Měně s názvem libra, za kterou stojí uskupení firem v čele s Facebookem, může na cestě k úspěchu pomoci silná uživatelská základna sociální sítě. Státní dohledové instituce jsou však vůči novému projektu nedůvěřivé a uskupení firem, které za měnou stojí, se bude muset vypořádat s velkým množstvím regulací. Ty jsou totiž ve finančním světě velmi silným nástrojem.

Paradoxně by měně mohlo pomoci, kdyby na ni regulátoři nahlíželi jako na kryptoměnu, domnívá se Jakub Jedlinský, odborník z Vysoké školy ekonomické v Praze a společník poradenské firmy Altlift. Jejich regulace byla doposud spíše pozvolná a například vyhovět pravidlům v oblasti praní špinavých peněz by bylo nutné teprve ve chvíli, kdy by chtěl uživatel facebookovou libru směnit třeba za dolary či jinou tradiční měnu. Dokud by sloužila jen k platbám například skrze služby na zasílání zpráv v aplikaci Messenger, pravidla by tak přísná být nemusela.

Podle Jedlinského, který se jako akademik na kryptoměny soustřeďuje, se však libra podle dosavadních informací bude od měn typu bitcoin velmi lišit a podle některých odborníků definici kryptoměny vůbec nesplní. Jedlinský se však domnívá, že by její rozvoj mohl řadu uživatelů ke kryptoměnám a jejich alternativám postupem času přivést.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se