Hlavní obsah

V Chrudimi vzniká elitní pluk červených baretů

Právo, Zdeněk Seiner

Za sedm let bude moci česká armáda a také NATO plně využít schopnosti a bojovou připravenost elitního výsadkářského pluku, který od tohoto měsíce vzniká v Chrudimi na základech současného 43. výsadkového praporu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Velitel Organizačního jádra výsadkového pluku Ivo Zelinka v areálu kasáren 43. výsadkového praporu v Chrudimi

Článek

„Radikální změna bezpečnostního prostředí po anexi Krymu, boje na Ukrajině, migrační krize, to vše vyžaduje adekvátní změny v úkolech a struktuře našich ozbrojených sil,“ odůvodňuje tento krok Ivo Zelinka, velitel organizačního jádra budoucího výsadkového pluku. Ten oficiálně vznikne v říjnu roku 2020.

„Operační schopnost se bude počítat od prvního dne, postupně se na tvrdé jádro budou nabalovat další znalosti a schopnosti do roku 2026,“ nastínil budoucnost Zelinka.

Jednotka musí být organizačně připravena a technicky vybavena k tomu, aby mohla zasáhnout kdekoliv ve světě v řádu hodin.

Současný prapor, který si získal renomé na zahraničních misích v Asii i v Africe, se rozroste přibližně na dvojnásobek. „Ročně budeme přijímat asi sedmdesát až sto mužů a žen. Zatím je zájem veliký, ve výběrovém řízení na prvních 45 desátnických a svobodnických postů jsme měli během několika dní obsazeno,“ potvrdil mimořádný zájem mladých lidí o službu u červených baretů Zelinka.

Stavět se bude za stamiliony

Armáda má zatím na první tři roky propočítány investice nutné k modernizaci kasáren a letiště. Schváleno je 200 milionů korun. Kasárna se budou zvětšovat nejen směrem „nahoru“ přístavbou pater, ale výrazně by se měla zvětšit jejich plocha. „Máme k dispozici sedm hektarů, jednáme o odkoupení dalších pěti hektarů od katolické arcidiecéze. Z dosavadních jednání mám zatím velmi dobrý dojem,“ podotkl velitel.

Výsadkáři si chtějí ve svém areálu postavit i vlastní parkovací dům, celkem si připraví půl tisícovky parkovacích míst. Většinu kasárenských objektů čeká rekonstrukce, slouží totiž většinou už tři čtvrtě století.

Zelinka si pochvaloval i vstřícnost Pardubického kraje, města Chrudim i soukromých vlastníků malých pozemků v blízkém okolí. „Nenarážím na neochotu, byrokratické bariéry. Záležitosti řešíme během týdnů, normálně to trvá tak rok,“ pochvaluje si Zelinka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám