Singlkanoistky do 23 let mistryněmi světa v hlídkách a tak Tereza Fišerová má zlato i stříbro

Po historicky nejúspěšnějším mládežnickém evropském šampionátu v Liptovském Mikuláši se přesunuli vodní slalomáři do polského Krakova. Mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let ve vodním slalomu 16. – 21. července  2018 otevřely závody týmů. Česká výprava si připsala z hlídek hned šest medailí z osmi možných. Jedno zlato, tři stříbra a dva bronzy. Titul světových šampionek vybojovala hlídka kanoistek do 23 let ve složení Tereza Fišerová, Martina Satková a Eva Říhová.

Na mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let ve vodním slalomu bude individuální titul obhajovat z loňského roku v Ivrei juniorská singlkanoistka Gabriela Satková a singlkanoista do 23 let Václav Chaloupka. Šampionát ale odstartovaly v úterý 16. července 2019 závody hlídek.

C1 muži do 23 let Václav Chaloupka, Vojtěch Heger a Jan Větrovský vybojovali pro český tým bronz, když podlehli mistrům Evropy z Liptovského Mikuláše Itálii a stříbrnému Slovensku. Za zlatem zůstali jen 1,84 s a za stříbrem jen o dvě setiny.

"Myslím, že naše jízda byla dobrá a byla to jízda na vítězství. Bohužel přišel šťouch, což nás odsunulo na bronzovou příčku. Ale já jsem se svým výkonem spokojený,"  popsal Vojtěch Heger.

"Když jsme dojeli a viděl jsem, že jsme měli šťoucha, moc jsem nevěřil, že zůstaneme na medailové pozici, protože na startu ještě stály velice kvalitní týmy. Ale šly za nás, takže jsem spokojený,“ dodal Jan Větrovský.

"Je super, že teď už domů s prázdnou nepojedeme a máme dvě placky z hlídek – z Evropy i ze světa. Takže věřím, že i individuální závod se nám pojede líp,"  uzavřel již mnohonásobný medailista z mládežnických závodů Václav Chaloupka.

C1 muži junioři  Singlkanoisté Kryštof Lhota, Adam Král a Martin Kratochvíl po stříbru z Evropy až na osmé pozici. Zlato pro singlkanoisty z Francie.

K1 ženy do 23 let Francie ovládla i hlídky kajakářek do 23 let. Vítězný tým z ME U23 ve složení Tereza Fišerová, Amálie Hilgertová a Gabriela Satková braly tentokrát stříbro, 2,43 s za vítězi.

Tereza Fišerová měla drobné zaváhání už na druhé brance

"Chtěla jsem se odpíchnout od břehu a trochu se mi sklouzlo pádlo. Takže Gabča musela dost dlouho čekat, když trochu dál vyjedu. Naštěstí to využila Amálka a ujela nám, takže jsme pak jely s Gabčou ve dvou," řekla Fišerová.

"Je těžké se vyrovnat svým kolegyním, když máte v hlídce mistryni Evropy a mistryni do 23 let. Ale snažila jsem se pádlovat, co to šlo a myslím, že jsme to dobře zvládly," popsala Gabriela Satková.

"Ke zlatu chyběl kousek, ale protože jsme neměly před začátkem této sezóny nějak zvláštní očekávání, tak myslím, že takto hned zlato z Evropy a stříbro ze světa je super," dodala Amálie Hilgertová.

K1 ženy juniorky Také juniorské kajakářky ve složení Antonie Galušková, Lucie Nesnídalová a Kateřina Beková musely sklonit hlavy před Francii o 0,80 s a berou v kategorii hlídek stříbro. Kajakářky juniorky se přitom vsadili s šéftrenérem juniorské reprezentace Jiřím Kratochvílem, že když vyhrají hlídku na ME i na MS, oholí si trenér svůj plnovous. Naposledy to udělal, když vyhrála Štěpánka Olympiádu v Sydney v roce 2000 a na další akci si tedy po stříbře ještě počká.

"Z mojí strany byla jízda docela špatná. Nechala jsem to už v pětce, kde jsem musela točit erku a pak v sedmičce, kde mě chytl váleček, ale pak jsem se to snažila dohnat,"  řekla Kateřina Beková.

"Já myslím, že mám důvod být spokojená – čtvrtá medaile z mojí čtvrté akce, takže jsme to docela zvládly," řekla Antonie Galušková.

"Po dojetí jsme byly třetí, pak nám ale odepsali šťoucha, takže jsme to ještě vylepšily. Do zlata nám chybělo jen osm desetin, tak nás to trochu mrzí, ale s medailí jsme moc spokojené,“ dodala Lucie Nesnídalová.

V odpoledním programu se představily další kategorie:

C1 ženy do 23 let pak přepsaly výsledek z ME a Francii odsunuly za sebe na druhou pozici, když vybojovaly světový titul. Pro čtyřnásobnou evropskou medailistku z Liptovského Mikuláše Terezu Fišerovu tak i dnes již druhá medaile ze šampionátu a první zlatá. Kov také pro Evu Říhovou a Martinu Satkovou.

C1 ženy juniorky nakonec za Itálii a Slovenskem přesně po vzoru kolegů z kategorie U23 bronzové.

K1 muži do 23 let vybojovali dnes osmé místo ve složení Tomáš Zima, Alexander Maikranz a Michael Matějka. Zlato opět pro Francii.

K1 muži junioři Jakub Krejčí, Jakub Mrázek a Martin Rudorfer ukončili den další skvělou stříbrnou medailí za mistry světa z Velké Británie.

Ve středu 17. července 2019 se pokračuje kvalifikacemi kajakářů, kajakářek, singlkanoistů a singlkanoistek do 23 let.

(zt, Kanoe.cz, SportovníListy.cz, foto: Alena Ceplová)