Hlavní obsah

Film připomene legendu animace Jiřího Trnku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Trnka: Nalezený přítel je název dokumentárního filmu Joëla Fargese a Terezy Brdečkové. Česko-francouzský snímek vstoupí do kin 28. listopadu 2019.

Foto: Studio loutkového filmu Gottwaldov

Staré pověsti české.

Článek

Jiří Trnka spolupracoval na desítkách filmů, sám režíroval mimo jiné známé Staré pověsti české, loutkového Švejka, Bajaju nebo děsivý sci-fi horor Kybernetická babička.

Dokument Jiří Trnka: Nalezený přítel je vyprávěn pohledem režiséra, který pátrá po osudu Jiřího Trnky, autora filmů jeho dětství, které viděl ve Francii jako malý v dělnickém kině. V Československu se seznámil s Terezou Brdečkovou a společně pátrali po tom, kdo byl Jiří Trnka, filmař, který dosáhl mezinárodního úspěchu, výtvarník, ilustrátor, spisovatel, scenárista, loutkář, sochař.

Foto: Karel Ludwig_Archiv BM Chochola

Jiří Trnka a Bajaja

Ve světě Trnka získával ceny, ale málo se ví o jeho konfliktu s komunisty. V šedesátých letech točil alegorii totalitní moci Ruka a u soudruhů narazil.

Film Jiří Trnka: Nalezený přítel dostal na festivalu Il Cinema Ritrovato v Boloni cenu studentské poroty za nejlepší dokument a do českých kin snímek uvede CinemArt 28. listopadu 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám