nevyhovuje termín seniorského MS a zda mu nemůžeme financovat jiný turnaj. Jediná oficiální soutěž, která přicházela do konce roku do úvahy, bylo mistrovství Evropy v rapidu a bleskové hře v Katovicích (prosinec 2017).  A to jsme mu také navrhli. Za prvé – chtěli jsme dodržet daný slib, za druhé – bylo zřejmé, že na turnajích ve zrychleném šachu není pro možnou nečestnou hru takový prostor.

Byl bych rád, kdyby následujícím řádkům věnovali pozornost případní zastánci velmistra Rausise (pokud ještě nějací jsou). Na ME do Katovic vyjela jednak početná reprezentační skupina v čele s Davidem Navarou, Zbyňkem Hráčkem, Peterem Michalíkem a Vojtou Plátem, poté také další čeští hráči, kteří si účast na turnaji hradili ze svého. Igora Rausise jsme brali jako právoplatného reprezentanta se všemi výhodami, které k tomu patří. Oficiální hotel, diety na celou dobu pobytu. A co čert nechtěl, do pátého dvojkola byla vylosována dvojice Rausis – Konopka. Igors Rausis se k partiím nedostavil a prohrál 0:2 kontumačně. Nenastoupil ani do dalších kol, nebyl k nalezení, neposlal žádnou zprávu. A ani další den, kdy se hrál rapid, nebyl příliš aktivní – sám jsem ho musel vyhledat, abych zjistil, co se stalo. Podle jeho verze nevěděl, že se bude hrát bleskový turnaj dvojkolově (tedy ne 11 kol, ale 22 kol), to mu prý nevyhovuje a blicky stejně nehraje rád. Údajně nevěděl, že má hrát se mnou, ještě před losováním oznámil paní rozhodčí, že končí a odešel z turnajového sálu (při bodovém zisku 6,5 z 8 partií…).

Když před časem probíhala jedna z diskusí na www.nss, týkající se Rausise, sám Igors tam vystoupil a psal, jak bylo jeho snem reprezentovat Českou republiku. To ale ani trochu nekoresponduje s jeho chováním v Katovicích. Bylo jeho snem reprezentovat Českou republiku? A když reprezentuje na mistrovství Evropy, tak si ani nepřečte propozice a neví, kolik je kol? Svévolně opustí hrací sál a nic neoznámí vedoucímu výpravy? Od žádného reprezentanta České republiky za dobu své trenérské praxe jsem takové jednání nezažil.

Zanedlouho poté, v lednu 2018, mi přišel mail od Igorse Rausise s žádostí, zda by mohl startovat na nadcházejícím březnovém ME jednotlivců v Batumi. To už byl jiný kalibr než Katovice, vrcholná reprezentační soutěž. Dosud jsme se domnívali, že o podobné akce nemá zájem. Nyní se to muselo konkrétně řešit. Jak jsem už zmiňoval, pro reprezentační úsek bylo nepřijatelné pana Rausise na takové turnaje nominovat, takže od nás dostal negativní odpověď. Třetímu hráči žebříčku by se to ale mělo zdůvodnit!

A tady se dostávám ke schůzce z úvodu vyprávění. Sešel jsem se s ním (Vlastimil Jansa bohužel v ten den nemohl) a sdělil mu pravdu. Nenominujeme ho, protože ho po několika oznámeních považujeme za podezřelého z nečestné hry. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale alibistické zdůvodnění typu „nenominujeme Tě, protože už nejsi perspektivní“ – byť je jistě diplomatické a elegantní – mně bylo silně proti srsti. Jak můžu hráči s ratingem okolo 2650 říct, že je neperspektivní? To bych nikdy neudělal.

Další sled událostí už je víceméně známý. Za nějaký čas se do věci vložila Beskydská šachová škola a bránila svého hráče. Požadovala konkrétní důkazy o podvádění Rausise, bylo nám vyčítáno, že nectíme presumpci neviny. Chytit hráče za ruku při činu, jako se to povedlo nyní ve Štrasburku, ale není lehké.

Náš reprezentační úsek si vyhrazoval právo rozhodovat o nominacích – nebránili jsme panu Rausisovi hrát jakékoliv soutěže, na reprezentační akce jsme ho ale nominovat odmítli. Přeci to nemůže fungovat na principu – myslíme si, že nehraješ férově, ale nechytli jsme Tě, tak Ti budeme platit příspěvky na tréninky, mistrovství Evropy jednotlivců, budeš hrát olympiády…Měli jsme na nominace a reprezentaci České republiky určitý názor a ten jsme chtěli realizovat. I přes občasné pochyby, jsme byli přesvědčeni, že jeho partie nejsou v pořádku.

 

Celá záležitost byla pro všechny zúčastněné velmi nepříjemná. Jistě se mohlo postupovat i jinak, ale nemyslete si, že to bylo jednoduché. Situaci ztěžoval i fakt, že FIDE zavedla přísné tresty pro ty, kteří označili jiného hráče za podvodníka a nepředložili pro to pádné důkazy. Na jaře jsme přesto po dohodě s BŠŠ nahlásili podezření s žádostí o analýzu partií Igorse Rausise prof. Reganovi (pro FIDE provozuje software na kontrolu partií), a jeho prostřednictvím nové Fair Play komisi FIDE. Právě tato komise následně spolupracovala s francouzskými organizátory na dopadení hráče.

 

Začátkem června pak Igors Rausis napsal předsedovi V. Novotnému, že již zaslal na FIDE žádost o přestup z ČR mezi hráče bez federace (pod hlavičkou FIDE). K tomu ovšem zatím nepřišla z FIDE žádná další zpráva. Podle posledních informací se chystal nakonec přestoupit do Lotyšské šachové federace, po posledních událostech ale z přestupu s největší pravděpodobností sejde.

 

Velmi negativním doprovodným jevem aféry Rausis byla kritika, která se snesla na hlavu Davida Navary poté, co vyjádřil v diskusi na novoborském serveru svůj názor. David Navara není neomylný, ale je to velmi slušný a kultivovaný člověk, kterého by ani nenapadlo někoho bezdůvodně obvinit. A když se rozhodne vyjádřit své pocity, vyslechněme ho. Smekám i před principiálností Vlastimila Jansy a Igora Štohla. V souvislosti s kauzou Rausis jsem též zaznamenal neobvykle velké množství vymyšlených nepravdivých historek, které kolovaly mezi naším šachovým národem. Nevěřte prosím všemu. Teď je doufám po všem, a to je skvělá zpráva.