InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obrovsky mě to naplňuje, říká trenér brankářů Tomáš Věneček

STRAKONICE - Fotbal je prostě jeho život. Ještě když chytal, tak prošel bezpočet klubů a nebál se ani zahraničních štací v Německu nebo v Chorvatsku. Po konci aktivní kariéry však Tomáš Věneček svět fotbalových trávníků neopustil. Momentálně se v Brně věnuje mladým brankářům a k tomu rozjel svoji brankářskou školu. „Užívám si toho, co jsem si vytvořil, protože cesta k tomu nebyla vůbec jednoduchá,“ zdůrazňuje šestatřicetiletý rodák ze Strakonic.

Ještě když jste aktivně chytal, tak jste si vysloužil nálepku cestovatele, neboť jste prošel celou řadu klubů napříč nejen Českou republikou. Od té doby, co však trénujete mladé gólmany, jste víceméně věrný brněnskému klubu ČAFC Židenice. Jste tam tedy maximálně spokojený?

Určitě, s „Čafkou“ jsem velmi spokojený už od doby, kdy jsem začal trénovat mládežnické brankáře. Navíc mi v tomto klubu dali možnost se prosadit v jihomoravské metropoli a výrazně na sebe upozornit. Jsem rád, že vzájemná spolupráce pokračuje, jelikož má „Čafka“ velikou tradici. Je výrazně historicky spjata s brněnskou Zbrojovkou, celkově slouží jako mládežnická zásobárna talentů.

Spolupracujete i s dalšími oddíly?

Individuálně trénuji brankáře přípravek Zbrojovky Brno. Jedeme podle tréninkového plánu a harmonogramu, který dáváme dohromady společně s rodiči a pak jej realizujeme. V jarní části sezony jsem ještě pomáhal v třetiligové Jiskře Rýmařov, kde jsem měl na starosti gólmany a kondičně – atletickou průpravu rozcvičky.

K tomu se vám podařilo rozjet i svoji brankářskou školu. I tam všechno klape?

Ano, i v tomto směru jsem maximálně spokojený. Moje brankářská škola funguje v Brně již rok a půl a věnuje se brankářským tréninkům všech kategorií.

Pořádáte oblíbené kempy?

Rozjeli jsme je už v loňském roce, kdy začal brankářská škola fungovat, a jsou velice populární. Natáčíme například i videa z tréninkových jednotek a snažíme se zároveň fotbal nějakým směrem posunout.

Jak vlastně vypadá život profesionálního trenéra brankářů? Kolik časů věnujete samotným tréninkům?

Času trávím na trénincích poměrně hodně, nedokáži to přesně vyjádřit v hodinách, ale je toho dost. Užívám si však toho, co jsem si vytvořil, protože cesta k tomu nebyla vůbec jednoduchá, někdy to bylo velice složité. Obrovsky mě to naplňuje a posouvá do další práce, když vidím, že mají naše tréninkové jednotky nějaký smysl a někam směřují.

Zakládáte si na tom, aby byly tréninky pestré?

Na tom si zakládám jednoznačně. Využívám tréninkové metody z basketbalu, hokeje, házené nebo od skokanů na lyžích. Tam je neuvěřitelná škála možností, jak u gólmana zlepšit odrazovou sílu.

Kolik času tak trvá, než jeden trénink připravíte?

Nějaký čas doma a pak jsem minimálně hodinu a půl před startem tréninku na hřišti, abych dokázal vše přichystat a eventuelně doupravit.

Je v Brně nějaký brankářský talent, o němž můžete říci, že má před sebou velkou budoucnost?

Je jich tam několik. Když jsem poprvé přišel do Brna, věnoval jsem se dlouhodobě například Petrovi Šmardovi, který prošel žákovskými kategoriemi Zbrojovky Brno a různými výběry. Společně jsme trénovali třikrát týdně, navíc na něm bylo vidět, jak chce na sobě pracovat, že o několik let předběhl svoje vrstevníky. Teď mám dojem, že je v kádru Zbrojovky Brno. Nemůžu zapomenout ani na Daniela Klabala, to je mladší gólman než Petr, ale na svůj věk je nadprůměrně kvalitní – o něm určitě uslyšíme. Navíc je tam řada dalších skvělých gólmanů, na nichž mají zásluhu hlavní trenéři, kteří se jim věnovali a věnují. Víte, proč je fotbal tak úžasný? Že pak jdete na fotbal v Rýmařově a přijedete tam Hlučín, za který chytá Ondra Kolenko, kterého jsem ve třetí lize taky trénoval, a řekne vám, že vzpomíná na moje tréninky, protože takové zažil jenom v ostravském Baníku u Pavla Srníčka. To je pro trenéra hlavní odměna a víte, že to má opravdu nějaký smysl.

Myslíte, že se v českých klubech pracuje s brankáři kvalitně? A měli by podle vás mít všude pro ně speciální trenéry?

Ve srovnání se zahraničím se brankářům věnujeme málo a dost se to podceňuje. Určitě s vámi souhlasím a bylo by to výborné mít speciální trenéry brankářů, jenže všude je to o financích. V amatérských klubech mnohdy na trenéry peníze nemají a v profesionálních takové trenéry mají, přičemž z devadesáti procent se jedná o bývalé brankáře klubu. Celkově český fotbal šel komplexně dolů, ve srovnání s velikány jako je Anglie, Brazílie, Španělsko, Portugalsko, Francie, Německo a další.

Jak jste se vůbec zabydlel na Moravě? Vracíte se někdy do Strakonic?

Na Moravě žiji s přítelkyní, díky níž konečně dostal můj život řád a pohodu. Do Strakonic jsem se ještě letos neměl čas podívat, vzhledem k náročnému pracovnímu vytížení, ale určitě k tomu dojde.

A co kariéra brankáře? Zachytáte si ještě občas, nebo se už pouze věnujete mladým gólmanům?

Zachytám si jen na exhibicích, jinak už se jen věnuji trénování brankářů a přítelkyni, ale jinak se neustále snažím udržovat – třikrát týdně chodím běhat.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace