Grilované ovoce: Jak na šťavnatý ananas s chilli nebo banán s medem a skořicí

Grilovaný ananas s chilli:

Suroviny:

ananas 2 kusy,
chilli sušené 1/2 lžičky,
med 3 lžíce,
řecký jogurt 1 kelímek,
dýňová semínka 2 lžíce.

Postup:

Ananasy oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky. Rozložte je do zapékací misky nebo na plech, posypte vločkami sušeného chilli a pokapejte medem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Potom zapněte v troubě gril a na nejvyšší teplotu grilujte 5 minut. Dezert ale raději hlídejte, med bude na ananasu karamelizovat a mohl by se připálit.
Zdroj: Pinterest
Grilovaný grep:

Suroviny:

2 ks grepů,
4 lžíce rumu,
4 lžíce šlehačky - vrchovaté, našlehané,
4 lžíce cukru,
4 špetky skořice,
4 lístky meduňky - nebo máty.

Postup:

Omyté grepy rozřízněte na poloviny. Každou polovinu posypte lžící cukru a pokapejte rumem.
Grepy grilujte zvolna, až dostanou zlatavou barvu.
Každou polovinu ozdobte šlehačkou, lístkem máty nebo meduňky a posypte skořicí.Grilovaný meloun:

Suroviny:


500 g
cukrového melounu,
500 g
vodního melounu,
4 lžíce
cukru,
1 limetka.

Postup:

Meloun zbavíme slupky, odpeckujeme a nakrájíme na stejně velké kostky. Ty dáme do mísy, zasypeme trochou cukru a promícháme.

Kostky melounu pak střídavě napichujeme na špíz (nebo předem namočenou špejli).

Meloun grilujeme zprudka a pouze krátce, jen abychom získali otisk mřížky.
Grilovaný ananas s chilli:

Suroviny:

ananas 2 kusy,
chilli sušené 1/2 lžičky,
med 3 lžíce,
řecký jogurt 1 kelímek,
dýňová semínka 2 lžíce.

Postup:

Ananasy oloupejte a nakrájejte na centimetrové plátky. Rozložte je do zapékací misky nebo na plech, posypte vločkami sušeného chilli a pokapejte medem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Potom zapněte v troubě gril a na nejvyšší teplotu grilujte 5 minut. Dezert ale raději hlídejte, med bude na ananasu karamelizovat a mohl by se připálit.Grilovaný banán s medem a skořicí:

Suroviny:

4 banány, nejlépe tzv. baby,
2 lžíce medu,
šťávu z jednoho velkého citronu
nebo dvou menších,
2 lžíce hnědého rumu nebo koňaku,
1⁄2 lžičky mleté skořice,
1 lžíci másla,
4 porce oblíbené zmrzliny (my jsme zvolili kokosovou),
4 opláchnuté snítky meduňky na ozdobu.

Postup:

Smíchejte med, citronovou šťávu, rum a skořici. Banány oloupejte, velké podélně rozkrojte, vložte do mísy a přelijte sladkou směsí. Nechte odležet.

Položte na dvojitý čtverec z alobalu pomazaný máslem (ne až do krajů) a okraje zvedněte. Přelijte marinádou a navrch dejte zbylé máslo. Přikryjte dílem alobalu a okraje zatočte dovnitř; spojte, ale příliš neutěsňujte.

Grilujte pět až osm minut. Přesuňte na talíře ke zmrzlině a přelijte šťávou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Grilovačky plné masa, zeleniny a klobásek už jsou dávno klasikou. Chce to něco nového, originálního a hlavně osvěžujícího. Co takhle grilované ovoce? Na gril můžete hodit grep, banán i ananas a připravit tak přátelům sladkou tečku nebo exotickou přílohu.

Petra Járková
Petra Járková 16. 07. 2019 12:00

Na grilu se nechá připravit nejen maso, ale i zelenina a ovoce. Sladké ovoce tak může být skvělou tečkou za grilováním, jen se nesmíte bát. Grilované ovoce je také skvělou přílohou ke grilovaným sýrům.

Mezi nejoblíbenější ovoce na grilu patří plátky ananasu potírané medem nebo hrušky potírané máslem. Dobře se grilují banány, jablka nebo jahody s mátovým cukrem. Často se také ovoce griluje jako špíz nebo se pokapává javorovým sirupem.

Broskve

Grilování zvýrazní přirozeně sladkou chuť broskví a navíc je to opravdu velmi snadné. Stačí broskve rozpůlit, odstranit pecku a následně je vložit na rozpálený gril. Grilujte po dobu cca 5 minut, dokud se nezbarví do zlatohněda. Podle chuti si je můžete potřít medem, zasypat skořicí nebo je polít řeckým jogurtem.

Ananas

Ananas má v sobě určitou přirozenou kyselost, kterou z něj můžete grilováním vytáhnout a udělat z něj ovoce sladké jako lízátko. Nakrájejte ananas na kolečka nebo plátky a grilujte po dobu asi 3 minut na obou stranách. Jako bonus získáte kvalitní zdroj vitaminu C. 100 g ananasu totiž obsahuje 20 % denního doporučeného množství vitaminu C.

Vodní meloun

Vodní meloun je velmi oblíbené letní ovoce. Kromě toho, že obsahuje karotenoid lykopen, který má významné oxidační účinky, obsahuje také vitaminy A a C. Pokud si chcete vodní meloun připravit na grilu, nakrájejte ho na velké díly ve tvaru půlměsíce nebo na plátky o tloušťce alespoň 2,5 cm. Nakrájený vodní meloun dejte na rozpálený gril a grilujte po dobu 2 až 3 minut z obou stran.

Banány

Grilovaný banán je skvělá pochoutka. Stačí banán oloupat (nebo ho loupat nemusíte), podélně rozříznout, lehce postříkat kuchyňským olejem ve spreji a grilovat na středně rozpáleném grilu po dobu 2 minut z každé strany.

NA EXOTICKÉ RECEPTY Z GRILOVANÉHO OVOCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články