Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Realisté končí, 20 procent byl jen sen. Mentor Robejšek sklízí posměch

Autor: Jiří Rys, ČTK - 
16. července 2019
18:00

Politická strana Realisté při svém založení prohlašovala, že má potenciál získat 20 procent voličů. Po třech letech činnosti a jepičím výsledku končí činnost. Původně byla založena v prosinci 2016 pod názvem „Strana regionů“, na „Realisty“ se přejmenovala ani ne po týdnu. Hlavní postavou uskupení byl politolog Petr Robejšek, který měl funkci takzvaného mentora. V rejstříku politických stran ministerstva vnitra jsou ale jako nejvyšší představitelé uvedeni dva tajemníci, kterými byli už od založení Jiří Hynek a Michal Moroz.

Moroz byl v minulosti členem Sdružení nezávislých kandidátů – Evropských demokratů (SNK-ED). Jeho stranická kolegyně a tehdejší europoslankyně Jana Hybášková ho v roce 2007 označila za prostředníka ve věci možného odblokování třímilionového státního příspěvku od ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) pro tuto stranu s provizí pro Tlustého. Nic z tohoto tvrzení se ale následně nepotvrdilo.

Po nástupu Radka Johna (tehdy Věci veřejné) na ministerstvo vnitra v roce 2010 se stal jeho náměstkem. Po jeho odchodu a jmenování místopředsedou vlády pro boj s korupcí měl v Johnově týmu setrvat, to ale tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) zamítl.

K Realistům se po založení připojili mimo jiné i ekonom Pavel Kohout, tehdejší proděkan Hornicko-geologické fakulty na Vysoké škole báňské Alexander Király nebo prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký. Uskupení finančně podporoval ze soukromých zdrojů spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva.

Realisté nedosáhli ani na procento

Robejšek tehdy uvedl, že strana chce hájit rodinu, bezpečnost a národní zájmy. Ve sněmovních volbách strana obdržela jen 0,71 procenta. Neuspěl ani kandidát Realistů na prezidenta Jiří Hynek, v prvním kole loňské volby získal 1,23 procenta a skončil sedmý z devíti kandidátů.

„Vzhledem k tomu, že takto zásadní rozhodnutí náleží celé členské základně, ta byla Sborem zakladatelů vyzvána, aby projevila souhlas, či nesouhlas s takovým hlasováním,“ napsali Realisté na facebooku. „A vzhledem k tomu, že nadpoloviční většina členů drtivou většinou projevila s tímto návrhem souhlas, bylo včera (v pondělí) zahájeno hlasování všech členů o definitivní ukončení činnosti a dobrovolném rozpuštění strany Realisté,“ doplnili.

Prohlášení Realistů na facebooku vzbudilo i pobavené reakce. „Ale jo, legrace s vámi byla. Smysl to určitě mělo, navíc jste určitě sebrali pár hlasů SPD,“ napsal jeden diskutující. Další komentář odkazoval na Robejškovu snahu získat 20 %, kterou podepíral tzv. Paretovým pravidlem. „Škoda, 20 procent bylo na dohled,“ ironicky napsal další. Zazněla i otázka: „A tohle je pro tátu, nebo pro mámu?“

Video  Petr Robejšek a jeho nereálné vize  - Marcel Mihalik, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cocumysvole ( 16. července 2019 21:37 )

Konečně trošku pořádek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa