16. července 2019

Jak se za Babiše změnilo vedení bezpečnostních složek

(FORUM 24) Během nedávného jednání o důvěře vládě jsem kritizoval plnění programového prohlášení v otázkách vnitřní bezpečnosti a pochopitelně nešlo pominout vztah trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše k představitelům bezpečnostních sborů, policejních orgánů i zpravodajských složek. Poněkud překvapující bylo, jak náruživě hájil Babiš ministr vnitra a předseda sociální demokratů Jan Hamáček.

Nejprve byl předsedou vlády v dubnu 2018 po dvouměsíčním veřejném očerňování zlikvidován ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů plukovník Michal Murín, v čemž mu mimochodem asistovali tři nejvyšší státní zástupci, dnes stojící na druhé straně pomyslné barikády. Málokdo věřil, že důvodem změn ve vedení GIBS nebyla snaha ovlivnit vyšetřování Čapího hnízda, vedeného Krajským ředitelstvím hlavního města Prahy.

V květnu 2018 skončil, údajně dobrovolně, ředitel právě Krajského ředitelství Policie České republiky hlavního města Prahy generál Miloš Trojánek. Málokdo věřil, že důvodem změny ve vedení ředitelství nebyla snaha ovlivnit vyšetřování Čapího hnízda.

V rámci určité politické revanše vůči Úřadu pro zahraniční styky a informace, to znamená civilní rozvědce, skončil v květnu 2018 i jeho ředitel generál Jiří Šašek. Mimochodem, stále ještě nevíme, zda podezření zveřejněná v holdingovém tisku byla relevantní.

V srpnu 2018 byl vyměněn ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu plukovník Michal Mazánek za svého jmenovce plukovníka Jiřího Mazánka. Málokdo věřil, že důvodem změn ve vedení NCOZ nebyla snaha ovlivnit některá další vyšetřování týkající se minulosti Andreje Babiše.

V listopadu 2018 se ocitl stávající policejní prezident generál Tomáš Tuhý, údajně z vlastní vůle, na diplomatickém postu v Bratislavě. Málokdo věřil, že důvodem změny ve vedení Policie České republiky nebyla snaha ovlivnit vyšetřování Čapího hnízda.

V červnu 2019 skončil plukovník Jan Ptáček ve funkci ředitele Krajského ředitelství Policie České republiky hlavního města Prahy a byl nahrazen brigádním generálem Tomášem Lerchem. Málokdo věří, že personální změny ve vedení krajského ředitelství nebyly provedeny v důsledku malé snahy ovlivnit vyšetřování Čapího hnízda (ve prospěch Andreje Babiše).

Zde je namístě konstatovat, že díky vyšetřování premiérových kauz se policejní orgány, ale dnes například i státní zastupitelství, musí bránit nařčení z podjatosti. Každý jejich nový funkcionář se po svém jmenování za vlády trestně stíhaného premiéra musí bránit podezření, že mu půjde na ruku a bude zasahovat do živých kauz v jeho prospěch. Každý z nich si musí být přitom vědom, že až za chvíli Andrej Babiš skončí ve funkci, a nemusí to dlouho trvat, bude muset skládat účty.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.