Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zraněná Kety umírala uvázaná v křoví. Povedlo se ji zachránit, teď hledá nový domov

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
17. července 2019
06:15

Štěstí v neštěstí mělo štěně křížence, které jeho bezcitný majitel odsoudil k pomalé smrti. Zlomil mu nohu a pak ho uvázal za krk na opuštěném místě v hustém křoví v Trmicích na Ústecku. Zachránila ho Lenka Petráčková, která zaslechla jeho nářek. Teď už je fenka, která v útulku dostalo jméno Kety, vyléčená a hledá nový domov.

Kety měla starou komplikovanou zlomeninu nohy, v bolestech zřejmě trpěla několik dní. Na veterinární klinice Live v Litoměřicích podstoupila náročnou operaci, která se naštěstí povedla. „Šlo o velmi komplikovanou frakturu stehenní kosti, která by se dala řešit ve chvíli, kdy se ten úraz stal,“ řekl veterinář Jiří Vomáčka, který fence začistil úlomky a reponoval zlomené kosti k sobě.

Kety teď dochází na kontroly na kliniku Live s veterináři Jiřímu Vomáčkovi, který ji operoval Kety teď dochází na kontroly na kliniku Live s veterináři Jiřímu Vomáčkovi, který ji operoval | Jana Ulrichová

Už zase dovádí

O zbytek se postarala příroda, zlomenina se Kety krásně zhojila, teď už běhá a skotačí jako každé jiné štěně. Nekulhá, jen chvílemi zraněnou nožku odlehčuje. Na hrůzné chvíle, kdy skončila uvázaná na kusu igelitu v křoví, už zřejmě zcela zapomněla.

Do bytu nemůže

V útulku v Řepnici, kde se dva měsíce zotavovala, jí teď hledají nový domov. První adopce se nevydařila, ukázalo se totiž, že temperamentní štěně nezvládá byt. „Do bytu prostě nemůže, možná má i nějakou fobii. Bude proto potřebovat rodinný dům se zahrádkou, kde by měla volný pohyb a přístup do domu,“ řekla majitelka útulku Miluše Maskulanisová.

Noví majitelé také musí počítat s tím, že štěně je temperamentní a kvůli náročné léčbě, při níž muselo být drženo v klidu, není ještě příliš socializované. Budou mu proto muset věnovat hodně času a mít s ním trpělivost.

Kety potřebuje dům se zahrádkou, do bytu se nehodí Kety potřebuje dům se zahrádkou, do bytu se nehodí | Jana Ulrichová

Záchrana v poslední chvíli

Kety našla Lenka Petráčková, která cestou z práce zaslechla její naříkání. Vydala se proto prozkoumat křoviska, odkud zvuky, vycházely. Jak pejskovi docházely síly, nářek postupně slábl. Záchrana přišla v poslední chvíli. „Nebylo nic vidět, hledala jsem ji mezi keři dvacet, možná třicet minut. Našla jsem ji zbídačenou, žíznivou, uvázanou na igelitu. Nemohla za zadní nožku, později se ukázalo, že ji má zlomenou. Byla hubená a vystresovaná,“ popsala Blesk tlapkám zachránkyně, která fenku předala strážníkům. Ti pak zajistili její převoz do útulku.

 

Zobrazit celou diskusi