Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Pavlína Zachařová – Převoznice mezi světy

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Občas se v záplavě knížek z oblasti osobního rozvoje objeví jako blesk z čistého nebe kniha, ve které čtenář nalezne odpovědi na otázky svého nitra a pochopí souvislosti, které měl uložené někde hluboko v podvědomí. A přesně takové „procitnutí“ můžeme zažít při čtení prvotiny Pavlíny Zachařové s názvem Převoznice mezi světy.



V současné době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří trpí různými psychickými problémy, v návaznosti na jejich závažnost je to řešeno buď návštěvami různých koučů, psychologů či dokonce psychiatrů, velmi často pak takový člověk vyráží s receptem v ruce do nejbližší lékárny pro antidepresiva. Farmaceutický průmysl si mne ruce a také kouči, objevující se jako houby po dešti, si rozhodně špatně nežijí. Ale o tom, že v mnoha případech máme uzdravení ve vlastních rukou, či lépe řečeno vlastní duši, se zase tolik nemluví. A pokud mluví, tak ne vždy s křišťálově čistými úmysly.

Knihu Převoznice mezi světy jsem si pro zjednodušení rozdělila do tří částí. První (Počátek) přibližuje autorčino dětství, dospívání a dobu studia formou drobných příběhů z běžného života, přičemž se postupně začínají objevovat stupňující se zdravotní potíže. Lékaři posuzující zdravotní problémy pacienta podle poznatků západní medicíny nad autorkou často kroutili hlavou. Laboratorní výsledky byly dobré, tak kde se vzaly všechny ty nepříjemné fyzické příznaky?

Druhou částí bych označila úsek knihy, ve kterém autorka hledá cestu ke svému uzdravení prostřednictvím různých terapií (Hledání cesty), část třetí jsem si označila jako „snovou“, zachycující poselství strážce posvátného stromu.

Pro lepší představu uvádím ukázky textu:

Část první – Počátek
Teta Pavlína, sestra mojí maminky, byla vlastně prvním člověkem, díky kterému jsem se začala zajímat o věci mezi nebem a zemí, ke kterým mě to celý život táhlo. Její duše byla divoká, nespoutaná a vždycky jsem se těšila na to, až spolu budeme trávit čas. (Str. 53).

Část druhá – Hledání cesty
Guru mi řekl, že se na mne zkusí napojit a uvidí, co se bude dít. Šla jsem si tehdy večer lehnout a vůbec jsem nevěděla, co mám čekat. Dala jsem svolení k něčemu, co jsem vůbec neměla pod kontrolou. (Str. 34).

I když je tu člověk sám za sebe, jsme všichni propojeni na jisté úrovni, která nás oživuje. A někdy je opravdu hodně těžké překonat vlastní strach a myšlenky zvláště v začátcích.

A s tím mi po rozloučení se s guru T. pomohla hlavně paní Jana. Žena, která má velký dar pro automatickou kresbu a komunikaci s anděly. A já jsem zjistila, že prostě potřebuji jemné lidi, protože jsem sama velmi citlivá a stačí jen tak ťuknout a věci se dají do pohybu. (Str. 127).

Část třetí – Snová/Poselství stromu:
Lidský život se dá zvládnout jedině s optimismem a radostí, protože ačkoliv se tomu v dnešním světě příliš nevěří, štěstí je ten prapůvodní stav, který člověku přísluší. Ne smutek, vztek, zlost či žárlivost a další. To jsou jen emoce, které blokují jednotlivé čakry. Když zjistíš, že všechny ty problémy jsou jen iluze, tak začneš žít opravdový ráj na Zemi, který ti negativní pocity a entity nechtějí dovolit. Je to prostě hra. Ty se snažíš žít šťastně a oni se ti to snaží překazit, straší tě, lekají tě hmotnými svody, aby sis nevzpomněla, kdo vlastně jsi. Prostě tě neustále zkouší. (Str. 106).

Knihu Převoznice mezi světy bych doporučila zejména čtenářům, kteří mají v oblibě Paola Coelha, ale věřím, že to své si tam najdou všichni, kdo jsou otevřeni světu, nejsou konzervativní, dokáží se zamyslet i nad tím, co není hmatatelné, a chtějí lépe poznat sama sebe. A také těm, kteří již přečetli mnoho knih z oblasti osobního rozvoje a zjistili, stejně jako já, že spousta těchto publikací vaří jenom z vody a text jde jen po povrchu. Netvrdím, že se vším, co autorka píše, se čtenář ztotožní, ale Pavlína Zachařová ve své knížce nabízí možnost se na život podívat z jiné perspektivy a je jen na čtenáři, co si z toho odnese. A pokud vás autorka skutečně zaujala, můžete sledovat blog s aktualitami z jejího života: www.svobodnaduse.com.

Název knihy: Převoznice mezi světy
Autor: Pavlína Zachařová
Fotografie obálky: Lucie Křížková
Ilustrace: Michaela Mašková
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2018
Vydání: 1.
Počet stran: 130 stran
ISBN: 978-80-270-4846-5

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení