Bývalý rakouský kancléř Kern nastoupil po konci v politice do vedení ruských železnic

Bývalý rakouský spolkový kancléř Christian Kern se stal členem rady ředitelů ruských státních železnic. Oznámila to ruská média. Kern, který byl v minulosti šéfem rakouských státních drah (ÖBB), vedl rakouskou vládu od května 2016 do prosince 2017.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřiadvacátý kancléř Rakouska Christian Kern

Bývalý rakouský kancléř Christian Kern | Zdroj: Reuters

Někdejší šéf Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) předloni přivedl svou stranu v parlamentních volbách k solidnímu výsledku, který však stačil jen na druhou příčku za vítěznými lidovci (ÖVP) pozdějšího kancléře Sebastiana Kurze.

Ti vytvořili koalici s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) a SPÖ se stala nejsilnějším opozičním subjektem.

Rakouský exkancléř Kern nebude kandidovat do europarlamentu, chce se vrátit do byznysu

Číst článek

Loni v říjnu Kern oznámil, že už nechce být „politikem z povolání“ a že se plánuje vrátit do světa byznysu. Odvolal i svou letošní kandidaturu ve volbách do Evropského parlamentu, v nichž měl stát v čele kandidátky SPÖ.

V radě ředitelů ruských železnic zasedne vedle bývalých i nynějších ruských ministrů, mimo jiné i někdejšího místopředsedy ruské vlády Arkadije Dvorkoviče.

V Rusku dlouhodobě působí také bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Taktéž sociálnědemokratický politik po odchodu z funkce plnil roli předsedy výboru akcionářů konsorcia Nord Stram AG, které provozuje plynovod Nord Stream. Tím proudí ruský plyn do velké části Evropy.

Na podzim 2017 byl Schröder nominován ruskou vládou do čela nově ustavené dozorčí rady velké ruské naftové společnosti Rosněfť. Za tuto funkci – i za příliš velkou náklonnost k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi – byl bývalý kancléř v Německu kritizován.

ČTK, jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme