Požár skladu baterií v Tursku u Prahy dostali hasiči pod kontrolu až po osmi hodinách

UDÁLOSTI: V jedné z někdejších zemědělských hal hoří baterie z aut i elektrických spotřebičů (zdroj: ČT24)

Hasičům se večer podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár v Tursku u Prahy. Hořelo v bývalém zemědělském areálu, jehož haly nyní slouží jako sklady různých firem. Oheň se rozšířil ve skladu baterií. Z místa se během dne ozývaly také výbuchy. Majitel hal vyčíslil škodu na 5,5 milionu korun.

Hořet začalo kolem desáté dopoledne. V té době bylo v hale, kde se skladují baterie z aut i spotřebičů, osm lidí. Nikdo neutrpěl zranění. „Požár vznikl pravděpodobně od zkratu na jedné z baterií při manipulaci,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová. Vyšetřovatelé hasičů ale předběžně hovořili o tom, že se uskladněné baterie mohly samovznítit.

Požár se šířil osm hodin. Až kolem šesté hodiny večer mohli hasiči oznámit, že jej lokalizovali. Zcela u konce ale zásah bude až pozdě v noci, uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Hasiči pracovali ve velmi náročných podmínkách. Nutná byla dýchací technika a lidé se museli často střídat – nejvýše po půl hodině. „Střídali se podle spotřeby vzduchu v dýchacích přístrojích,“ upřesnil velitel zásahu Pavel Novák.

Během zásahu hasiči vůbec nevkročili do haly o rozloze asi 2000 metrů čtverečních, uvnitř totiž kvůli hořícím bateriím nebylo bezpečno. Pavel Toulec, jednatel společnosti Agrivep, která haly vlastní, řekl, že neví, co může být příčinou požáru. Upozornil, že jde pouze o sklady, žádná výroba zde není.

Obec Tursko doporučila obyvatelům, aby kvůli požáru nevětrali. Podle referentky místního obecního úřadu Ivany Válkové šlo ale pouze o doporučení obce bez ohledu na měření škodlivin v ovzduší. Starosta Václav Vlk připustil, že zplodiny obec bezprostředně neohrozily. „Vítr jde na opačnou stranu,“ podotkl během požáru.

Hasiči odpoledne vyklízeli dvůr před halou, kde je podle mluvčí Kerekové směsný odpad, aby jej oheň nezasáhl a aby získali lepší přístup do hořící haly. Po lokalizaci v Tursku zůstávají, i když již ne všichni. Část je stále na místě, aby dohlédla na požářiště. Hasiči také večer začali rozebírat konstrukci haly.