24.07.2019 08:46

Inscenace Lehmanova trilogie v přímém přenosu NT live

Dřív, než se stal Sam Mendes oscarovým filmovým režisérem, už ho uznával svět divadla – a NT Live připomíná proč. Pět let po jeho nápadité inscenaci Krále Leara cyklus přenosů britského divadla do kin ukáže jeho další mimořádnou produkci. Americkou epiku Lehmanova trilogie, která vypráví o třech generacích rodiny a firmy, jejíž krach odstartoval v roce 2008 světovou ekonomickou krizi.

Do hry Itala Stefana Massiniho z roku 2013 adaptované pro NT Benem Powerem obsadil Mendes svého oblíbence Simona Russella Beala (Král Lear, Richard II.), spolu s Bene Milesem (The Crown) a Adamem Godleym (The Umbrella Academy). Herecká trojice získala letos společnou nominaci na cenu Olivier, o prestižní sošku se ucházela i celá hra, Mendes, zvukový designer Nick Powell a Es Devlin (Hamlet) za svou ohromující pohyblivou scénu, na níž se odehraje víc než 150 let historie. Pro velký úspěch se představení z jeviště britského Národního divadla na celé léto přesunulo do divadla Piccadilly v centru Londýna, odkud ho ve čtvrtek 25. července uvidí v přímém přenosu s českými titulky diváci v pražském kině Aero. V úterý 15. října promítne stejné představení i Bio Central v Hradci Králové.

Hra s mezinárodním úspěchem

Úspěšný italský dramatik Stefano Massini zkoumal historii firmy Lehman Brothers tři roky a její vzestup a pád nakonec přetavil do eposu, který ve třech hodinách představí tři generace jedné rodiny. Hra začíná v polovině 19. století, kdy si tři synové německého židovského obchodníka založí v USA malou textilní firmu. Končí o víc než 150 let později krachem obrovského bankovního domu. Jeho působivé rozpitvání kapitalismu bylo přeloženo do více než deseti jazyků a s úspěchem se uvádělo v několika zemích včetně Česka (kde má dílo od května 2017 v repertoáru brněnské Divadlo Husa na provázku pod názvem Dynastie: Lehman Brothers). Do angličtiny hru s volnou formou, která se všude hraje s různým počtem herců, zadaptoval Ben Power, zástupce uměleckého šéfa National Theatre, jehož verzi Médeie uvádělo NT Live v roce 2014.

Divadlo místo filmu

„Když firma Lehman Brothers v roce 2008 padla, zrovna jsem žil v New Yorku a fascinovalo mě, že za jeden víkend se několik lidí rozhodlo, že tu banku nechají zkrachovat, a tím odstartují globální ekonomickou krizi. Chtěl jsem o tomhle víkendu nejdřív natočit film. Pak jsem v Mexiku točil bodovku Spectre a četl v deníku Guardian nekrolog italského divadelního režiséra Luca Ronconiho, kde se psalo i o jeho poslední inscenaci, Lehmanově trilogii,“ vyprávěl Sam Mendes v National Theatre, jak se dostal k italské hře. „Je to příběh o tom, jak vznikala Amerika, který vypráví tři bratři,“ popisuje Power. „Lehmanova trilogie ukazuje, jak se může jednoduchá a krásná myšlenka během generací vyvinout do nekontrolovatelného mechanismu, který místo toho, aby lidem sloužil, je ovládá a ničí,“ říká Mendes.

EHMANOVA TRILOGIE
čtvrtek 25. července 2019 |
Kino Aero (Praha)
úterý 15. října 2019 |
Bio Central (Hradec Králové)

www.ntlive.cz | www.vicnezfilm.cz

Autor článku: Radek Pavlovič

Inscenace Lehmanova trilogie v přímém přenosu NT live

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.