Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  středa 24.4.2024, svátek má Jiří 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vinice sv. Kláry prochází proměnou

17.07.2019   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vinice sv. Kláry prochází proměnouJiž téměř čtvrt století je památkově chráněná vinice sv. Kláry ve správě trojské botanické zahrady. Každoročně se zde rodí hrozny, z nichž v místním sklepě vznikají vína vysoké kvality. Jelikož zájem veřejnosti o botanickou zahradu neustále roste, dočká se i vinice v blízkých měsících proměny, která přinese modernizaci návštěvnické vybavenosti. V těchto dnech bude postupně zahájena stavba nové pokladny a vstupních prostor dle návrhu zpracovaného prof. Ing. arch. Ladislavem Lábusem. To umožní návštěvníkům bezbariérový vstup do zahrady přímo z autobusové zastávky Kovárna v ulici Trojská. Zároveň probíhá dokončení bezbariérového průchodu mezi vinicí sv. Kláry a Ornamentální zahradou. V následujících letech se pak proměny dočkají prostory v blízkosti vinotéky sv. Klára.

Trojská botanická zahrada prochází zásadní proměnou, která reaguje na dlouhodobě rostoucí zájem o její expozice ze strany veřejnosti. V současnosti vzniká zcela nový vstupní prostor u skleníku Fata Morgana a změny se chystají i v dalších částech zahrady. „Cílem všech plánovaných staveb je nejen modernizace stávajího zázemí, ale i budování dosud chybějící návštěvnické vybavenosti, doplnění sociálního zázemí a rozšíření nabídky občerstvení. Zároveň s tím pracujeme na zpřístupnění těch částí zahrady, které dosud bezbariérově přístupné nebyly, což je případ spojnice mezi vinicí sv. Kláry a Ornamentální zahradou, ale i samotný vstup do vinice z ulice Trojská,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
 

Už od příští sezony projdete do botanické zahrady novým bezbariérovým vstupem

V současnosti mohou návštěvníci pro vstup do trojské botanické zahrady využít průchod z ulice Pod Havránkou. To se už od příští sezony změní. Díky realizaci návrhu prof. Ing. arch. Ladislava Lábuse bude vstupní brána do vinice situována přímo u autobusové zastávky Kovárna v Trojské ulici. Součástí nového vstupního objektu budou jak pokladny, tak i toalety pro návštěvníky.

„Abychom dosáhli minimálního narušení krajinného rázu památkově chráněné vinice, bylo nutné objekt kompletně zasadit pod úroveň okolního terénu a pohledově jej skrýt za historickou viniční zdí. Převýšení mezi zastávkou a stávající areálovou cestou je řešeno esovitě tvarovanou cestou. Ta je navržena tak, aby do vinohradu zasahovala minimálně. Proto její část bude procházet přímo nad nově vybudovaným vstupním objektem,“ uvedl Václav Jůzko, vedoucí stavebního oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy. Průběh této stavby je naplánován tak, aby její slavnostní otevření mohlo proběhnout spolu se zahájením nové sezony 2020.

 

Napříč zahradou bez bariér

Vyjma stavby moderního vstupního objektu, která bude v těchto dnech zahájena, je v severní části vinice sv. Kláry budována zcela nová cesta vedoucí do Ornamentální zahrady. Jedná se o důležitou spojnici navazující na obnovovanou cestní síť, jež umožňuje plynulý a bezbariérový průchod celým areálem venkovních expozic. V současnosti musí návštěvníci v tomto úseku procházet úzkou brankou a překonávat značné převýšení. Nová cesta bude bezbariérová a osvětlena přízemními světly. Stavba by měla být dokončena do konce července letošního roku.

 

Vinotéka sv. Klára v novém

Proměna se dotkne také vinotéky sv. Klára, kde schází adekvátní zázemí nezbytné jak pro provoz a personál, tak pro návštěvníky. Toalety jsou zde dlouhodobě řešeny provizorním způsobem. S ohledem na rostoucí zájem veřejnosti a vytíženost vinotéky už stávající dispozice nevyhovují.

„Návrh z ateliéru architekta Ladislava Lábuse umisťuje degustační prostory do objektu situovaného za viničním domkem, s nímž budou propojeny spojovacími průchody. Nacházet se zde budou toalety pro návštěvníky a zaměstnance, nezbytné provozní zázemí vinárny a rozlehlejší a celistvější konzumační prostor. To umožní pořádání i větších řízených degustací a konání různých společenských či soukromých akcí včetně svatebních banketů. Celý objekt bude částečně skrytý pod zemí a jeho hlavní pohledová část bude umístěna v prostoru stávající terasy,“ dodává Václav Jůzko. Svým vzhledem tato nová stavba nijak nenaruší charakter vinice s jejím jedinečným geniem loci, zvýší se komfort návštěvníků i personálu a dokonale naplní potenciál daného místa.

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy červenec – říjen 2019

 

Sukulenty – krása rostlinného těla

do 21. 7.

Svět sukulentů

9.00–19.00

Po roční přestávce jsou opět zde chlupatí a pichlaví krasavci všech možných tvarů a velikostí. I letos bude výstava doplněna o prodej rostlin s možností poradit se o jejich pěstování s profesionály (jen do 7. 7.).

 

Zahrada všemi smysly

do 31. 8.

Areál Střed a Sever

Zažijte letní zahradu všemi smysly! Těšit se můžete na vonná pohlazení pro váš nos i mysl, vyzkoušíte, jak citlivá jsou vaše chodidla na chodníčku z přírodních materiálů, prozkoumáte i zdánlivě neviditelné detaily rostlinných struktur, budete se „prodírat“ bambusovou houštinou, zaposloucháte se do zvuků včelího úlu a zahrát si můžete na unikátní lithofon.

Zahradou s odborníkem – Letní trvalky

20. 7.

od 14.00 a 16.00

Komentovaná prohlídka v doprovodu kurátora Petra Hanzelky. Sraz účastníků u pokladny Jih v ulici Nádvorní. Prohlídka je v ceně vstupného do venkovních expozic, rezervace není nutná.

Víno na vinici

27. 7.

od 12.00 a 20.00

Přijměte toto mimořádné pozvání k degustaci vín přímo v prostorách slavné vinice sv. Kláry. Genius loci zde funguje naprosto skvěle, mimořádná kulisa dozrávající vinné révy, dechberoucí panoramata a k tomu špičková vína, vyprodukovaná s láskou přímo malovinaři. Unikátní vinařský zážitek, který si nesmíte nechat ujít. Prezentovat se budou malí rodinní vinaři nejen z jižní Moravy, ale i z oblastí Starého a Nového světa, jejichž produkci běžně neochutnáte.

Co vinař a co láhev, to originál, při jejich výběru byl kladen důraz na minimální produkci, kdy vinař uzavírá do lahve nejen víno, ale i své srdce. K degustaci zahraje příjemná živá hudba a zážitek dotvoří moderní gastronomie, můžete tak párovat vybraná vína dle svých chutí a pocitů. V průběhu festivalu můžete hlasovat o nejchutnější víno či se zúčastnit přímo na pódiu některé zábavné formy degustace.

 

Zahradou s odborníkem – Užitkové rostliny Nového světa

27. 7.

od 14.00 a 16.00

Komentovaná prohlídka v doprovodu kurátorky Kláry Lorencové. Sraz účastníků u pokladny Sever v ulici K Pazderkám. Prohlídka je v ceně vstupného do venkovních expozic, rezervace není nutná.

 

Fotografická výstava – Zahrada vašima očima

1. 8. – 31. 8.

Výstavu fotografií 3. ročníku fotografické soutěže, jež probíhá ve spolupráci se společností Zeiss, naleznete ve venkovních expozicích.

 

Zahradou s odborníkem – Letničky

10. 8.

od 14.00 a 16.00

Komentovaná prohlídka v doprovodu kurátorky Aleny Novákové. Sraz účastníků u pokladny Jih v ulici Nádvorní. Prohlídka je v ceně vstupného do venkovních expozic, rezervace není nutná.

 

Klára má svátek

12. 8.

Vinice sv. Kláry

Oslavte s námi svátek Kláry – jak jinak než piknikem na stejnojmenné vinici. A čím nejlépe připít Kláře v její sváteční den? Jedině vínem z naší produkce!

 

Pivní festival

17. – 18. 8.

Ornamentální zahrada

Rozmanitá nabídka piv z malých domácích pivovarů spojená s doplňujícím sortimentem jídel a lahůdek k pivu, veselá muzika a příjemná atmosféra lákají po celou dobu festivalu v exkluzivním prostředí botanické zahrady.

 

 

Mezinárodní den Rulandského modrého

18. 8.

Vinice sv. Kláry

Pěstování odrůdy Rulandské modré má v Praze dlouhou tradici a v podmínkách botanické zahrady se jí skvěle daří. Od 14.00 hodin bude na terase pod ořechem přichystána volná minidegustace několika vzorků.

 

Masožravé rostliny

4. – 22. 9.

Fata Morgana

denně kromě pondělí od 9.00 do 19.00

Fascinuje vás rafinovanost masožravých rostlin a jejich schopnost proměnit své tělo v smrtonosnou past? Přijměte pozvání do skleníku Fata Morgana a poznejte je blíž. Seznámíte se s rekordmankami rostlinné říše bublinatkami, zjistíte, čím se živí láčkovka, odhalíte tajemství ztraceného světa heliamfor a poznáte, v čem tkví krása masožravosti.

 

Zahradou s odborníkem – Fata Morgana

14. 9.

od 14.00 a 16.00

Procházka s kurátorem Janem Ponertem skleníkem Fata Morgana s povídáním o přizpůsobení stavby rostlinného těla k životu v různých podmínkách (od pouští po vysoká pohoří).

 

Vinobraní sv. Kláry

14. – 15. 9.

Vinice sv. Kláry

Milovníci vína by si v diáři měli poznamenat víkend 14. a 15. září. V tomto termínu ožije jedna z nejstarších vinic v Praze oslavou sklizně. Vinobraní sv. Kláry představí vinařskou produkci jak místní, tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Chybět nebude ani doprovodný hudební program.

 

Dýňový podzim

26. 9. – 20. 10.

Ornamentální zahrada

Hravost barev i oblé tvary jsou hitem letošního podzimu. Hřejivé tóny dýňových plodů rozzáří i sebesmutnější den. Odhalte jejich krásu během oblíbené výstavy v Ornamentální zahradě.

 

 

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než devět desítek osobností poctilo v uplynulých deseti letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost potkat na Stezce osobností a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče. K dnešnímu dni se do projektu zapojilo již 95 známých osobností. V letošním roce si svůj strom vysadil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy, a Ester Ledecká, snowboardistka a alpská lyžařka. 3. června se k nim připojil český lezec Adam Ondra.

Fotografickou výstavu prezentující projekt Kořeny osobností si mohou zájemci v současnosti prohlédnout na piazzettě Národního divadla v Praze.

 

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete na www.botanicka.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0388 s