Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe se zapojil do dokumentu BBC s názvem Who Do You Think You Are? (Kdo si myslíš, že jsi?). V tom účastníci za pomoci odborníků pátrají po svých předcích. Česká obdoba se nazývá Tajemství rodu.

Radcliffe se mj. dopátral svého pradědečka Samuela Gershona, kterého potkal těžký osud. V roce 1936 židovskému podnikateli vykradli obchod se šperky, ale když zločin nahlásil, policie jej obvinila, že šlo o pojistný podvod.

Rodina po krádeži zůstala na mizině a Gershon ve svých dvaačtyřiceti letech spáchal sebevraždu. „Všechno, pro co pracoval, a pro co jeho otec pracoval, bylo zničeno,“ řekl herec v pořadu. Když poté četl dopis, který jeho pradědeček zanechal, neubránil se slzám.

V policejním záznamu z tehdejší doby dle britského The Sunu stojí: „Židé jsou velmi často zodpovědní za zničení vlastních obchodů“.

„V této větě je toho tolik k zamyšlení. Je hrozné zjistit, že být židem je bráno jako důkaz proti vám,“ poukázal herec na předsudky tehdejší doby. Sám Radcliffe vyrostl v ateistické rodině.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám