LIVE: Rammstein v Praze předvedli nejlepší koncertní show, jaká kdy byla k vidění

Vydáno 17.07.2019 | autor: Aleš Harazim

Bylo to velké. Bylo to hlasité. Bylo to epické. A všechny ostatní kapely mají vzor, jak by měla vypadat stadionová koncertní show. Protože nikdo ji nemá tak promakanou jako v současnosti Rammstein.

LIVE: Rammstein v Praze předvedli nejlepší koncertní show, jaká kdy byla k vidění LIVE: Rammstein v Praze předvedli nejlepší koncertní show, jaká kdy byla k vidění

RAMMSTEIN
SINOBO ARENA, PRAHA
16. 7. 2019

Před začátkem koncertu hlas z reprobeden oznamuje, že byste měli dát mobilní telefony do kapes a nejlépe nic nenatáčet, nefotit a užívat si. Není to ani tak proto, že by to Rammstein vadilo jako některým jiným hudebníkům. Je to zejména proto, že současné koncertní turné německé kapely není zdaleka jen o hudbě. Je to celé jedno hodně promakané divadlo, takže by byla škoda, kdyby byl jeho děj hned vyzrazen. Jde totiž o takový industriálně-metalový Cirque du Soleil.

TOP 10 nejšílenějších momentů v historii koncertů Rammstein: Bazuky, penisy, plamenomety i pochodování sexuálních otroků

Už jenom ten začátek. Přichází bubeník Christoph Schneider, a jakmile udeří do bubnů, ozve se neskutečná exploze. Až jsem se polekal, že někde v aréně vybouchla bomba. Jakmile začne používat šlapák, duní celá podlaha. Startuje industriálně apokalyptický hudební doprovod a z obrovských věží po celé aréně se táhne černý dým, který pohlcuje oblohu. Máte pocit, že nastává konec světa. Přichází song Was ich liebe, a pokud tušíte, o čem ta skladba je, všechno do sebe začne krásně zapadat. A to jsme teprve u první písničky...

RECENZE: Rammstein se po deseti letech velkolepě vracejí. Na novém albu zpívají o náboženství i obchodu se sexem

Úplně stejně koncepčně je promakaný každý jednotlivý song z celkem jednadvaceti, které ten večer během dvou hodin zazněly (většina z nich, celkem osm, pochází z nového alba). Mimochodem, během dvou hodin, které utekly jako dvacet minut. Tak skvělá je to show.

Začíná Links 2 3 4 a pódium se rázem mění na něco, co vypadá jako z Třetí říše. Sehnschut doprovází exploze, Zeig Dich zase uvádějí satanisticky znějící chorály. Když spustí Mein Herz brennt, poprvé slyšíme zpívat celý stadion. Přichází má oblíbená z nového alba Puppe, na scéně se objevuje obrovský kovový kočárek, který Till zapaluje. A jak song graduje, hoří víc a víc, až celou arénu zaplní černé flitry znázorňující popel. Je to scéna, kterou byste očekávali na konec celé koncertní show. Jako něco, co se schovává na velkolepé finále, protože to už nepřekonáte. Kdepak Rammstein. Ti jsou teprve na začátku.

Umí i skvěle tempovat rytmus koncertu. Přichází Heirate mich, která je zakončena šíleným sykotem a kapelou v páře vycházející z podlahy. A pak si všichni sednou, zklidní se a zahrají pomalou Diamant.

Je také zábavné sledovat, jak si Rammstein pořád dokážou dělat legraci ze svých fanoušků. Po Diamant vystoupí kytarista Richard Kruspe v oblečku jako od imitátora Elvise Presleyho na plošinu, je vyzvednut dvacet metrů do vzduchu a za DJským pultem začíná... Diskotéku? Co se děje? Technoparty? Lidé se zmateně kolem sebe rozhlížejí, když se zjevují další členové skupiny ve svítících oblečcích a tančí na techno remix Deutschland. Co se to děje? Proč? Protože jsou to Rammstein a můžou si dělat, co chtějí. Techno verze se ale nakonec proměňuje do té, kterou všichni znají a očekávají. Následuje ji Radio. Z reakcí publika je jasně vidět, že se nové album líbí.

Ne všechno je originál a ne všechno je úplně nové. Pokud chodíte na koncerty Rammstein pravidelně, některé věci vám budou nezbytně povědomé, ale i tak tu máme pár speciálních zvratů. Při Mein Teil opět dochází k zapalování kotlíku, ve kterém se schovává klávesák Flake, plamenometem. Ale ke konci si Till Lindemann vezme dokonce plamenometové dělo. Novinka. Při Du hast také vystřeluje kanón, který rozsvítí celou arénu. Při Pussy opět zalévá Till přední řady pěnou z penisového kanónu. Dokonce i cestování na nafukovacích člunech na hlavách diváků už bylo, ale tady je mnohem koncepčnější. Členové kapely cestují na člunech směrem k pódiu, kde je vítá Till Lindemann s cedulí Wilkommen! A začíná Ausländer, písnička o kolonizátorech. Dokonalost.

Při Sonne také uvidíte, jak někdo přemýšlel, že koncert by si neměli užít jen diváci v několika předních řadách, ale i na tribunách vzadu. Takže když oheň, potom takový, aby ho na tváři ucítili opravdu všichni. K tomu slouží ty zadní sloupy v aréně. Začíná hořet centrální věž. Všechno je v plamenech a doutná. Je čas zklidnit. Ohne dich. Konečně lze použít ty zapalovače, které rozdávali před arénou. Till Lindemann krvácí z čela a já už ani netuším, zda se stala nějaká nehoda, nebo je to součást show.

RETRO: Rozhovor s Rammstein z roku 1999. Z doby, kdy na kapelu v USA chodily nejvýše tři tisíce lidí

Končí první část představení, hodina a půl je pryč, a kdybyste odcházeli domů, byli byste plní zážitků. Ale nebojte se, Rammstein mají pro vás ještě další půlhodinu, která je odstartovaná akustickou verzí Engel. Zpívá ji celá kapela na druhé scéně (ano, nebudeme prozrazovat víc). Během téhle verze navíc využívají Rammstein předkapelu, dvě holky u piana říkající si Duo Jatekok.

Rychle se stmívá, s čímž lidé stojící za tímto turné počítají, takže se může ozvat i světelná show. Ausländer, Du riechst so gut, Pussy. Chvilka oddechu a je čas na poslední přídavek a skladbu Rammstein, kdy má Till Lindemann na zádech pavoučí plamenomet šlehající oheň na všechny strany, zatímco vedle něj stojí oba kytaristé Paul Landers a Richard Kruspe. Stačí krůček vedle a mají ožehnuté tváře. Ale nebojte, sami mají na kytarách také plameny. Ich will na závěr a kapela nastupuje do výtahu k nebesům, pak slyšíme explozi a navždy mizí...

RETRO: Rozhovor s Rammstein z roku 2005 před koncertem v Ostravě: S kytarou je to jako se ženou

Neexistuje lepší koncertní show, než kterou právě předvedli v Sinobo Arena Rammstein. Neexistuje žádná velká koncertní show, která je tak epická, promyšlená, promakaná. Nemusíte Rammstein poslouchat, ale tohle turné musejí ocenit všichni. A všechny další kapely by měly vzhlížet k tomuto vzoru.

Text: Aleš Harazim, foto: Instagram

Témata: Rammstein, koncert, recenze, Praha, Sinobo Arena, Eden

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít