Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dva cizince, kteří posprejovali Karlův most, chytli strážníci přímo při činu. Hrozí jim až tři roky vězení

Česko

  16:22
PRAHA - Policie zadržela dva cizince ve věku 23 a 30 let, kteří podle oznámení v pondělí večer posprejovali jeden z pilířů Karlova mostu v Praze. Policie je podezřívá z poškození cizí věci, škoda zatím nebyla vyčíslena. Podezřelým hrozí až tři roky vězení. Uvedli to mluvčí pražské policie Jan Rybanský a mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Vandalové most posprejovali v noci ze 15. na 16.7. foto: MAFRA Michal Turek

‚V Anglii by se to nestalo.' Wintonova socha na hlavním nádraží zůstává bez brýlí. Lidé je kradli

Muže přímo při činu zadrželi strážníci. „Ve večerních hodinách přijala městská policie oznámení o poškozování jednoho z pilířů Karlova mostu. Konkrétně se mělo jednat o sprejerství,“ uvedla Seifertová. Hlídka podle ní dorazila na místo bez zapnutých majáků tak nepozorovaně, že se dvojice sprejerů nezmohla vůbec na nic. „Stačila pouze zákonná výzva a oba pachatelé zůstali stát, nepokusili se ani o útěk, ani odhodit sprej, který jeden z nich držel v ruce. Ten druhý popíjel pivo z plechovky,“ popsala mluvčí.

Posprejovaný Karlův most.
„Čím dříve to zmizí, tím lépe pro památku," řekl památkář Petr Kuneš z NPÚ.

Nasprejovaný obrazec je podle Seifertové přes pět metrů dlouhý a dva metry vysoký. „Zda ho vytvořili pachatelé rukou nedílnou, nebo byl muž s pivem pouze pozorovatel, je nyní předmětem šetření,“ dodala.

Primátor Hřib: Je to kulturní barbarství

Cizinci jsou podle Rybanského v policejní cele, zadrženi byli v pondělí kolem 21:30. Informace, že by padlo obvinění, mluvčí zatím neměl.

Archeologové určili přesnou polohu Juditina mostu v Praze. Překvapilo je, že oblouky nebyly pravidelné

Případ odsoudil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Posprejovat Karlův most, to je naprosté kulturní barbarství,“ napsal na twitteru. Je dobře, že byli pachatelé chyceni a ponesou odpovědnost, Praha nabízí mnoho legálních graffiti ploch, nelegální sprejerství proto nebudeme tolerovat, dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!