Zedníček se odmítal ostříhat, Frej skončil v nemocnici: Zajímavosti o seriálu Malý pitaval z velkého města

První řada seriálu Malý pitaval z velkého města se natáčela v letech 1983-1984.
Zdroj: se souhlasem TV Nova
První řada seriálu Malý pitaval z velkého města se natáčela v letech 1983-1984.Aranžér: Vyloupená kasa obchodu s ovocem a zeleninou zprvu vypadá jako krytí rozkrádačky ze strany personálu. Jenomže pro tvrdohlavého poručíka Libora Krejcárka (Jiří Krampol) to je začátek série zcela nového typu vloupaček, jejíhož pachatele (Lubomír Lipský) se podaří odhalit až díky lsti.Milenec: Při vyšetřování banální krádeže výplaty rozkrývá frajerský podporučík Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) šmelinu s dekrety, družstevními podíly i účetnictvím bytového družstva Na Andělce, za kterou stojí prohnaný doktor Rychtr (Luděk Munzar) a jeho naivní milenka (Jana Štěpánková).Benjamínci: Nováček sboru, podporučík Jiří Otradovec (Michal Pešek), dostává k vyšetření dvě promyšlená vloupání, vypadající původně jako poctivá kasařská práce. Čirou náhodou objeví možné pachatele na diskotéce, a pak už se nalezne i spojitost s přepadením jednoho podniku a vyloupením zbrojnice Lidových milicí.+ 6 fotek+ 7 fotek

Detektivní hit, v němž zářil například Ladislav Frej, Jiří Krampol, Věra Galatíková nebo Pavel Zedníček, patří ke skvostům televizní historie a vy se na něj dnes opět můžete podívat. Seriál, který uchvátil diváky napříč generacemi, má však i svá tajemství.

Petra Járková
Petra Járková 16. 07. 2019 16:00

Na televizní obrazovku se jako každý rok vrátil detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci, který přitáhne v letní sezoně velký počet diváků. Jde totiž o legendu, kterou si nechá ujít jen málokdo z nás.

Opět se tedy můžete setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším.

Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek).

Je tedy jasné, že partička je to vskutku povedená, tudíž herce při natáčení potkala nejedna jak kuriózní, tak ale i nepříjemná záležitost. Přinášíme vám některé z nich.

Pavel Zedníček se před natáčením pohádal s odborným poradcem, že si neostříhá své dlouhé vlasy. Seriál se totiž natáčel v době, kdy každý policista musel být ostříhaný nakrátko. Jeho argument zněl, že jako vlasáč bude alespoň mást zločince.

To hlavní hrdina seriálu - nadporučík Břetislav Kubát v podání Ladislava Freje - ještě pár dní před začátkem natáčení ležel na jednotce intenzivní péče s těžkým zánětem slinivky. V podstatě jel natáčet rovnou z Motola. Cítil se prý příšerně a dodnes se diví, že to na něm diváci nepoznali.

Pokud jste se vždy divili, proč režisér šetřil na oblečení Rudy Pekaře a nechal ho celý seriál odehrát v jednom svetru, tak je to schválně. Role služebně nejstaršího vyšetřovatele na služebně byla inspirována skutečným kriminalistou, který pořád nosil stejný svetr.

Seriál byl natáčen podle opravdových kriminálních příběhů a herci v něm předvedli obdivuhodné výkony.

O ČEM JSOU EPIZODY SERIÁLU MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, SE DOZVÍTE Z GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články