Mobilní aplikaci Záchranka si nainstaloval už milion lidí. Denně ji využije na padesát uživatelů v nouzi

Již milion uživatelů používá mobilní aplikaci Záchranka, díky níž lze stisknutím tlačítka přivolat pomoc. Denně přes aplikaci volá kolem 50 lidí v nouzi, uvedla v tiskové zprávě za autory Klára Majíčková. Záchranáři na základě volání z aplikace vyjeli k víc než 35 tisícům případům. Výhodou aplikace je, že udává přesnou polohu člověka v nouzi.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aplikace Záchranka

Aplikace nasbírala po třech a půl letech fungování milion uživatelů | Zdroj: Záchranka

Aplikace, která je zdarma, slouží zdravotnické záchranné službě, Horské službě i vodním záchranářům. Po třech a půl letech provozu nasbírala milion uživatelů, píše se v tiskové zprávě

Pokořit hranici jednoho milionu uživatelů chtěl autor aplikace Filip Maleňák do konce tohoto léta, jak řekl v dubnu v rozhovoru pro Radiožurnál.

„Aplikace předává přesnou polohu zraněného. Na dispečinky záchranářů posílá stiskem nouzového tlačítka i další údaje o volajícím, jako jsou jeho zdravotní indispozice, stav baterie, kontakty na osoby blízké a další informace, které má uživatel vyplněné ve svém profilu," uvedla Majíčková. Podrobnější způsob, jakým aplikace funguje, lze najít na webových stránkách aplikace.

Plánovaná rozšiřování

Záchranka je upravená pro neslyšící a nevidomé, kterým usnadňuje komunikaci se záchranáři. „Je plně funkční na území České republiky, Rakouska a na slovenských horách, kde kontaktuje slovenskou horskou záchrannou službu. Letos na podzim přibude Maďarsko. Potenciál aplikace se tak rozšíří na okruh 34 milionů lidí,“ informovala Majíčková.

Cílem je, aby aplikaci Záchranka mělo do léta přes milion Čechů, říká její autor

Číst článek

V dosud nezapojených zemích nouzové tlačítko vytočí tamní tísňovou linku, ale neodešle datovou zprávu s polohou a dalšími údaji.

V aplikaci je také největší databáze automatizovaných externích defibrilátorů v České republice, uvedl Maleňák. „Nyní jich tam máme 1300 a přibývají denně.“

Důležitou součástí aplikace je návod první pomoci, má přímo výukovou verzi pro organizace vyučující první pomoc. Využívá ji 600 lektorů a lektorek.

Aplikace spolupracuje i s Prahou, kde byla zavedena takzvaná varovná hlášení. Pokud odbor krizového řízení města vyšle upozornění nebo varování kvůli ohrožení zdraví nebo života obyvatel, uživatel aplikace uvidí informaci na displeji telefonu. Po prázdninách se plánují zapojit i další města.

ČTK, mpr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme