Hlavní obsah

Komunisté bilancovali s Babišem. Spolupráce má smysl, shodli se

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci KSČM v úterý večer bilancovali ve Strakově akademii s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem fungování vlády, která stojí na toleranci komunistů. Shodli se, že spolupráce má smysl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Dohoda o toleranci má smysl, klub KSČM bude dále spolupracovat s hnutím ANO,“ řekl po hodinovém jednání šéf KSČM Vojtěch Filip. „Spolupráci můžu hodnotit pozitivně, nedošlo k zásadnímu rozporu,“ dodal Faltýnek.

Komunisté si dali do toleranční dohody sedm podmínek. Patří mezi ně například zvyšování mezd a důchodů či zdanění církevních restitucí. S kroky vlády jsou komunisté spokojeni.

„Velmi pozitivně jsme hodnotili zvyšování mezd a zvyšování důchodů. Shodli jsme se na tom, že je potřeba poděkovat za podporu zákona o zdanění církevních restitucí,“ zhodnotil po zhruba hodinovém jednání šéf KSČM Vojtěch Filip.

Schodek rozpočtu neřešili

Filipovi naopak vadilo, že se vláda postavila proti zákonu na ústavní ochranu vody. Na úterním jednání ale ANO slíbilo, že novelu ve Sněmovně v prvním čtení podpoří.

„To byl jediný sporný bod. Dohodli jsme se, že bychom měli tento zákon nechat projít prvním čtením do výborů a tam dále vést odbornou debatu,“ doplnil Faltýnek.

Návrh státního rozpočtu strany neřešily. Komunisté mají výtky k 40miliardovému schodku. Podle nich by deficit měl být 30 miliard.

Výběr článků

Načítám