Dovolená Tunisko – rady a tipy

16.07.2019

Mezi českými turisty se Tunisko těší oblibě a patří mezi nejnavštěvovanější letní destinace. Země sousedící s Alžírskem a Libyí nabízí teplé počasí po celý rok, krásné písčité pláže, relativně nízké ceny a starobylé památky. Velkou výhodou je i vzdálenost, Tunisko se totiž nachází sotva 150 kilometrů od Sicílie, přímý let z Prahy do hlavního města Tunisu trvá jen něco málo přes dvě hodiny.

Dovolená Tunisko – rady a tipy

Byť se jedná o africkou zemi ležící v subtropickém pásu, jsou zde teploty podobné spíše těm na Krétě či Kypru než celoročně horkem sužovanému Egyptu. Sezona vrcholí v červenci a srpnu, pro Evropana jsou zde ale snesitelnější teploty během května, června, a dále pak v září a začátkem října. Zimní měsíce jsou chladné a vlhké s teplotami kolem 15 stupňů. Velice horké je saharské vnitrozemí, kde teploty dosahují až k 50 stupňům Celsia.

Co navštívit v Tunisku

Milovníci historie by si neměli nechat ujít návštěvu hlavního města Tunisu, ve kterém se nacházejí muzea a historická medina, tedy starobylá městská část s labyrintem uliček a zákoutích.

Součástí hlavního města je rovněž starověké město Kartágo, jehož minulost sahá až do 9. století před Kristem. Vidět můžete především vykopávky z římského období, mezi nejzajímavější patří Antoniovy lázně, divadlo a chrám sv. Cypriána.

Pozoruhodné je městečko Sidi Bou Said vytvořené z modrobílých staveb, úzkých uliček a schodů. Je postavené na skále nad mořem nedaleko Kartága a Tunisu a své jméno dostalo po muslimském světci.

Hojně navštěvované je letovisko Hammamet s písečnými plážemi. Středisko je rozděleno na dvě části, v jeho staré části na vás dýchne kouzlo původní rybářské vesničky z 15. století, nová část pak byla vybudována čistě za účelem turismu. Do klubů a na diskotéku proto vyražte sem.

Vyžíváte-li se v celodenním ležení a opalování u moře, vydejte se na Djerbu, ostrov v Gabeském zálivu, kde se stále ještě mluví berbersky.

Dovolená a zájezdy

Tunisko patří ke stálicím ve výběru cestovních kanceláří, dovolená vás zde totiž vyjde celkem lacino. Last minute zájezdy seženete už od 9 000 korun v poměrně kvalitním hotelu s all inclusive a to téměř po celý rok, zvláště pak zájezdy na ostrov Djerba. Hotely se nacházejí v udržovaných a zavlažovaných zahradách blízko u moře. Nejvíce se jezdí do letovisek Monastir, Hammamet, Sousse a Mahdia.

Do Tuniska se můžete vydat i sami, bez cestovní kanceláře. Nejpohodlnější je cesta letadlem, letíte-li ale na vlastní pěst, počítejte s minimálně jedním přestupem, většinou v Římě nebo Paříži. Jen ceny zpátečních letenek se pohybují v hlavní sezoně okolo 7 tisíc, zvažte tedy, zda není lepší využít služeb cestovní kanceláře.

Djerba

Doprava v Tunisku

Dopravní infrastruktura je v zemi na poměrně slušné úrovni, nejlevněji vás vyjde cestování autobusem. Zvolíte-li ale tuto variantu, počítejte s tím, že mnohdy ani místní neví, kdy autobus pojede, pojede-li vůbec.

Delší trasy je možné absolvovat vlakem, např. trasu Monastir-Mahdia, platí ale totéž, co u dopravy autobusové.

Využít můžete i služeb tzv. taxi lounge. Jedná se o sdílené mikrobusy, jejichž stanoviště většinou najdete ve větších městech nebo si je prostě na silnici stopnete. Výhodou takového cestování je možnost popovídat si s řidičem a místními a poznat více jejich kulturu a myšlení.

Bezpečnost v Tunisku

Při plánování dovolené je potřeba myslet na to, že se jedná o zemi, ve které došlo k teroristickým útokům i v turistických oblastech. Nedoporučuje se zdržovat se na veřejných místech s větším počtem osob a cestovat po Tunisku ve večerních hodinách a v noci.

V posledních letech rovněž narůstá počet případů krádeží či ozbrojených loupeží, výjimkou nejsou ani turistická střediska. Ženy by neměly chodit samy a měly by být přiměřeně zahalené. Návštěvníci nesmějí fotografovat vládní, policejní a vojenské objekty, dále letiště, prezidentský palác a další budovy označené tuniskou vlajkou.

Cestujete-li do země sami bez cestovní kanceláře, doporučuje ministerstvo zahraničí využít databáze DROZD, Dobrovolné registrace občanů ČR při cestách do zahraničí.

Dovolená Tunisko

Praktické rady

Pro Tunisko je turismus důležitým zdrojem příjmů, i proto jsou místní obyvatelé na turisty zvyklí a chovají se k nim přívětivě:

  • oficiálním jazykem je arabština, domluvíte se i francouzsky, někde vám postačí základní angličtina
  • místní měnou je tuniský dinár (TND), jehož aktuální kurz je necelých 8 korun za 1 dinár, platit ale můžete i eury a dolary
  • na tržištích při nákupu potravin můžete smlouvat, zvláště u zboží, u kterého není uvedena cenovka
  • ceny potravin jsou v zemi obecně nižší než v Česku
  • v místní restauraci pořídíte večeři včetně nápoje již od 7 do 25 dinárů, vyzkoušejte čerstvou rybu, kuskus nebo klasický přeslazený arabský dezert
  • jste-li v zemi méně než 90 dní, nepotřebujete vízum, postačí platný cestovní pas
  • při opuštění země se platí tzv. výstupní poplatek, který má podobu kolku v cestovním pasu (v případě organizovaného zájezdu by tento měla zajistit cestovní kancelář)
  • očkovací povinnost neexistuje, doporučuje se pouze očkování proti žloutence A a B

Dnešní Tunisko nabízí pro turisty opravdu skvělé podmínky pro dovolenou. Zklamaní odjíždět rozhodně nebudete.

Hledat na webu Srovnátor.cz