Dva cizinci posprejovali pilíř Karlova mostu, hrozí jim až tři roky vězení

Třiadvacetiletý a třicetiletý cizinec v pondělí před desátou hodinou večer posprejovali pilíř Karlova mostu mezi Kampou a ulicí U Lužického semináře na Malé Straně. Vytvořili nápis o velikosti zhruba 5 x 2 metry. Na případ upozornil server Novinky.cz s odvoláním na mluvčí policie.

Karlův most je jedním z hlavních cílů turistů v Praze. Tak tomu bylo i u dvou cizinců, kteří ale k mostu vyrazili vybaveni barvami ve spreji. A rozhodli se na světoznámé památce zanechat také svou stopu. Během toho si jich ale všiml jeden z místních, který přivolal strážníky a ti sprejery zadrželi.

„Strážníci nám oznámili, že zadrželi dva sprejery, kteří posprejovali Karlův most. Na místo proto vyjeli policisté, kteří se teď budou případem zabývat,“ řekl Novinkám policejní mluvčí Jan Rybanský.

Hlídka podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové dorazila na místo bez zapnutých majáků tak nepozorovaně, že se dvojice sprejerů nezmohla vůbec na nic. „Stačila pouze zákonná výzva a oba pachatelé zůstali stát, nepokusili se ani o útěk, ani odhodit sprej, který jeden z nich držel v ruce. Ten druhý popíjel pivo z plechovky,“ popsala mluvčí.

Podle Rybanského policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Protože jde o kulturní památku, je čin hodnocen přísněji, hrozí jim až tři roky vězení. Obvinění zatím nepadlo.

UDÁLOSTI: Dva cizinci posprejovali jeden z pilířů Karlova mostu (zdroj: ČT24)

Případ odsoudil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Posprejovat Karlův most, to je naprosté kulturní barbarství,“ napsal na Twitteru. Je dobře, že byli pachatelé chyceni a ponesou odpovědnost, Praha nabízí mnoho legálních graffiti ploch, nelegální sprejerství proto nebudeme tolerovat, dodal.

Terčem sprejerů se stal v minulosti Karlův most i Národní divadlo

Podobný případ se stal i v roce 2016, kdy dvojice mladíků v noci posprejovala zábradlí Karlova mostu. Technická správa komunikací odstranila graffiti během pár hodin. Incident natočily bezpečnostní kamery, policie pak v rámci pátrání zveřejnila i podobu obou mladíků. 

V roce 2014 zase fasádu Národního divadla posprejoval japonský turista, o pár měsíců dříve na něm vytvořila černým sprejem několik obrazců dvojice mladých Francouzů.